Chodím pravidelně darovat krevní plasmu a vždy jsem dostal potvrzení pro zaměstnavatele. Při posledním odběru mě však bylo sděleno, že jim současná legislativa neumožňuje dávat současně odměnu za darování plasmy a potvrzení pro zaměstnavatele. Rád bych se optal, zda se v polední době něco změnilo a zda dárce krevní plasmy za příspěvek (400,–) nemá nárok na pracovní volno na zotavenou. Děkuji, přeji hezký den!
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 5109 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Samozřejmě, že nárok na pracovní volno s náhradou mzdy MÁTE…, pro tyto účely je nepodstatné zda si za odběr necháte nebo nenecháte zaplatit.
§ 203/2.d) zákoníku práce
(…)k činnosti dárce při odběru krve a při AFERÉZE přísluší
pracovní volno s náhradou mzdy ve výši průměrného výdělku
za dobu:
aferéza = metoda sloužící k odběru plazmy nebo krevních destiček
Zdroj: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast8h1.aspx
1Kdo udělil odpovědi palec? Martina S.
před 5109 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Taky dávám plasmu a nikdy mi to zaměstnavatel neuznal.Prý se to týká jen bezpříspěvkového dárcovství.
0
před 5109 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Každý dárce má možnost darovat plasmu bezplatně, nebo za úplatu. Bezplatný dárce má nárok na placené volno od zaměstnavatele a může si snížit daňový základ. Placený dárce dostává náhradu 800 Kč za čas strávený na odběru plasmy a na kompenzaci s tím spojených nákladů. Je na každém, aby se svobodně rozhodl, jakou formu zvolí.