Janáček

Vstupní lékařská prohlídka.

Ahoj, musí se vždy dělat vstupní lékařská prohlídka?
Nastoupil jsem do dřevařský firmy do výroby a žádnou lékařskou prohlídku jsem dělat nemusel.Je to pro zaměstnance povinnost?

Zajímavá 0 před 1 dnem Sledovat Nahlásit

Odpovědi
elkon

Lékařská prohlídka je povinná, je to hlavně kvůli zaměstnavateli, aby nezaměstnal někoho se zdravotními problémy, které by dotyčný zatajil a po čase by třeba chtěl po zaměstnavateli nějaké odškodné za způsobenou újmu, která by ani s jeho prací nesouvisela.

0 Nominace Nahlásit

Dochy

Pokud vím tak je pro zaměstnavatele povinnost zajistit, že děláš jen práci, na kterou stačíš. Lékařské potvrzení je důležité zvláště v případě nějakých rizik (práce s elektřinou, výšky, břemena, chemikálie,…) Nebudu hledat zákony, ale považuju to za povinné.

0 Nominace Nahlásit

Rokio

Když jsem byl mladistvý a pracoval jsem jako pomocný dělník, tak jsem na lékařské prohlídky nechodil. Později už ano.

0 Nominace Nahlásit

da ny

V podstatě je to podmínka a povinnost zaměstnavatele,
vyžadovat vstupní prohlídku.

Povinná vstupní lékařská prohlídka v roce 2025
V listopadu 2024 schválila vláda novelu zákona 373/2011 o specifických zdravotních službách. Ta obsahuje mimo jiné i bod týkající se vstupních lékařských prohlídek, podle kterého od 1. července 2025 nebudou vstupní prohlídky povinné pro profese v 1. kategorii podle takzvané kategorizace prací.
https://www.slo­neek.cz/blog/vst­upni-lekarska-prohlidka/
Tak je možná zaměstnavatel napřed… 😉

0 Nominace Nahlásit

Filip84

Ne, záleží na kategorii prací.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek