Avatar uživatele
marketa54321

Proč se nemá před vařením mražená zelenina rozmrazovat?

Pokud je zelenina zmražená a hned je tepelně upravená, nezničí to v ní všechny potřebné látky? (Pokud předpokládáme, že v té mražené nějaké jsou)
Doplňuji:
cochee – děkuju za vyčerpávající odpověď 🙂

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3909 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cochee

Já začnu zmrazováním: nejdůležitější je potravinu zmrazit co nejrychleji, tak se tvoří krystaly ledu co nejmenší a neroztrhají buněčné struktury v potravině. Pokud by se to stalo, z jídla by byl po rozmražení „blemc.“ Totéž ale nastává při opačném dění, tj. tání – voda má při přibližování se teplotě tání tendenci měnit vnitřní strukturu a rekombinovat z malinkých krystalků na větší a výsledek by byl stejný jako při pomalém zmražování. Takže – co nejrychleji zmrazit, co nejrychleji i rozmrazit. Rychlé rozmrazování moc nejde aplikovat u masa, kterého většinou bývá větší kus než zeleniny.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Zase nějaká pověra a vynález typu perpetum mobile.

K degradaci vitaminů dochází při tepelném zpracování ( vaření) zeleniny ať to rozmrazuješ jak chceš. Něco málo se zničí i při tom zamražení.
Rozmrazit ji musíš tak jako tak.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek