Na googlu nemůžu najít.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 4035 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
teoreticky při maximální účinnosti a stených množstvích (pro
jednoduchost budu uvažovat jen tepelnou výměnu mezi kapalinama) Pokud bude
vstupovat teplá voda 100C a studená 20C a budou zavedeny obě ve stejném
směru, tak v ideálním případě budou mít na kopnci teploty srovnané na
60C. Pokud je dáte proti sobě, pak ohřátá chladící voda chladí horkou,
čerstvá chladící voda chladí teplou už zchlazenou. Výsledek: ideálně
bude chladící ohřátá na 100C, chlazená bude zchlazená na těch 20C.
Ve skutečnosti nic není ideální, mezi látkama bude nenulový spád,
projeví se i to, že dochází k látkové přeměně, ale princip, proč to
poslat proti sobě zůstane.
0 Nominace Nahlásit |
Negoogluj a zamysli se. 😉
Chladicí medium se přivádí do míst, kde je destilát již do jisté míry
ochlazen, tedy jej studenější chladivo ještě ´dochladí´. Pak voda
postupuje chladičem a postupně se ohřívá a protiproudící destilát, ale
i na konci má teplotu nižší, než páry destilátu do chladiče
vstupující – tedy chladící voda chladí přibližně rovnoměrně po
celou dobu postupu chladičem (a destilát je také celou dobu chlazen).
Kdyby to bylo naopak, pak by chladící kapalina nejvíce chladila hned po
vstupu, pak by se teplota destilátu a chladiva vyrovnaly a k dalšímu
ochlazování destilátu by už nedocházelo, chlazení by bylo méně
účinné.
0 Nominace Nahlásit |
Protože na konci chladiče, kde už destilát stéká do alonže, je při protiproudém chlazení daleko nižší teplota a tím účinnější kondenzace.
0 Nominace Nahlásit |
viz. protiproudé chlazení.
http://www.ulozisko.sk/obrazky/645939/Vystrizek.PNG
0 Nominace Nahlásit |
Nutně nemusíme, při některých destilacích se používá souproudé uspořádání.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek