Růžové víno je přírodní suché víno vyráběné z hroznů modrých
odrůd. Růžové víno se vyrábí shodným postupem jako víno červené, ale
vyluhování barviva ze šlupek do vinného moštu při výrobě trvá pouze
krátkou dobu. Obecně platí, že všechna růžová vína se chladí o něco
více než bílá. Dá se říci, že hlavním posláním růžového vína je
osvěžení během letní sezóny. 🙂
http://www.global-wines.cz/ruzove-vino-rose?confirmLegalAge=1
0 Nominace Nahlásit |
chorý človek nemá čo piť alkohol......ak, tak len zriedka a málo
ružové sa robí z bledých modrých odrôd hroznového vína (ako ste ukázali na obrázku)
ružové sa nemôže robiť z hociakej odrody aj ten postup je iný
0
před 2993 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vyrobit růžové víno smícháním bílého a červeného by byla vinařská prasárna, i kdyby to někdo udělal tak se k tomu nepřizná.
0
před 2993 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vína růžové barvy se vyrábějí z červených hroznů, neboť nemají dostatek barviva. Další možností je vyrobit růžové víno z modrých hroznů. V tomto případě je ovšem třeba zkrátit proces macerace na optimální dobu tak, aby se do vína dostalo pouze omezené množství barviva, a bylo tak růžové. Poslední možností, ke které se však uchylují spíše výrobci stolních šumivých vín, je výše zmíněné smíchání bílého a červeného vína.
Zdroj: https://www.alkoholium.cz/kdyz-se-deli-vina-podle-barvy/
0
před 2987 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Mnoho lidí se stále domnívá, že růžové víno vzniká slitím červeného vína s bílým. Naštěstí však stále roste počet milovníků vína, kteří dobře vědí, že růžové víno, neboli rosé, se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu).
Říká se, že růžové-rosé víno začíná svůj život jako červené víno, ale pak jej žije jako víno bílé. Rmut z modrých hroznů se nechává naležet zpravidla jen 4 až 6 hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně jako při výrobě bílého vína. Takový výrobní postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik žádaný mladý esprit. Svěžest, kterou od růžového očekáváme, vyžaduje potřebný podíl kyselin. A ty zráním hroznů ubývají.
Navíc čím vyšší je cukernatost použitých hroznů, tím se barva vína posouvá do méně atraktivních nahnědlých tónů. Proto vinař volí krátkodobou maceraci, která dává vzniknout svěžím vínům lehčího charakteru a výraznější chuti. Díky tomu se kvalitní růžová vína chlubí celou škálou barevných odstínů. Rosé-víno vám ukáže sladce malinové tóny, jemně lososové a pomerančové i temně cibulové, a to podle zvolené odrůdy hroznů a technologie zpracování. Nejvíce rozšířené jsou růžová vína Zweigeltrebe rosé, Frankovk a nebo Rulandské modré rosé.
Příspěvek smazán administrátorem.
Drap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |