Avatar uživatele
bolak

Prý: „nejez to vejce naměkko, budeš nemocnej..“ je na tom něco pravdy?

Už mi to řeklo několik lidí nezávisle na sobě, že prý vejce jedině natvrdo, jinak prej mi „něco“ hrozí. Co, to už ale nevěděli, takže krozí něco konzumací vejce na měkko nebo nehrozí?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, briketka10, anonym před 4401 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Já spíš slyšela povídání o vejcích vařených natvrdo, protože leží dlouho v žaludku. Stejně se přehodnotily informace o cholesterolu.

Rozdílné názory na vajíčka uvařená naměkko.

1. Vzhledem k riziku salmonelóz se musíme chovat při konzumaci vajec opatrně. Jak se dostane salmonela do slepičích vajec? Při omývání vajec se může narušit mastný povlak na povrchu vejce a skrz skořápku mohou vniknout škodlivé mikroorganismy. Jejich postup ze zastaví v bílku a dál již nepokračuje. Salmonelu nenalezneme ve žloutcích, sázených vejcích ani u vajec do skla. Také vejce uvařená na měkko nejsou rizikem salmonely ohrožena.

http://www.cpzp­.cz/clanek/1722-0-Vejce.html

2. Nejlehčeji stravitelná jsou vejce vařená naměkko, pak syrová a vejce míchaná.
Nejhůře stravitelná jsou vejce vařená natvrdo či smažená (nebo připravovaná na tuku). Protože je však kvůli zamezení nákazy salmonelou důležitá dostatečná tepelná úprava, měla by se vejce vždy dostatečně tepelně upravit, například vařit nejméně deset minut.

http://zdrava-vyziva.abecedaz­dravi.cz/vylou­cit-vajicka-ze-stravy-je-zbytecne

Čemu věřit?

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Pokud je vejce zdravé, tak proč by mělo nějak uškodit. Za mého mládí jsme občas vypili i syrové vajíčko a nikdy nám nikomu nic nebylo.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Damiana

Já jsem nikdy z vejce salmonelózu neměla (jednou, ale naštěstí hodně „slabou“ v restauraci ze zeleninového salátu bez zálivky(!), protože evidentně krájeli zeleninu a syrové maso na stejném prkénku). Mám ráda volská oka s tekutým žloutkem, vejce naměkko, hovězí tatarák atd. Naopak si myslím, že čím je vajíčko syrovější, je lépe stravitelnější – jak píše Annas. A také – máme vlastní slépky, předpokládám, že by mě nepodrazily!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Já mám nejraději volská oka. Salmonelozu jsem měla z nějakého jídla z hospody, ale v nemocnici s námi ležel i kuchař z té hospody, takže asi ani on neměl na to jídlo podezření. A vařená vejce? Kolik jich vlastně pozřel Frajer Luke?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Co á snědl vajíček na měkko,snad roční snůšku slepičárny a nikdy jsem neměl problémy. Kecám -měl a mám dodnes. Únik sirovodíku!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
briketka10

já měla salmonelu néé z vajec, ale z vinné klobásy, kterou jsem ochutnávala syrovou, jak jsem se na ni těšila a bylo to na Velikonoce 14 dní jsem trpěla :(
a vajíčka na měkko mi moc chutnaj mňam :))

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
www

Zdravému člověku nehrozí nic.
Jinak jen salmonela, záleží jak naměkko 😁.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lukasy

Mužeš dostat salmonelu, ale tak jsou lidi co pijou vejce syrové.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

www: byl už zaznamenán případ salmonely z vejce nebo máš tu informaci taky z druhý ruky jako já :)

před 4401 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

www: Rocky to do sebe házel razdva, a o žádný salmonele tam nepadlo ani slovo..

před 4401 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek