Avatar uživatele
bolak

Proč se houby nesměj zapařit?

Co se s nima stane tak hroznýho, když se zapařej, že jsou pak pro člověka nebezpečný? Dyť se to stejně potom uvaří nebo usmaží, ne?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? kapka, iceT, johana 56, www, briketka10, zjentek, gagaga před 4111 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
beer

Odpoveď byla označena jako užitečná

Houby velice rychle podléhají zkáze, tedy i zapařením dochází k chemickým změnám, vedoucím k znehodnocení potraviny. V některých případech je pak potravina (houba) i částečně jedovatá, minimálně však nepoužitelná.
Doplňuji:
Přímo „proslulé“ jsou tímto jevem tzv. babky (vedle dalších). Zde dochází během pár hodin k „zaplísnění“ plodnic mikroskopickou houbou nedohubem a právě ona je tím zdrojem nebezpečných toxinů.
Studium

Upravil/a: beer

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
zjentek

houba je vlastně plíseň
http://en.wiki­pedia.org/wiki/Fun­gus
tahle otázka by se dala dobře vysvětlit na příkladu zapaření plísně

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
www

Jen s dovolením doplním odpověď Beer, houbové toxiny jsou z velké většiny termostabilní, nerozloží se proto.
Doplňuji:
Á pardon, je to už v diskuzi 🙂

Upravil/a: www

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

beer: a když plíseň uvaříš, tak je pořád pro člověka jedovatá? (myšleno vážně)

před 4111 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
beer

Plíseň zničíš třeba i tím varem, tyto toxiny ale ne. Určitě to proto nezkoušej (!!!) – taky myšleno vážně.. 🙂

před 4111 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
beer

Sorry, na to jsem zapomněl odpovědět. U tvých otázek musím totiž dycky nédřív dumat, esi to néni zase nejaká ftákovina )))

před 4111 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

jo, ale tu plíseň tu jsem myslel obecně, né jen na těch houbičkách :) platí to co jsi napsal obecně pro jakoukoliv jinou plíseň?

Co když omylem sním nějakej plesnivej tvaroh, nebo dort kterej byl v lednici a zespodu to chytlo barvu, může se stát že se otrávím?

před 4110 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
beer

Platí. Stačí přečíst kdejaký článeček o tom, že nestačí z toho nebo onoho plíseň vykrojit (sebrat z povrchu atd.), ale zahodit celé. Tak dalece se nevyznám, abych tvrdil, že třeba z plesnivé zavařeniny se otrávíš, ale rozhodně se to jíst nemá.
Ty houby jsou v tomto specifické, tam v některých případech otrava hrozí, určitě proto zapařené, napadené „plísní“ atd. nejíst. Bacha, u těch zapařených není napadení zpočátku vidět a také z toho důvodu se nemají houby sbírat do igelitek a dalších pohodlných tašek, nejlépe do vzdušných, proutěných košíků. Mám plastový, „děravý“ košík ze sámošky a vím, že i v něm bývají houby na některých neperforovaných či širších místech někdy přilepené a po příchodu z lesa již napadené..

před 4110 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
briketka10

beer,
to víš u bolaka nikdy nevíš ..

před 4110 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek