Co se s nima stane tak hroznýho, když se zapařej, že jsou pak pro člověka nebezpečný? Dyť se to stejně potom uvaří nebo usmaží, ne?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? kapka, iceT, johana 56, www, briketka10, zjentek, gagaga před 4111 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Houby velice rychle podléhají zkáze, tedy i zapařením dochází
k chemickým změnám, vedoucím k znehodnocení potraviny. V některých
případech je pak potravina (houba) i částečně jedovatá, minimálně
však nepoužitelná.
Doplňuji:
Přímo „proslulé“ jsou tímto jevem tzv. babky (vedle dalších). Zde
dochází během pár hodin k „zaplísnění“ plodnic mikroskopickou houbou
nedohubem a právě ona je tím zdrojem nebezpečných toxinů.
Studium
Upravil/a: beer
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit |
houba je vlastně plíseň
http://en.wikipedia.org/wiki/Fungus
tahle otázka by se dala dobře vysvětlit na příkladu
zapaření plísně
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, briketka10, gagaga
před 4111 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jen s dovolením doplním odpověď Beer, houbové toxiny jsou z velké
většiny termostabilní, nerozloží se proto.
Doplňuji:
Á pardon, je to už v diskuzi 🙂
Upravil/a: www
0 Nominace Nahlásit |
Plíseň zničíš třeba i tím varem, tyto toxiny ale ne. Určitě to proto nezkoušej (!!!) – taky myšleno vážně.. 🙂
Sorry, na to jsem zapomněl odpovědět. U tvých otázek musím totiž dycky nédřív dumat, esi to néni zase nejaká ftákovina )))
jo, ale tu plíseň tu jsem myslel obecně, né jen na těch houbičkách :) platí to co jsi napsal obecně pro jakoukoliv jinou plíseň?
Co když omylem sním nějakej plesnivej tvaroh, nebo dort kterej byl v lednici a zespodu to chytlo barvu, může se stát že se otrávím?
Platí. Stačí přečíst kdejaký článeček o tom, že nestačí z toho
nebo onoho plíseň vykrojit (sebrat z povrchu atd.), ale zahodit celé. Tak
dalece se nevyznám, abych tvrdil, že třeba z plesnivé zavařeniny se
otrávíš, ale rozhodně se to jíst nemá.
Ty houby jsou v tomto specifické, tam v některých případech otrava
hrozí, určitě proto zapařené, napadené „plísní“ atd. nejíst. Bacha,
u těch zapařených není napadení zpočátku vidět a také z toho důvodu
se nemají houby sbírat do igelitek a dalších pohodlných tašek, nejlépe do
vzdušných, proutěných košíků. Mám plastový, „děravý“ košík ze
sámošky a vím, že i v něm bývají houby na některých neperforovaných
či širších místech někdy přilepené a po příchodu z lesa již
napadené..