Už mi to řeklo několik lidí nezávisle na sobě, že prý vejce jedině natvrdo, jinak prej mi „něco“ hrozí. Co, to už ale nevěděli, takže krozí něco konzumací vejce na měkko nebo nehrozí?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, briketka10, anonym před 4401 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Já spíš slyšela povídání o vejcích vařených natvrdo, protože leží dlouho v žaludku. Stejně se přehodnotily informace o cholesterolu.
Rozdílné názory na vajíčka uvařená naměkko.
1. Vzhledem k riziku salmonelóz se musíme chovat při konzumaci vajec opatrně. Jak se dostane salmonela do slepičích vajec? Při omývání vajec se může narušit mastný povlak na povrchu vejce a skrz skořápku mohou vniknout škodlivé mikroorganismy. Jejich postup ze zastaví v bílku a dál již nepokračuje. Salmonelu nenalezneme ve žloutcích, sázených vejcích ani u vajec do skla. Také vejce uvařená na měkko nejsou rizikem salmonely ohrožena.
http://www.cpzp.cz/clanek/1722-0-Vejce.html
2. Nejlehčeji stravitelná jsou vejce vařená naměkko, pak syrová a
vejce míchaná.
Nejhůře stravitelná jsou vejce vařená natvrdo či smažená (nebo
připravovaná na tuku). Protože je však kvůli zamezení nákazy salmonelou
důležitá dostatečná tepelná úprava, měla by se vejce vždy dostatečně
tepelně upravit, například vařit nejméně deset minut.
http://zdrava-vyziva.abecedazdravi.cz/vyloucit-vajicka-ze-stravy-je-zbytecne
Čemu věřit?
0 Nominace Nahlásit |
Pokud je vejce zdravé, tak proč by mělo nějak uškodit. Za mého mládí jsme občas vypili i syrové vajíčko a nikdy nám nikomu nic nebylo.
0 Nominace Nahlásit |
Já jsem nikdy z vejce salmonelózu neměla (jednou, ale naštěstí hodně „slabou“ v restauraci ze zeleninového salátu bez zálivky(!), protože evidentně krájeli zeleninu a syrové maso na stejném prkénku). Mám ráda volská oka s tekutým žloutkem, vejce naměkko, hovězí tatarák atd. Naopak si myslím, že čím je vajíčko syrovější, je lépe stravitelnější – jak píše Annas. A také – máme vlastní slépky, předpokládám, že by mě nepodrazily!
5Kdo udělil odpovědi palec? annas, Andělé, anonym, briketka10, anonym
před 4401 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Já mám nejraději volská oka. Salmonelozu jsem měla z nějakého jídla z hospody, ale v nemocnici s námi ležel i kuchař z té hospody, takže asi ani on neměl na to jídlo podezření. A vařená vejce? Kolik jich vlastně pozřel Frajer Luke?
5Kdo udělil odpovědi palec? annas, anonym, Damiana, briketka10, anonym
před 4401 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Co á snědl vajíček na měkko,snad roční snůšku slepičárny a nikdy jsem neměl problémy. Kecám -měl a mám dodnes. Únik sirovodíku!
4Kdo udělil odpovědi palec? Damiana, annas, Andělé, briketka10
před 4401 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
já měla salmonelu néé z vajec, ale z vinné klobásy, kterou jsem
ochutnávala syrovou, jak jsem se na ni těšila a bylo to na Velikonoce
14 dní jsem trpěla :(
a vajíčka na měkko mi moc chutnaj mňam :))
0 Nominace Nahlásit |
Mužeš dostat salmonelu, ale tak jsou lidi co pijou vejce syrové.
0
před 4401 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
www: byl už zaznamenán případ salmonely z vejce nebo máš tu informaci taky z druhý ruky jako já :)
Drap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |
elkon | 936 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |