Mně osobně přijde spánek jako hrozně zdržující věc. Kdyby mé tělo vydrželo být nonstop, tak bych pravděpodobně nespal vůbec. Však při tom spánku neděláte vůbec nic užitečného, vemte si, o kolik času tak v životě přicházíte, kolik jste toho mohli za tu dobu stihnout. Proto se snažím spát denně co nejméně hodin, nejlépe tak 2–4 h nebo třeba i vůbec, ale někdy to prostě ujede, a spím klidně i 6–8 h… Víc není potřeba.
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? marci1, jirka F, Kepler před 2957 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Moc rád. Často i během dne na 20–45 minut. Tělo to ocení fyzicky i psychicky a utřídí se i myšlenky. Snažím se spát těch 8 hodin. Spíš bych byl raději kdybych nemusel vůbec jíst, což mě zdržuje mnohem víc, když jsem aktivní přes den a saje mi to peníze jako pijavice. U spánku vidím problém ten, že jakmile spím méně jak těch 8 hodin, tak cítím znatelnou únavu a musím spát pak přes den.
Jak dlouho máme spát?
Kolik spánku bychom si měli dopřát, záleží na našem věku. Čím jsme starší, tím méně ho potřebujeme. Nemluvně potřebuje mezi 14 a 15 hodinami, batole 12 až 14 hodin, dítě školního věku 10 až 11 hodin a nám dospělým stačí 7 až 9 hodin.
Dnes se vědci zaměřují na výzkum zkracování spánku a bádají, co se stane, když se v noci spí méně než šest hodin. Někteří lidé mají tendence k hyperaktivitě a neklidu, zatímco druzí se cítí unavení a ospalí.
Krevní tlak
Lidé, kteří málo spí, mají podle lékařských výsledků také vyšší systolický krevní tlak. Normální hodnota by se měla pohybovat kolem 120, u nespavců však může stoupat až přes 132, za což může zvýšená hladina stresového hormonu, způsobená právě nedostatečným odpočinkem.
Slinivka břišní je orgán, o kterém mnozí lidé nepřemýšlejí. Pokud funguje správně, ani nemusí. Jakmile ale není něco s její funkcí v pořádku, může se dostavit řada problémů. Například cukrovka, která patří mezi nejčastější nemoci slinivky břišní.
Především u mužů, kteří dlouhodobě málo spí, je až dvakrát větší riziko projevu cukrovky, a to bez ohledu na věk nebo úroveň tělesné aktivity, cituje studie Yale University Medical School.
Podle nejnovějších testů prováděných na zvířatech stačí i tři dny s nedostatkem spánku k tomu, aby došlo k vážnému poškození nebo naprostému zničení některých mozkových buněk.
Podobné studie také ukázaly, že bez dostatku spánku není lidský mozek schopen dostatečně odstraňovat nebezpečné látky a některé proteiny, které jsou zodpovědné za rozvoj Alzheimerovy choroby a demence.
0 Nominace Nahlásit |
I když jsem senior, tak spím spíše jako dítko školou povinné – 9 až 10 hodin denně. Možná proto mám tlak krve pořád jako mladík, i když mám nadváhu a žádné náznaky nějakých jiných neduhů s nadváhou souvisejících. Spím rád a mám to tak od dětství. Nejvíc se vždycky těším na sny, mívám je barevné a někdy velmi realistické. A co se týká fantazie – to se v knihovnách nedočteš a ve filmech neuvidíš. Co času ztratím spánkem, to doženu aktivitou ve dne, páč jsem krásně odpočatý. Považuju spánek za nejdůležitější část dne.
Upravil/a: Kepler
0 Nominace Nahlásit |
Ty bys taky pořád něco chtěl dělat. Co když je spánek naopak to
hlavní? Co když všechno, co přes den děláme, děláme jenom proto, abychom
si mohli večer lehnout a nedělat lautr nic?
Uplně ze všeho nejradši mám takový ten unavený hluboký spánek, po
nějaké fyzické námaze a (nebo) po pár pivech, kdy usnu a nevzbudím se
třeba 9–10 hodin.
0 Nominace Nahlásit |
Jo, spím ráda, tak šest až osm hodin denně, někdy míň a jindy
víc.
Potřeba spánku je individuální, a je nesmysl tělu spánek odpírat. Ovšem
pokud si válíš prdel a nejsi deset hodin v dole, tak je fakt, že ty spát
nepotřebuješ. Tvoje tělo je ale chytřejší a proto tě nechá
spát déle.
0 Nominace Nahlásit |
To já teda jo. Kdybych měl furt jenom pracovat, to mi z toho hráblo. 6–8 h je u mě standard, víc jenom tehdy, když naháním deficit.
0 Nominace Nahlásit |
Já mám naopak někdy pocit, že spánek je mou nejoblíbenější činností. Ve skutečnosti tomu až tak není, mám spoustu oblíbených věcí a koníčků, ale proti odpočinku a spánku vůbec nic nemám.
4Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, Nerevarin, marci1, Kepler
před 2957 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Úplně ho miluju. Spala bych nejradši 11 hodin, ale protože chodim do školy tak si to nemohu dovolit. Třeba v 18.00 h. si jde lehnout jen tak do postele a usnu klidně na dvě hodiny. Jsem takový spací polštář… Furt jsem v posteli ;P
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, briketka10, da ny
před 2956 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit |
Spát takhle málo nebude moc zdravé. Při spánku se regenerujeme a odpočíváme, je to spolu s jídlem dobíjení baterií. Pokud jsi mladý, tak možná vydržíš spát málo, ale ono se to časem může někde projevovat. Nesoustředěnost, únava, nepozornost, to jsou jen některé z mnoha projevů nedostatku spánku. Odnášet to může i tělo samotné. Odpověď na otázku: Spím rád a doufám, že je to na mě znát:D
2Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, Kepler
před 2957 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Já mám spánek rád spím tak 8–9 hodin můžu si něco přát a vždycky se to v tom snu vyplní. Kdybych vůbec nespal tak by jsem to ani vůbec nevydržel takhle i v noci nespat.
Upravil/a: jirka F
2Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, marci1
před 2957 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Řekla bych, že ano. Pokud se člověk dobře vyspí, tak mu to i lépe
myslí. Jak se říká : „Pro lepší mozku chod, více spánku přijde
vhod.“
A někdy člověk usne kdekoliv, prostě když musí, tak musí. A ve spánku
si zacvičí i jógu. 🙂
http://jpeg.cz/images/2016/10/01/mnITw.jpg
2Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, da ny
před 2957 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Spánek je pro mě naprosto zásadní. Při svém hektickém dni se vždy těším na chvíli, kdy si konečně odpočinu a „vypnu“. Pravidelný a kvalitní spánek mi pomáhá regenerovat a být produktivnější. Navíc jsem zjistil, že kombinace spánku a přírodních doplňků, jako je kratom od https://www.adamkrupa.cz, mi umožňuje lépe se uvolnit a připravit na další náročný den.
Karolínka <3, tak proč nespíš přes den?
iceT, ano, já spíše namáhám mozek než tělo, a snažím se chodit spát jen když už to fakt nezvládám.
Pokud namáháte hlavinku při práci, potřebuje mozek tím spíše pravidelný a dostatečný odpočinek ;)
Můj zřejmě ne. Hezky kofein, a jede se 48.
Však ono si tělo všechno pamatuje a jde jen o to kdy mu dojde trpělivost. Stačí mu nedopřát dostatek odpočinku během spánku a ono to časem vrátí svému majiteli a začíná se bouřit a postupně rezignuje. To je potom začátek konce.
Drap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |
elkon | 936 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |