Foto zde, v tomto období mě začali usychat poměrně rychle, jsou letos na jaře zasazené, takže se kořenili, hnojivo jsem dával jen na začátku, zde foto:
prosím o radu jak je zachránit, stálo to hodně peněz, děkuji.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? manon, gnr54, johana 56, Wang před 4424 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Před zimou dobře zalejt. A na jaře vydržet, i kdyby vypadaly hodně špatně, tak nevyhazovat, tento druh se dobře vzpamatovává.
Jinak by se měly cca v únoru a v červnu zakracovat, aby se zahustili
(pokud to má být živý plot).
Doplňuji:
Na to, že jsou sázeny najaře, se mi zdají dost velké – takže pokud se
přesazovaly velké rostliny, mohl to být problém. Rok byl hodně suchý,
podle mne by se mohly v příštím a dalších letech vzpamatovat.
Upravil/a: manon
0 Nominace Nahlásit |
Do prvních mrazů ještě hodně zalévat, hořkou sůl nedávat! ke
kořenům před zimou nasypat pár kbelíků nové hlíny, z lesa nastříhat
trochu smrkového chvojí a nastlat ke kořenům na tu hlínu nebo ke kořenům
dejte drcenou kůru – bude zadržovat vláhu a v zimě dělat izolaci
kořenů proti mrazu.
Pokud u vás bývá více sněhu, zatlučte mezi thuje dostatečně dlouhý
dřevěný kůl a thuje k nim šetrně přtáhněte – váže se z pravidla
od spoda – nahoru (tak jakobyste si popřevázala vánoční stromek, než
jej ponesete od prodejce domů) – kůl poskytne v zimě thujim oporu při
náporech větru a sněhu.
Doplňuji:
Sestřihnout před prvními mrazy, ale rozhodně né na polovinu (to je moc!),
max. o 30 – 40 cm vrcholovou část.
Upravil/a: Wang
0 Nominace Nahlásit |
hodně zalévat , chtějí hodně vody – a koupit hořkou sůl , zřejmě
jim také chybí minerály
Doplňuji:
Hnědnutí a následné odumírání větví thújí je velmi častý neduh
těchto okrasných stromů.
Příznakově velmi podobná poškození mohou způsobovat odlišné
příčiny:
Velmi častou příčinou hnědnutí a zasychání konců výhonů je sucho (především na jaře, po zimě) nebo posypové soli. V tomto případě na napadených částech nejsou žádné příznaky poškození hmyzem nebo houbovou infekcí.
Další příčinou může být nedostatek hořčíku – důležité živiny všech zahradních plodin. Při nedostatku hořčíku rostliny nedosahují výborné jakosti, listová zeleň není dostatečně sytá, listy mezi nervaturou žloutnou a později až hnědnou a rostliny chřadnou. Hořčíku často bývá nedostatek tam, kde se jím nehnojí. Také při intenzivních srážkách nebo zavlažování jeho zásoby v půdě klesají v důsledku vyplavování do hlubších vrstev. Hořčík je důležitou a nezastupitelnou stavební látkou chlorofylu listové zeleně a tím i podmínkou fotosyntézy. Hořčík snadno doplníme krystalickou hořkou solí (100% rozpustnou) nebo hořkou solí tekutou.
V případě napadení houbami Kabatina thujae nebo Didymascella thujina, jsou příznaky zřetelné většinou až koncem léta a na bázi odumřelých výhonů jsou zřetelné drobné černé plodničky, nebo naduřelé polštářkovité plodnice. Rozvoj houbových chorob je podporován nedostatkem vápníku a hořčíku. Proti oběma houbovým původcům poškození se doporučuje ošetření fungicidním přípravkem DITHANE DG a to od konce května a postřiky opakovat třikrát po 2 až 3 týdnech
Upravil/a: hanulka11
0 Nominace Nahlásit |
Sestřihla bych je na polovinu a hodně zalévala- matička příroda je mourá čerodějnice, buď obrazí nebo uschnou úplně..
0 Nominace Nahlásit |
Když jsem byla holka, měli moje rodiče zahradu s krásnými vzroslými thujemi. Jeden rok pak začaly vypadat dost podobně jako na fotce. Ten rok jsme jeli na dovolenou do Chorvatska, a tam jsme viděli, že thuje tam rostou na skalnatých suchých svazích ve volné přírodě. Přijeli jsme domů, přestali tolik zalévat, prostříhali a prosvětlili je a za dva roky byly zas krásné a celé zelené. Prostě nechtěly moc vody a měly málo světla.
0 Nominace Nahlásit |
Domnívám se, že bude víc problém v nějaké houbové chorobě než
v suchu. protože pprosychají nepravidelně, konce větviček jsou
zelené.
Podle fotky a neznalosti místa těžko sousit, ale lze větvičky odvézt do
nějaké laboratoře státní rostlinolékařské správy či podobná
pracoviště.
Ale když e cuché větvičky vystříhají, stromky prolijí – je velké
sucho, asi se moc nezkazí.
Mimochodem – raději živý plot z tisů, protože ten se nechá zmladit.
Nebo z listnáčů, protože většinu lze také lehce zmladit.
0
před 4421 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zalejvat a zalejvat a zalejvat hlavně před zimou. Čerstvě zasazené keře se nemusejí hnojit. Je lepší počkat, až se usadí.
0
před 4416 dny
|
0 Nominace Nahlásit |