ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? aramah, hanny 2, brokol, anonym, marci1, jjj123456789, anonym, gecco před 4644 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
rožni
Vložila jsem podobnou otázku, nikoliv anketní.Rozdíl mezi slovy moravskými a českými. Slovo rožnout a rozsviť je uvedené.
Jak je zde obvyklé, mou odpověď již nikdo číst nebude, protože jsem ji vložila pozdě.
Dr.Axl nemá pravdu, nejde o archaismus, ale o oblastní slovo – moravismus. Jde o různé pohledy na význam slova z hlediska jazyka.
Archaismus je slovo zastaralé, moravismus je slovo oblastní. Na Moravě se stále použivá.
Omylem jsem napsala do diskuze.
0 Nominace Nahlásit |
rozsviť
rožni jsem zažil na Moravě při studiu v Brně, ale zajímavé je, že to nikdo neumí pořádně napsat. Když se zmíním, že to pravděpodobně vzniklo splynutím hlásek ve slově „rozžhni“, koukají na mě jak puk. Zajímavé je, že ale rozžhnout na rozdíl od „rožnout“ není v SSJČ. Tak kde se stala chyba…
0 Nominace Nahlásit |
rožni
Pražáci jsou tím známí. Když jsem kousek od Prahy bydlela, tak jsem ve škole chtěla půjčit strouhátko. Také nevěděli, o co se jedná.. Říkají mu „krouhátko“. Nebo ani o slámce nevěděli. Je to přece „brčko“. A u mě je to prostě ROŽNI, žádné rozsviť. Každý jsme nějací.. Byť je ta mluva v tak maličkém státě, jako jsme my, podivující.
0 Nominace Nahlásit |
rozsviť
Moje první tchýně žila jižně od Plzně a ta říkala nejen roužni, ale i sfoukni.
0 Nominace Nahlásit |
rozsviť
Rožni! Znám, ale je vnímáno spíše jako archaismus – používala to kdysi babička na Táborsku.
0 Nominace Nahlásit |
rozsviť
Tedy ani jedno, ani druhé.
U nás se říká" Stiskni ten a ten vypínač aby do kontaktu žárovky mohlo
proudit 204 V tím se v žárovce mohl elektrický proud přeměnit ve
světlo.
Krátké a výstižné a pochopí to i Eskymák. natož pražák
0 Nominace Nahlásit |
rozsviť
babička a příbuzní z Brna a okolí říkají rožni, jako všude tam, kde místo Josef-Jožin tomu jsem dost dlouho nerozumněla jako malá 😁
0 Nominace Nahlásit |
rozsviť
Jsem z Krkonoš a tady se říká rozsviť.Ale byl jsme na vojně a tam
všichni moraváci říkali rožni (také jsem jim první den nerozumněl co
chtějí).
Pokud se tedy u vás říká rožni, tak se musí také říkat ZADUS, což
značí zhasni.Tak to také říkali kluci z Moravy.
Všichni žijeme v České republice, ale moravák (Brňák či Ostravák) si
nerozumí s Krkonošákem.Každý máme svoje nářečí.
0 Nominace Nahlásit |
rožni
Píše se to rozžni, a v tu Brně aj tak vyslovuje, „rožni“ je příkaz k opékání masa na rožni 😁
0 Nominace Nahlásit |
rozsviť
Jednoznačně ROZSVIŤ! Měl jsem to doma – manželka je z Moravy a taky to na mne cca 3 roky zkoušela. Už ji to naštěstí přešlo…
A guentos má recht – když už, tak „rozžhni“!!! Jako bych viděl ty spadlé brady nechápajících moraváků!
A doplňková otázka: jak řekne zastánce tvaru „rožni“ když chce
někomu hezky česky přikázat, aby rožnil (např.maso) na ohni? Že by
„opékej“?
Připomínám předem, že „grilluj“ není české slovo…
0 Nominace Nahlásit |
rožni
Rožni je nej. Co je ale zajímavé…Moraváci rozumí i rožni i rozsviť. Pražáci pouze rozsviť.
0 Nominace Nahlásit |
Prosím o pozorné přečtení – „u nás je VNÍMÁNO JAKO archaismus“, ne že je to ten slovní druh. Zkrátka to považujeme už za zastaralé a překonané (ve smyslu anachronismu). Takže, trochu soudnosti s překrucováním pro osobní napadání.
WeeBear : správně by mělo být „krouhátko“(jestli máte na mysli ořezávátko),strouhátkem/ struhadlem se připravují pokrmy.A slámka se říkalo kdysi a říká i dnes běžně v Čechách.Brčko je ale vžitější lidový název a slámka se ujala spíš v odborné terminologii.
Pro zájemce doplním původ slova rožnout, rožni.
Etymologický slovník uvádí: rozžéci. Já rozežhu, -žžeš, -žže.
Dvě „žž“ se špatně vyslovovala, takže došlo v důsledku hláskových
i tvaroslovných změn ke úpravě: rožnu, rožne – rožíti, rožnout.
Proč se slovo užívá na Moravě, nelze zjistit.
Příspěvek smazán administrátorem.
Copak, že se tu tolik navážíte do Pražáků? Když se po Praze zeptáte odkud kdo pochází, tak skutečně z Prahy i po rodičích či prarodičích je nás opravdu jen málo a já už jsem taky babička.
Drap | 8229 | |
led | 4070 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2779 | |
zjentek | 2725 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |