Správně je „přijdu později“. 🙂
https://www.mojecestina.cz/article/2016021601-cestina-letem-svetem-prijdu-pozdeji-nebo-dele
4Kdo udělil odpovědi palec? anonym, Kepler, dubraro, aliendrone
před 1808 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U nás se běžně říká „přijdu dýl“ a každej tomu rozumí, pokud
není z Ostravy. 🙂
Může se samozřejmě říct i „přijdu pozdějc“. Ale to má slabiku
navíc, tak spíš říkáme to první.
3Kdo udělil odpovědi palec? anonym, quentos, aliendrone
před 1808 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Bez souvislostí nesmyslná otázka. Slova mají jiný význam a užívají se v jiných případech. „Později“ označuje bod v čase vzhledem k jinému, předcházejícímu bodu v čase, „déle“ označuje libovolný časový úsek, který je delší než jiný časový úsek.
Čili… podle účelu se použije to, nebo ono slovo, používají se tedy obě, podle účelu a smyslu sdělení.
Upravil/a: Edison
2Kdo udělil odpovědi palec? independent, aliendrone
před 1808 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
„Přijdu déle“ je jen místní nářečí, se spisovnou češtinou to nemá nic společného.
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Kepler
před 1808 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
“přijdu déle” je krajová, nesmyslná a nespisovná formulace, ale nic proti nářečí. Pro ostraváky matoucí. To jako, že, chůze bude trvat o něco déle, protože si mezitím ustele ve škarpě nebo na lavičce?
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Edison
před 1808 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Keplere, moje známá mě ujišťuje, že NEJSPRÁVNĚJŠÍ čeština je od nich (Budišov nad Budišovkou), ale ona toho nakecá, páč okurce říká okurek… ;) :D :D
0 Nominace Nahlásit |
„přijdu později“ je česky. Druhá verze v různých variacích je používaná v některých oblastech, hlavně na Moravě. Všichni tomu rozumí, takže není co řešit…
0 Nominace Nahlásit |
kdyby mělo být „příjdu déle“ správně, muselo by to být „příjdu za delší dobu“ což je de fakto „přijdu později“
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Prej OHAREK!!! 😁 😁 😁 Mimochodem.. okurek je správně. I okurka. Jako brambor i brambora ("g"obzoli vynechávám) a koblih i kobliha…
Nebudu se hádat o okurku či okurek, nechám to, ať to rozsekne quentos nebo annas. :)
Ale doslova v barvách vidím Keplera, jak si šmakuje na plné salátové míse OHARKŮ! Sakra to bych snad natočil ve 4K kvalitě s hifi zvukem a dal na YT! (jenže ten by to stejně zprznil, jak má ve zvyku) ;) :D :D
Joooo… ty myslíš „UHORKY“… ale to je po slovensky… S OHARKEM by s Tebou asi LED pěkně vyběhla…
Zrovna tohle jsem onehrdá „studoval“. Teda ten mužskej vs. ženskej rod u některých slov, ne ty oharky, tak to čirou náhodou vím. 4K málo… 8K, nebo IMAX 3D.
Později. Přešti si, co jsem napsal!!! Přijít je jen bod v čase. Je to snad nějaký časový úsek? Přicházet lze sice opakovaně, ale to jsou pořád jen body v čase, i když jich je víc. Příchod v zásadě nemůže trvat po urřitou dobu. I kdybychom uvažovali příchod od – do, pořád to budou jen body v čase. Dýl se dá „vykonávat“ nějaká činnost. Ale „vykonat“ činnost se dá jen jako bod v čase vyznačeným ukončením té činnosti.