T HQ

Problémy s tykáním

Dobrý den
Chtěl bych znát váš názor a případně radu na problémy, které teď budu popisovat. Předtím než začnu, tak chtěl bych dodat pár informací o mě. Je mi dávno po 18. Nejsem čech, ale narodil jsem se tu a zároveň studoval (nevyšší dosazéné vzdělání je maturita a momentálně na dálkovém studiu vysoké)
Pracuji už nějakou dobu v jedný prodejně v Pardubickém kraji a denodenně se setkávám s jedním a stejným problémem. Tím je automatický tykání od zákazníku všech věkových kategorií. Mě tohle strašně štve a nejhorší na tom je, že když se budu bránit (nejprve slušně-,,prosím vás, my dva se netykáme, pak neslušně-,,komu tady tykáte jako), tak moji nadřízení mě vynadají. Dále po mě chtějí, abych se choval k těm hulvátům slušně, i mimo práce, když jdu třeba nakoupit. Ještě k tomuhle odstavci chci dodat, že někteří tomu vyhověli a přestali s tykáním (mladí i staří), jenže válná většina je stále taková jaká je.
Po nějaké době mě tohlensto přestalo bavit. Kvůli slibu odtamtuď nemůžu odejít. Nemůžu ani bránit svůj čest kvůli nadřízeným. A tak bych se chtěl zeptat zda je vůbec možné tohlensto nějak řešit, zejména cestou policie. Já vím, že to zní jako totální hovadina, ale existujou nějaký zákony, zejména na cti, atd. A když někdo porušuje zákony, tak se očividně dopouští problémům.
Co se týče pravidel etikety tykání/vykání, tak jsem si vědomen. Aspoň mým způsobem. Prošel jsem základku, střední a teď jsem na vysoký. Nikdy se mi nestalo to, že někdo cizí začal automaticky tykat (i staří vykali mě jako mladšímu). Třeba na střední všichni učitelé museli vykat, a to samý na vysoký. A jak bydlím v praze, tak všichni si navzájem vykají, nehledě na věku, atd.
Ještě bych se chtěl zeptat za kamaráda, zda by taky mohl tento problém řešit přes zákony. On totiž má stejný problém jako já, jenže to má navíc s rasismem.
Dám příklad: když řekne dotyčnýmu, aby netykal, tak dotyčný ho vynadá zpět ve typu že rákosníci nemají co odmlouvat (aspoň takhle mi to popisoval).

Budu rád za vaši zpětnou vazbu.

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? iceT, Alesh, zjentek, cappuccino, Tonda Káňa před 93 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Drap

Žádným zákonem neni stanoveno, že by museli ostatní vykat. Tudíž to nelze řešit za pomoci policie. Pokud tito tolik vadí, můžeš změnit zaměstnání,, najít si třeba práci kde se nesetkáváš s lidmi. Také se můžeš odstěhovat do jiné lokality, nebo i jiného státu. Nejsnadnější cesta tohoto problému by podle mne byla, že bych se smířil s tím že mě tykají. Osobně bych s tím neměl problém.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
cappuccino

Pokud jsi Asiat, tak ti musim dat za pravdu, ze vetsina Cechu Asiatum tyka. Neni to ale mysleno nejak zle, je to spis tim, ze Asiati jsou mensiho vzrustu a pro Evropany pusobi trochu detsky, a to i ve vyssim veku.
Jak pise Drap, pres policii nevyresis nic!
Nezbyva ti, nez se pres to prenest anebo zkusit vetu: Nepamatuji se, ze bychom si tykali?? Nebo: Odkdy si my dva tykame?? Spis se ale nic nezmeni.
Na vysoke skole je jina uroven nez v prodejne. Tam asi moc VS profesoru nechodi.
Zkus to nebrat osobne, protoze nektere veci se proste nezmeni. Proto nema cenu se trapit!!
Hezky den!!

0 Nominace Nahlásit

iceT

A co je to za prodejnu a nadřízené, že se nemohou svých zaměstnanců zastat?
Nedávno jsem o tomto nešvaru četla článek, že zákazníci v asijských večerkách prodavačům běžně tykají, i když je to hulvátské, a k našincům by si to většina lidí nedovolila. A tví nadřízení by si to taky nenechali líbit, kdyby byli ve tvé pozici.

Mě by moje povaha velela zachovat se podle rčení Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, to znamená Jak se chováš ty ke mně, budu se já chovat k tobě.
Třeba jsem kdysi jako servírka vrazila hostovi facku za to, že mi zvedl sukni až na záda. Šéfka mi také vynadala, že se tak k hostům chovat nemůžu, a já jí na to řekla, že zvedání sukní si taky nemusím nechat líbit.

Ale rada cappuccino zní méně problematicky.

0 Nominace Nahlásit

Rokio

Tykání a vykání je záležitost etikety. To policie neřeší. Pravidla etikety nejsou soudně vymahatelná.

0 Nominace Nahlásit

Tonda Káňa

Ser na takový omezence, chápu, že to je otrava, ale zkus být nad věcí. Prostě někteří lidé jsou hloupí a tobě by ti jich mělo být spíše líto…

0 Nominace Nahlásit

zjentek

Toto je země křupanů a hrubiánů, doporučuji návrat domů, čili tam, odkud jsi přišel ty sám, nebo tví rodiče a máš problém vyřešen, harmonii obnovenu 💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️

@TóňaKáně>>> když ono ale dávno nejde o nějakých „pár omezenců“. Čti pozorně, cituji: „Pracuji už nějakou dobu v jedný prodejně v Pardubickém kraji a denodenně se setkávám s jedním a stejným problémem. Tím je automatický tykání od zákazníku všech věkových kategorií…“ A já mu věřím bez jakýchkoli pochyb! 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️

0 Nominace Nahlásit

Kelt

Problém s tykáním. To se týká asi všech zemí. Někde si všichni týkají (Španělsko) jinde jsou různé úrovně (Japonsko). Pro tu krátkou dobu to je třeba vydržet.

0 Nominace Nahlásit

Dochy

Soud a policie – asi bez šance.
Chtělo by to asi si se šéfem promluvit o etiketě na pracovišti – to mi připadá jako nejpřímější cesta. Ti lidé Tě znají, nebo neznají? Zkušenost mám, že ti co člověku tykali protože byl děcko už na vykání nepřejdou 😉 Pokud tykají cizí lidé, je to divné. Nicméně v některých kolektivech je tykání normou.

0 Nominace Nahlásit

led

Tykanie každému v Čechách (nie Česku), aj na Slovensku je nepochopený vplyv angličtiny, amerikanizmu. Mnohí si však neuvedomujú, že aj angličtina pozná vykanie v spôsobe oslovenia, v prejave úcty voči oslovenému. Pokiaľ k osloveniu pridá pane, alebo iný titul (nie vole, alebo debo, s čím sa stretávame v našich zemepisných šírkach), ide o vykanie.
Čeština na rozdiel od jednoduchej angličtiny pozná aj priame vykanie, pomocou oslovenia (v množnom čísle) „vy jste napsal otázku“ nesprávne „vy jsi napsal otázku“.
Už ako dieťa som sa naučila, že tykanie (so starším, neskôr aj mladším) nemusí vždy znamenať spriaznenosť mysle. Niekedy to môže byť práve naopak, pohŕdanie vami, ponižovanie, aby dokázali svoju nadradenosť.
K slušnosti v oslovení, ak by ste sa pozreli naspäť do minulosti, mohli by ste si všimnúť, že nielen ja, ale viacerí užívatelia na tejto stránke vykáme mnohým užívateľom bez ohľadu na ich vek (pritom by mohli byť aj naši vnuci).
V práci je to niekedy boj medzi staršími (služobne) a mladšími spolupracovníkmi. Ak ste si istý svojimi znalosťami v odbore, svojim zotrvaním vo vykaním (pozor, nie urážlivým spôsobom) si dokážete udržať určitý odstup od „falošného priateľstva“. Ste mladý, ale časom môžete postúpiť, stať sa ich nadriadeným a potom je ťažko začínať s vykaním (pánča na vyrástlo, nepozná kamarátov).

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

da ny

Kamarád by měl “poděkovat“ svým asijským předkům, kteří, když začali po revoluci v ČR „podnikat“, TAK NÁM VŠEM TYKALI.
A Češi, zejména muži si často brzy tykají (i cizí lidé).
Sami Vietnamci, zde žijící si nechávali říkat českými křestními jmény!

Kdybyste žil v USA nebo v jiných zemích, tak byste tykání/vykání sotva řešil.
Tykají, i když nepoužijí křestní jméno, ale příjmení.
V mnoha zemích se žádné vykání nepoužívá.
V ČR na to samozřejmě, žádný zákon není.

Pokud někoho upozorníte/po­žádáte, měl by to respektovat. Praxe je někdy jiná.
Možná byst z toho měl, ve vlastním zájmu, dělat menší „vědu“ a přestat
to vnímat, jako osobní problém.
Zákon na dodržování vykání nemáme 😉
Pokud vypadáte velmi mladě, berou vás, jako dítě, mladíčka (na brigádě), kterým lidé, často, běžně tykají.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
led

Je na osobním rozhodnutí autora této otázky, T HQ, a pouze na něm,
zda si zachová tvář a bude dodržovat nepsanou (nevyslovenou?) etiku ve svém jednání s okolím,
nebo se přidá ke stádu a přizpůsobí se zmýleným názorům většiny

T HQ

Odpovídám uživateli Dochy:
Řešil jsem to s majitelama a oni mě poslali do pr*** s tím, že zákazníci jsou nadřazení a já hov** vůči nim. I kdyby se chovali fakt nejhorším způsobem, tak prej nemám právo se bránit. A co se týče tykání, tak mi tykají úplně cizí lidé.

cappuccino

@T HQ: Ono toho bude asi vic nez jenom to tykani! Pokud se k tobe majitele chovaji tak, jak popisujes, tak je to skutecne pod uroven. Vim, ze to tak v nekterych obchodech nebo i v nekterych profesich je, ale ja bych v takovem prostredi nepracovala!
Tak doufej, ze priste natrefis na slusnejsi firmu!!
Ted proste zatni zuby a mysli si sve! Co te nezabije, to te posili!!

Dochy

To je pak těžké. Asi jediná možnost obrany v takovém případě je výpověď, ale tu rovnou vylučuješ. Přemýšlím, jak se bránit jinak, ale to už bude potřebovat vyšší psychologii a velice podrobnou znalost prostředí. Mně jako strategie pro přežití vychází nějaká forma Švejkování, ale jak to přesně nastavit, abys byl nepostižitelný a přitom sám v pohodě to je otázka.

led

T HQ, pokiaľ necháte zamestnávateľa so sebou zametať, nedokážete nič, práve naopak klesnete na úroveň stáda hnaného na bitúnok.
Je to tvrdé, ale ak neukážete schopnosť aktívnej obrany (v čom spočíva aj prípadný protiútok) nedokážete nič. A práve slušnosť voči zákazníkovi je základným kameňom úspechu.
Základná chyba je v označení zákazníka. Zákazník nie je našim nadriadený, ale náš obchodný partner, pretože, len spokojný zákazník nakupuje u nás a práve tým je pre nás užitočný.

Nikdy si nepustite zákazníka pod brnenie vašeho myslenia, a obchodného úspechu, ale súčasne sa nesnažte s ním bojovať na Marsovom poli do poslednej kvapky krve.
Stará židovská legenda hovorí o vzťahu k zákazníkom ***Zoder z kože a nechaj žiť.** Zjednodušene: ober ich o všetko, ale nechaj im toľko, aby mohli u teba nakupovať ďalej.*

Ametyst

Zlatá angličtina. 😁

T HQ

Odpovídám už zjentek:
Nevím zda jsi četl to co jsem psal. Narodil jsem se tady a studoval jsem tu. Chovám se jako tvoji spoluobčané (Pražáci hlavně). Dodržuju české tradice a slavím české svátky. Bavím se převážně s Čechama. Mým jediným občanstvím je pouza ta česká. Ještě jak tvrdíš, že se mám vrátit tam kam jsem přišel, tak budu max za cizince, jelikož polštinu ani chorvatštinu neumím a zvyky mám jenom ty český. To co jsi napsal, tak ukazuje maximálně, že jseš jeden z křupanů a hrubiánů.

T HQ

Odpovídám uživateli iceT:
Z důvodů zachování anonymity nebudu uvádět typ obchodu a přesnou lokaci. Jenom dodám, že to není vietnamská večerka (majitelem je Čech a Slovenka) . Ano jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. U mě je to stejný. Z prvu jsem se bránil (vždy nejprve slušně, pak opak toho), ale začaly mi za to snižovat výplatu, a tak nemám moc na výběr. Vyhodit mě nemůžou, ale vědí, že dodržuju svoje slova.

iceT

To byla jen řečnická otázka…
Pak ti asi nezbývá nic jiné, než se smířit s tím, že lidi jsou hovádka a hulváti. Ovšem nesetkala jsem se s tím, že vejdeš do jakékoli prodejny a zákazníci obsluze nebo prodavačkám tykají.

T HQ

Odpovídám uživateli cappuccino:

Ne nejsem asiat. Rodiče jsou evropané (polsko a chorvatsko). Jsem si vědomen toho, že asiati zejména vietnamci to mají daleko horší. Mladá generace na to trpí nejvíc, viz můj kamarád o kterém jsem zmiňoval. A ano hold tady v tomto malém městečku žijou převážně lidi bez vzdělání a vsadím se i na základní vzdělání

T HQ

Odpovídám uživateli DRAP

Ano můžu si změnit práci. Můžu bez problému najít jakoukoli práci v Praze odkud pocházím. Jenže jak už jsem v přispěvku zmiňoval, tak jsem dal slib a dodával ten dálkový studium. Slib také musím dodržet, jelikož danýho člověka respektuju. Koneckonců tam budu než se vyléčí z vážné nemoci.

Tonda Káňa

zjentek: To, že se to týká všech věkových kategorií neznamená, že to stejně není jen určitá část omezenců. Jen jsou v celém věkovém spektru, což není nic divného. Kkt jsou všude… A v supermarketu potkáš u pokladny denně desítky lidí, takže šance na takové blbce je celkem velká…

zjentek

Vlastně máš pravdu. A často nakupují právě omezenci… Ti se mu tam vlastně střídají nejčastěji 💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️

Nový příspěvek