Spojení beru jako: odkud jsi. Původ tvaru tohoto zájmenného příslovce je složitý.
Srovnání se staroslověnštinou – existovalo zájmeno k6(jer). Po zániku jerů se ke kořenu přidávaly různé přípony – např. k6-de – ka-mo – ko-du atd. Tvary se spojovaly s předložkami – odkud, dokud, odkavad, odkiale, odkade… Nejasné – srovnání s ostatními jazyky.. Samozřejmě že došlo k hláskového vývoji až k současnému stavu.
Zakončení kode (po zániku jeru) měnilo tvar podle významu – převádl-li význam kde = 6. p (přijato e ze skloňování podst. jmen), kama, odkuda (2. p.) atd.
Příklad: odkud jsi – z města … příslovce kam převzalo koncovku od podstatného jména. Kamos – kam ses poděl. Později se koncové s předsunulo před příslovce – s kama si (a – podle „o“ kmenu podst. jména). Zřejmě kvůli zjednodušení vznikla spřežka.
Takže kam, kamo – příslovce = kam; kamos’ = kamo s, kams; kam-že,
kamo-to …
Např. kamo-si = nikam.
Takže toto příslovce se používalo v různém významu. Opravdu vývoj byl velmi složitý. Proto uvedený tvar je pozůstatek staročeštiny.
S 2. a 7. pádem se užívala předložka s6 (s). Dnes upřednostňujeme předložku z.
Etymologický slovník, Učebnice jazyka staroslověnského a další …
3 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos, vagra, Andělé Nahlásit |
😁 Na východě republiky tomu rozumí všichni. Prostě nářečí.
Doplňuji:
Nářečí a krajové odlišnosti češtiny jsou velmi zajímavé a není třeba
se pitvat v pravopisu. Mnohdy vznikají legrační situace a nakonec se
domluvíme. Pocházím z Chodska, žiju na Valašsku a ze začátku jsem vůbec
nerozuměla dceřinému manželovi, bydlícímu v lašsku. Pár kiláků
ode mne.
Upravil/a: marijakes
0 Nominace Nahlásit |
… tak ta pravopisná rovina je pro mě novina.
Upravil/a: quentos
9Kdo udělil odpovědi palec? mosoj, iceT, Děda Louda, Bičiště, anonym, Lucijej, briketka10, gagaga, niekto
před 4213 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
ad quentos a jiní,také znám „skama“ a ne „zkama“,a nejen já:http://v1.dione.zcu.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2007030011
Doplňuji:
a zdá se,že i strojový překladač toto zná:http://mymemory.translated.net/es/Czech/English/a%20ty%20si%20skama%20ted%20%20spadl
Upravil/a: Mc Merkurion
0 Nominace Nahlásit |
nářečí?
4Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, briketka10, gagaga, annas
před 4213 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Protože to vůbec nezní jako „odkud jsi“ :) Každý nemůže vědět, co znamená nějaký lokální výraz „skama“, který se používá jen někde na venkově.
0 Nominace Nahlásit |
No, nejspíš nebude jenom chybou Čechů, že tomu nerozumí. Také jsem musela chvíli přemýšlet, co tím chtěl autor vlastně říci. Je to krajové nářečí, které určitě ze spisovného jazyka nevyšlo.
0 Nominace Nahlásit |
Nářečí je právě pozůstatek spisovné češtiny (lze-li pro staročeštinu použít tento pojem). Tak se mluvilo na celém tehdejším území, jenže do některých oblastí další změny hláskoslovné či tvaroslovné, které pokračovaly, nepronikly.
Drap | 8222 | |
led | 4068 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2777 | |
zjentek | 2723 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |