prostě je to jiná odrůda
jako máš meloun bez pecek a s peckami
Doplňuji:
Všichni víme, proč se dělají mandarinky bez pecek. Pecky jsou otravná
záležitost. Ale taky vám běží mozkovými závity otázka, jak se taková
věc mandarince přihodí? Vždyť přece ovoce má pecky, tak to má být. Jak
si zasadím něco, co nemá pecku? A nejen já, jak potom vůbec vzniknou
další mandarinky, když nemají pecky? Nedalo mi to spát, a tak jsem se
zeptala profesora Oldřicha Chloupka z Mendelovy zemědělské a lesnické
univerzity.
„To je opravdu velice jednoduché,“ odpověděl mi. „Všechny ovocné stromy se množí rouby. Krátké větvičky požadovaného druhu se roubují na dobře rostoucí keře.“ Mandarinku si tedy můžu vypěstovat i bez pecek, což je pro mě docela dobrá zpráva.
„Vznik citrusů bez pecek, nebo třeba i banánů bez semen, je už složitější. Většinou bývají triploidní a tedy neplodné. Triploidní znamená, že mandarinky nemají dvě sady chromozomů jako vy, já, nebo většina zvířat a rostlin, ale tři. A protože běžně dědíme polovinu chromozomů od matky a polovinu od otce, potřebují naše mandarinky jednoho rodiče se dvěma a jednoho se čtyřmi sadami chromozomů.“
dál v odkazu
http://blog.florentyna.cz/2008/04/23/jak-se-delaji-mandarinky-bez-pecek/
Upravil/a: hanulka11
0 Nominace Nahlásit |
Jak píše hanulka11… je to tím, že dovážíme peckatý odrůdy.. kdo o tom rozhoduje (tedy kdo to způsobil, že dovážíme zrovna ty a ne jiné) nevím.
S nostalgií vzpomínám na starý dobrý mandarinky (klementýnky).. měly
tak max. jednu pecičku v jednom stroužku… některý skoro žádnou. Nevím,
odkud se dříve dovážely.
Dnes se rozhlédněte, o ty bez pecek zavadíte tak jednou-dvakrát za
zimu…
Vytlačily je MANDORY
http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1000519&docType=ART&nid=11327
..věčně narvaný peckama, že se to nedá žr*t, jo těch je
v supermarketech stále dost a dost. Kdybyste tu mandoru zvážili celou, potom
znovu bez kůry a na konec jen ty pecky… koukali byste, co kupujeme
„šrotu“.
Snad už konečně došlechtí bezpeckatý…
0 Nominace Nahlásit |
Samozřejmě vím že existují různé odrůdy a nezajímá mě ani kdo je dováží. Ptám se na to čím (z přírodního hlediska) je ta „peckovitost“ způsobena. Nedostatkem světla, nadbytkem vody, zeměpisnou polohou, nebo už je to dáno geneticky a prostředí na to nemá vliv?
Už to tu přece zaznělo – šlechtění je otázkou genetiky. Takže je to dáno genovou výbavou té které rostliny.