Avatar uživatele
Andariel

Vaření nepytlíkové rýže

Jak se musí správně uvařit sypaná rýže? Existuje nějaký poměr rýže a vody aby se pak nemusela scedit?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? terry, hanny 2 před 4651 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
terry

Je několik způsobů vaření rýže.Obecně je to na 1 hrnek rýže 2 hrnky vody.

Omrkni je.

http://jakuva­rit.cz/ryzi/

Na kastrólek dát dvě lžíce oleje,nechat rozehřát,na to nasypat propláchnutou rýži,orestovat a pak zalít studenou vodou.Na dva hrnky rýže dát čtyři hrnky vody.Osolit,do prostřed posadíit cibuli,do které zapíchnout pár hřebíčků.Stáhnout plamen na nejmenší a vařit,až se voda vsákne.Vždycky se mi povede

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanny 2

Vařila jsem rýři tak,jak jsem se to naučila od babičky a maminky – zpěnit nakrájenou cibuli na oleji,přidat 1hrnek rýže a 2 hrnky vody,osolit,až se voda vyvaří,přidat kousek másla,zabalit do utěrky a deky a dát "dojít"do peřin.
Teď ji dělám v konvičce od Tupperware:
Hrnek rýže + trochu oleje zamíchat, dát do mikrovlnky na plný výkon na 2min./750W/,přidat hrnek vařící vody + sůl – 4min.plný výkon v mikrovlnce,pak ještě půl hrnku vařící vody,opět 4min.plný výkon a 5min.nechat dojít /jasmínová rýže /.Je krásně sypká.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dudu

Manželka rýži dělá dlouhá léta v remosce. Zaplaví ji vodou, osolí a přihodí ze tři hřebíčky. Asi v půli dušení přidá osmaženou cibulku a vše promíchá. Po vypnutí rýži nechá od oka dojít. Najraději máme kulatozrnnou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Damiana

Dlouho mi nešla skvěle uvařit rýže a to je to má nejoblíbenější příloha. Zkoušela jsem všechny možné poměry a fígly a přesto to nebylo ono. Ale přišla jsem na to.
Suchou rýži lehce opražím (bez tuku) – nesmí ztmavnout, ale ještě víc zbělat – vysušit se, pak (trochu víc) osolím, zaliji vodou, aby byla úplně ponořená a vařím zhruba 15–20 minut (já na ta přesná měření ale moc nejsem). Příliš nemíchám. Vodu lze i dolít (vařící). Když není uvnitř cítit křupnutí, sliji a pořádně propláchnu studenou vodou. V cedníku nechám okapat. Je vynikající a bez zbytečného lepivého škrobu – zejména pro ty, kteří mají rádi sypkou rýži. Doporučuji.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Když to tu čtu, tak asi tu rýži vařím nějak neodborně. Do hrnce naliji vodu, nasypu rýži, trochu ji propláchnu, sliji vodu, naliji jinou, tak akorát aby bylo víc než je rýše, osolím, okořením tím oč mi ruka a oko zavadí, přiklopím pokličkou a jdu od plotny. Po čase si vzpomenu (nebo mne upozorní sporák, že na něj vytéká voda z hrnce), že je třeba ubrat na teplotě vaření, tak ji trochu snížím. No a počase si vzpomenu, že vařím rýži, dojdu ji sundat ze sporáku, podívám se jak se sype, ochutnám jednou dvakrát, … xkrát). Neříkám, že jsem ji nikdy nepřipálil nebo nerozvařil, ale to už je tak dlouho, že si nepamatuji.
Mám za to, že s rýží je taky jak se říká, „že čím víc se s tím člověk matlá, tím víc to smrdí“.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
MILAN1961

poměr je 2:1,dvakrát tolik vody než rýže

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Rufus

Vařím rýží tak jak Hanny 2, také mě to tak naučíla mamka. Většinou ji dávám zapéct. Ale vyzkoušela jsem ji i v papíňáku, hrnek rýže, necelé dva vody na zesklovatělou cibuli, sůl, koření atd., dvacet minut vyšpekulovaných, poprvé jsem ji nechala déle a pricmrndla se…dost.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
IK

Bílou rýži opraženou nebo ne, zalévám vařicí vodou v poměru 1 hrnek rýže na 2 a 1/2 hrnku vody, 1 lžička soli, vařím s poklicí jen 20 min na nejslabším ohni, neslévám nic.

Celozrnou rýži 1:2 špetka soli a vaří se aspoň 40 minut.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek