Není škoda používat pitnou vodu na umytí kelímku? Není to víc nehospodárné než dát do plastů neumytý kelímek? Jiná než pitná mi ale z kohoutku neteče..
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, RyuzakiKate, zjentek, Cenobita, jirka F, MiKu před 2974 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
V naší ulici bohužel kontejnery na třídění odpadu nejsou. Ale i kdyby kontejnery na plasty byly, nevymýval bych je. Věřím, že zpracovatelé odpadů se dokáží vyrovnat i se znečištěnými plasty. Jejich technologie s tím patrně počítají.
0 Nominace Nahlásit |
Nevymývám. Plýtvání pitnou vodou je větší ekologický hřích, než upatlané kelímky.
0 Nominace Nahlásit |
Někdy kelímky umyju, ale pak je používám přechodně na cukroví a pod. Většinou je neumývám. Ale například umýváme obaly od nanukového dortu. Nad hospodárností použités vody jsem se nazamýšlel, ale něco na tom bude.
0 Nominace Nahlásit |
Já ho jen pod proudem vody promnu prsty, jinak je to zbytečné, za třídící linkou se pak samozřejmě rozdrcený plast oplachuje, ale nechceme, aby nám to doma pak smrdělo, protože papíry a plasty dáváme do jedné tašky a mamka to pak třídí u popelnice, navrhovala jsem jí, že to dáme zvlášť, ale prý jí to tak vyhovuje a stejně bychom na to neměli místo. Ale hezká otázka, chválím :)
0 Nominace Nahlásit |
Já ho dám vždycky vylízat svému psovi. :) Takže je jako vymytý.. :D :D
0 Nominace Nahlásit |
Když vyjídám kelímek je skoro čistý, pak je spotřeba vody minimální, nebo se nemusí skoro ani mýt. Většinou plasty nemyji, jen někdy a málo.
0 Nominace Nahlásit |
Vymýváme, ale otázkou je jak moc ekologické to je když kvůli tomu pouštíme vodu.
0 Nominace Nahlásit |
Vymývám kelímky vodou z kohoutku a nehážu je do pastů ani jinam. Manžel je pak ještě využívá na nějaké své chemické pokusy – on si vyrábí vlastní vývojku a váži s v nich ingredience.
0 Nominace Nahlásit |
Nevymývám, kvalitu plastového odpadu to nijak nezhorší a je to škoda pitné vody.
0 Nominace Nahlásit |
U nás pro tyto účely fasujeme žluté pytle, kde „třídíme“ a co
šest týdnů je svoz tohoto odpadu. Do těchto pytlů „na plasty“ patří
plasty, tetrapaky a plechovky, potažmo tam patří vše krom- papíru, popela,
starých bot, pokakaných plen a bioodpadu. Dále to pak míří do třídírny,
kde se to teprve třídí řádně (což platí i u odpadu z kontejnerů).
Možná ručně, možná strojem.
Takže já si vypláchnu obal překvapení z Kindrvajca a soused do pytlů
valí a pere plechovky a kapsičky od žrádla pro osm koček a po šesti
týdnech to s tisíci červy od much dává ke svozu.
Na otázku jsem už prakticky odpověděl, jen dodám, že kdyby tě třeba
napadlo ty kelímky voňat osvěžovačem vzduchu a nebo jinou voňkou, tak
počítej s tím, že ten obal z drogerie se bude muset jednou zpracovat,
dříve, či později.
Bůh buď milosrden k finálním třidičům, pokud to nejsou stroje ;)
PS. flašky od piva vracím zásadně plesnivé. Nevím, jak je to možné,
ale ve starém chlívku, kde je supr teplota ke skladování, mně vždycky
zevnitř „chytnou“.
Třiďte odpad! zjentek.
0
před 2974 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ne neumýváme kelímky od jogurtů normálně to pořádně vyškrabu a je to a vyhodím do plastů akorát na jahodovou dřen do umyjeme ale jinak ne.
0
před 2974 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vylížu je tak, že je není třeba umývat. Ale zpracovatelé asi taky všechno nezpracují. Pokud se nemýlím, nedoporučují do tříděných plastů dávat láhve od oleje.
0
před 2970 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
kelímky nevymývám, mám mlsné štěně a vyčištění kelímku od čehokoli je pro něj navíc ohromná zábava, tak proč mu jí nedopřát.
0
před 2967 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Na internetu je spoustu clanku o tom, ze pokud obaly neobsahuji vylozene zbytky jidla (menubox s kouskami hranolek, krabice od margarinu se zbytky margarinu, apod…), tak to nevadi. Pokud bude kelimek dostatecne vyskraban, tak neni treba takovy obal jeste umyvat vodou.
0
před 2963 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Myslím, že smysl vyplachování plastů není úvaha o ekologii, jako spíše ekonomii. Tam kde se odpadní plasty zpracovávají a čistí, tak se to dělá stejně tak jako tak. Oplachováním doma ničemu nepomůžeme. Odpady ze zpracování stejně končí v čističkách OV (v lepším případě). A výroba pitné vody není až tak moc ekologicky zatěžující, jak by se někomu mohlo zdát. Nakonec všechno znečištění vody (kal, biologické oživení) končí tam, odkud pochází. Je tam i jisté dávkování chemikálií, ale ty se přemění na neškodnou formu. Takže domácí mytí plastů je otázka spíše ekonomická a možná i zbytečná.
Já jsem ho právě včera a dneska umyla, a pak jsem si řekla – vždyť já za tu vodu platím nehorázné peníze (nejvyšší cena za m3 v ČR). Tak se na to i nadále vykašlu, a jak píše Kepler, budou si s tím muset poradit.