Avatar uživatele
zjentek

Proč se nemají byliny luhovat příliš dlouho, aby se z nich do výluhu k pití nezačaly uvolňovat „škodlivé“ třísloviny?

Četl jsem o bylinkách, maceraci, luhování a u většiny by se dalo zjednodušeně říci- přelít, spařit ovšem ne déle než 10 min. protože pak se již vyloučí třísloviny (většina recepisů pak takový výluh doporučí spíše k vnějšímu použití protože pro taniny již vnitřně prý není moc vhodný), ale…

Přece co se samotných tříslovin (taninů) týká, tak na jejich prospěšnost coby rozvinutá společnost pějeme spíše samou slávu, než naopak, to znamená považujeme je spíše za velmi prospěšné, než neprospěšné. Proto souvislostem nerozumím>>> https://botanic­.cz/slovnik-pojmu/trisloviny

Nenašel by se zde někdo přes výživu, kdo by osvětlil? Děkuju.

Zajímavá 0 před 337 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

Ano,
nehrozí žádné zdravotní riziko, ale čaj může být hořký. Tedy, pokud nejsou v čajových lískách/bylinách nějaké toxické látky.
Překročení doporučené doby louhování, mění chuť k horšímu.
Důležitá je často i počáteční teplota.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Vo vašej otázke ste si hneď aj odpovedal: „aby se z nich do výluhu k pití nezačaly uvolňovat „škodlivé“ třísloviny“ …jednoducho, po takomto prílišnom vyluhovaní čaj stráca svoju čajovú chuť.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

Třísloviny nejsou škodlivé – jen jsou chuťově hnusné.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek