Je několik způsobů vaření rýže.Obecně je to na 1 hrnek rýže 2 hrnky vody.
Omrkni je.
Na kastrólek dát dvě lžíce oleje,nechat rozehřát,na to nasypat propláchnutou rýži,orestovat a pak zalít studenou vodou.Na dva hrnky rýže dát čtyři hrnky vody.Osolit,do prostřed posadíit cibuli,do které zapíchnout pár hřebíčků.Stáhnout plamen na nejmenší a vařit,až se voda vsákne.Vždycky se mi povede
0 Nominace Nahlásit |
Vařila jsem rýři tak,jak jsem se to naučila od babičky a maminky –
zpěnit nakrájenou cibuli na oleji,přidat 1hrnek rýže a 2 hrnky
vody,osolit,až se voda vyvaří,přidat kousek másla,zabalit do utěrky a deky
a dát "dojít"do peřin.
Teď ji dělám v konvičce od Tupperware:
Hrnek rýže + trochu oleje zamíchat, dát do mikrovlnky na plný výkon na
2min./750W/,přidat hrnek vařící vody + sůl – 4min.plný výkon
v mikrovlnce,pak ještě půl hrnku vařící vody,opět 4min.plný výkon a
5min.nechat dojít /jasmínová rýže /.Je krásně sypká.
0 Nominace Nahlásit |
Manželka rýži dělá dlouhá léta v remosce. Zaplaví ji vodou, osolí a přihodí ze tři hřebíčky. Asi v půli dušení přidá osmaženou cibulku a vše promíchá. Po vypnutí rýži nechá od oka dojít. Najraději máme kulatozrnnou.
0 Nominace Nahlásit |
Dlouho mi nešla skvěle uvařit rýže a to je to má nejoblíbenější
příloha. Zkoušela jsem všechny možné poměry a fígly a přesto to nebylo
ono. Ale přišla jsem na to.
Suchou rýži lehce opražím (bez tuku) – nesmí ztmavnout, ale ještě víc
zbělat – vysušit se, pak (trochu víc) osolím, zaliji vodou, aby byla
úplně ponořená a vařím zhruba 15–20 minut (já na ta přesná měření
ale moc nejsem). Příliš nemíchám. Vodu lze i dolít (vařící). Když
není uvnitř cítit křupnutí, sliji a pořádně propláchnu studenou vodou.
V cedníku nechám okapat. Je vynikající a bez zbytečného lepivého
škrobu – zejména pro ty, kteří mají rádi sypkou rýži.
Doporučuji.
0 Nominace Nahlásit |
Když to tu čtu, tak asi tu rýži vařím nějak neodborně. Do hrnce
naliji vodu, nasypu rýži, trochu ji propláchnu, sliji vodu, naliji jinou, tak
akorát aby bylo víc než je rýše, osolím, okořením tím oč mi ruka a oko
zavadí, přiklopím pokličkou a jdu od plotny. Po čase si vzpomenu (nebo mne
upozorní sporák, že na něj vytéká voda z hrnce), že je třeba ubrat na
teplotě vaření, tak ji trochu snížím. No a počase si vzpomenu, že
vařím rýži, dojdu ji sundat ze sporáku, podívám se jak se sype, ochutnám
jednou dvakrát, … xkrát). Neříkám, že jsem ji nikdy nepřipálil nebo
nerozvařil, ale to už je tak dlouho, že si nepamatuji.
Mám za to, že s rýží je taky jak se říká, „že čím víc se s tím
člověk matlá, tím víc to smrdí“.
0
před 4683 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vařím rýží tak jak Hanny 2, také mě to tak naučíla mamka. Většinou ji dávám zapéct. Ale vyzkoušela jsem ji i v papíňáku, hrnek rýže, necelé dva vody na zesklovatělou cibuli, sůl, koření atd., dvacet minut vyšpekulovaných, poprvé jsem ji nechala déle a pricmrndla se…dost.
0
před 4679 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Bílou rýži opraženou nebo ne, zalévám vařicí vodou v poměru 1 hrnek rýže na 2 a 1/2 hrnku vody, 1 lžička soli, vařím s poklicí jen 20 min na nejslabším ohni, neslévám nic.
Celozrnou rýži 1:2 špetka soli a vaří se aspoň 40 minut.
0
před 4676 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |