Hypermarketové rajče
Rajče se sklízí ještě zelené. Pak je uloženo do velkoskladů, kde je
podchlazeno při teplotě do deseti stupňů. Cílem je zpomalit proces
dozrávání o zhruba dva týdny a tím oddálit krajní termín ideální
konzumace.
Jenže následný osud rajčete je mnohem závažnější a také méně
známý. Aby byla rajčata zbavena eventuelních bakterií, projdou chlorovou
koupelí. I když v ní pobudou jenom dvě minuty, přesto část této
tekutiny vstřebají.
Absorpce se usnadňuje zejména tehdy, je-li na některém místě porušena
slupka.
Pak přichází dvou až třítýdenní pobyt v komoře pro dozrávání.
A právě v tomto ovzduší naplněném etylénovým plynem nabírá rajče,
podobně jako mnohé další plody, charakteristickou barvu.
Doporučuje se, aby tato fáze zrání nepřesáhla 72 hodin, protože pak by
se na plodech mohly objevit houby. Jenomže toto doporučení je velmi často
porušováno, protože je třeba dosáhnout přijatelné barvy u plodů
sklízených ve stále ranější fázi vývoje, čili zelenější a
zelenější.
Nyní začíná kosmetická fáze celého procesu. Aby rajče vypadalo lépe a
lákavěji, využívá se umělého barviva. Než se rajčata vydají na pulty
obchodů, je jim do kůže vstříknuto barvivo, které jim dodá jednotný
vzhled.
Ještě než se rajče dostane na náš stůl a dřív než je položeno na
pult, musí projít další procedurou, voskováním. Tím se zabrání
vypařování vody, scvrkávání a vráskám a dužina rajčete se uchová tak
dlouho, jak je to jen možné.
Některé deriváty vosků jsou z petroleje a další mohou být pro zjemnění
# obohaceny mýdlem.
O tom, co jíme, rozhodujeme sami.
Fuj – a to nám dávají bez ostychu.
Já věděl, proč se plahočím, proč ohýbám hřbet na zahrádce … ať
žije zlatý venkov !!!!!!! a domácí zahrádky !!!!!!!
Tak " dobrou chuť " ....... brrrrrrrr .......
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 11Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, annas, anonym, anonym, BEAES, GM, flodur, iceT, hanulka11, Radak, zmimi před 5048 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Hele,a to se dělá i těm cherry rajčatům?Protože jiné nekupuju,v zimě jen občas.Ty normální velký rajčata se totiž nehodí jíst ani zadkem,jak jsou hnusný,blé…ty malý občas jako rajče chutnají.
0 Nominace Nahlásit |
Ano je to možné, protože kdyby se sklízela zelenina a ovoce v plné zralosti, tak bychom dostali v obchodech asi pěkně "břečky"n,než by to k nám dorazilo.
Když jsem před léty prvně v cizině ochutnala jak dobré je rajče, paprika, citron, pomeranč, mandarinka, meloun a další, které bylo prohřáté jižním sluníčkem sklizené v plné zralosti .Žasla jsem nad tou chutí, to prostě se nedá srovnat se zeleninou a ovocem koupeným u nás.
Neříká se nadarmo -jezme jen to vyrostlo u nás a co jsme si sami vypěstovali- jen tak si pochutnáme.
0 Nominace Nahlásit |
To se přeci neděje pouze s rajčaty.Takových a jim podomných dozrávacích postupů je několik např: banány/ty se trhají totálně zelené a pok se např.z Columbie vozí přes oceán lodí.mirlin
0 Nominace Nahlásit |
Jak je vidět, možné je vše. Já nejvíc kupuji v létě slovenská rajčata. Jinak v zimě minimálně – tvrdá slupka, samá voda, bez chuti.
0 Nominace Nahlásit |
A do jablka se zakousnete,kdyz uz uzralo po 7 letech v dusiku.Je to se
vsim-vsechno spatne.
Doplňuji:
Doplnim,i ja videla jak se priveze zbozi zpatky z obchodu,a jen se to
prehodilo na linku a ze stareho datumu se vytiskl novy!Take masokonbinat.
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Je to síla, co vše sníme.
I když já ta velká rajčata nekupuju. A stejné to je s paprikama
apod.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Jen jsem chtěla podotknout, že rajčata a banány jsou jediné plodiny, které
dozrávají odděleně od mateční rostliny. Takže jim to nevadí, že jsou
utržené nedozrálé.
Ovšem to ostatní, to mi už vadí ☹.
0 Nominace Nahlásit |
Přátelé,buďme šťastni,že nevíme!,jaké sajrajty,vydávané za
super,jsme donuceni konzumovat.
Byl jsem svědkem,jak do Písnice(masokombinát)přivezli párky v igelitu
s prošlou záruční dobou.Je to už dlouho,dnes se párky,balené do igelitu
snad nedělají.
Celá várka šla do do drtiče,najemňoučko to rozšmelcovali (i s tím PVC)
a celý ten sajrajt přidali do nových,voňavoučkých párečků.
A jak jsme si šmakovali.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek