Avatar uživatele
anonym

Pekla i vaše babička buchty tak dobré, že byly jako z „jiného světa“?

Já tedy už jen vzpomínám, protože jsem celiak a ona odmítá péct bezlepkově jen pro mě, což chápu. I přes tento fakt musím zpětně obdivovat chuť buchet, které umí upéct. Tvarohové s rozinkami či z domácích švestkových povidel. Pak i jablečné se skořicí. Pak dokonce i mrkvové buchty s medem. Rebarborový štrůdl i klasický z jablek. Poctivě velký plech s buchtami přinesla třeba i dvakrát do týdne a vždy se po nich brzo zaprášilo. Já v tomto směru dost pomáhal. :)

Máte taky takovou šikovnou babičku či měli jste takovou?

Pokud ne, tak si vemte aspoň jednu buchtu z obrázku, jo? :))
Ale jen jednu! :D Ať se dostane na více kolemjdoucích v této otázce.

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? bolak, briketka10, Tw!st, Cenobita, da ny před 2973 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
yuko

Tady mi nekdo dela pekne chute. Mamka pekla tak dobre tvarohove kolace, ach jo.

Upravil/a: yuko

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Už babičku nemám, ale moje manželka peče také takové dobré.
Pamatuj, čím starší žena, tím lépe vaří a peče.Ale to je tím, že se věkem dopracuje k tomu, že to umí.
Dnešní mladé ženy to už nebudou umět, protože stát u plotny je pro ně namáhavá práce a raději si koupí v marketu hotové.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Maminka i přítelkyně jsou v tom velmi dobré. Sám sice umím vařit asi dost dobře, ale buchty nepeču, protože nemám rád sladké.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bolak

Nejenom buchty, i všechno ostatní. Vypozoroval jsem, že ta chuť toho jídla je vždycky odstupňovaná z generace na generaci, protože když vaří babička, tak je to vždycky úplná lahoda i když jsou to třeba jen blbý brambory, když vaří máma, tak je to o stupínek nižší úroveň, a když si stoupnu k plotně já, tak seč se snažím jak se snažím, vařím, peču nebo smažím, tak vždycky to stejně nakonec chutná jako když žvejkám hovno.

Upravil/a: bolak

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
annas

Žádné buchty na světě nejsou tak dobré jako ty naše českél
Starý recept. Vždyť se jim také říká Honzovy buchty. Pohádkový Honza jich několik dostal s sebou do ranečku, když šel do světa učit se třeba latinsky.

Vždy jsem byla nedočkavá, když babička/máma buchty pocukrovaly, daly je vychladnout, v které bude maková náplň. Jakési zahalené tajemství, které jsem vždy nerozluštila. Nepohrdla jsem ani tvarohovou čií povidlovou náplní . Ale maková byla nej …

Dnes buchty peču jen občas, i když ostatním chutnají, já je nejím, jen vzpomínám na „dětství“.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit

Avatar uživatele
quentos

Babička ne, ale mamka umí :{)>

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Cenobita

Někdy mi moje babička lála, jako by byla z pekla.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Moje babička byla ještě taková ta „pohádková“ babička se šátkem „na babku“, která co mohla, to dělala sama. Navíc dlouho pracovala jako kuchařka. Buchty pekla dokonalé, ale nejlepší byly její tvarohové šátečky. Druhá babička měla cukrovku, takže to s pečením sladkého nepřeháněla.
Máma peče, peče dobře, ale až taková vášnivá pekařka to není.
Já se péct snažím, ale mám také doma toho celiaka, takže s tím teď trochu zápasím. Ona ta bezlepková mouka je prostě jiná.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Ach jo,
buchty jsem nepekla dobré 4 roky…
Buchty od babičky z JČ jsem bohužel neměla možnost ochutnat (nepamatuji si).
Druhá babi peka buchty jako cihly, měla 6 dětí (4 kluky), tak se s tím "nemazlila, ale byly chutné, jen se rozplývaly.Tvaroh byl stále k mání, tak byly oblíbenější makové. Strejda na ně vzpomínal… Jednou jsem ho při jeho
návštěvě překvapila buchtami a byly prý jako od mámy ;-D Jeho žena je skvělá kuchařka, peče dobroty, ale buchty prý tak dobré neumí ;)
Já miluji povidlové, tvarohové a mužská část rodiny (i bývalé) s mákem spolu se švestkou nebo višněmi.
Je to výzva, někdy opět vyzkouším…
U nás frčí hrnečkové koláče všeho druhu na plechu nebo řezy. Je to brzy hotové.
Štrúdl pečeme už jen z mrkvového těsta podle rp. bývalé tchýně. Nezavinujeme, ale přehazujeme (mokré těsto uvnitř není v oblibě.
Kupované nechtnají a sušenky také ne. Pečeme doma a víme co jíme.
Výjimečně zakoupíme palmáčové koblihy …

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lenkasvob

Buchty jsou metla lidstva. Způsobují cukrovku a tloustnutí. Podle nejnovějších poznatků správná potravina, která nezpůsobuje tloustnutí, je pravý opak buchet. Obsahuje minimum sacharidů, hodně živočišných tuků a vlákniny. To je také důvod, proč vám dnešní buchty nechutnají.

Rozdíl v buchtách, co pekla babička je, že v nich bylo více vlákniny, třeba i ovocné, žádný rostlinný olej, ale naopak byly více mastné než dnes. Dávalo se do nich máslo, sádlo i lůj a také čerstvá vejce.

http://stalem­ladi.cz/tucna-strava-puvodce-civilizacnich-chorob-nebo-dlouhovekosti/

Posledních 40 let byla potřeba, aby lidé víc jedli, a zároveň dlouho nepobírali důchod, takže dezinformaci o škodlivosti nasycených tuků nikdo neměl důvod vyvracet. Vyhovovala jak pěstitelů, výrobcům potravin, poskytovatelům rychlého občerstvení, tak i zdravotním pojišťovnám. Čím zdravěji žijete, tím více na vás bude muset sociální odbor vynaložit.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Markuss

Babička pekla vždy ty nejlepší buchty u nás doma.

před 2971 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Nuk nuk

Lahny: Nebuďte takový pesimista :) Ona je pravda, že ty naše babičky neměly na výběr, pokud chtěly mít buchty, musely je upéct. Ale myslím, že žen, které kupují hotové, zase tolik není, navíc se to nedá jíst.
Já tedy teď i kupuju, ale to je z důvodu, který jsem napsala v odpovědi. S tou bezlepkou prostě trochu zápasím, ale to je přechodný stav.

před 2972 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek