Avatar uživatele
Dvorní šašek

Vypaří se zcela obsah vitamínů a minerálů, pokud je zelenina uvařena (teplem zpracována)?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 895 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Uplně ne, ale z velké části

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Filip84

Určitě nevypaří.

Záleží, o jakou zeleninu se jedná, jak jí vaříš (vodní lázeň, pára, dušení), a jak dlouho jí tepelně upravuješ. A o jaké vitamíny, minerály, či jiné stopové prvky se jedná, každý reaguje na teplo jinak.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aliendrone

Tak ony ne ty vitamíny nevypařují, nýbrž podléhají tepelnému rozkladu. Tedy z jedné sloučeniny se změní v jinou/jiné. Typicky vitamín C je totálně zbytečné sypat do čaje teplejšího 50°C, bo se při této teplotě rozkládá (přesněji něco lehce pod 50°C, dohledej sám). Minerály ve formě různých solí se obvykle nerozkládají (kuchyňská sůl má např. teplotu tání asi 800°C a i pak zůstává chloridem sodným, je jen tekutá). Prvky (stopové) přirozeně žádnému rozkladu nepodléhají. No, možná v urychlovačích, popřípadě v reaktorech apod. hračičkách. ;)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek