Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 895 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Uplně ne, ale z velké části
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Dvorní šašek
před 895 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Určitě nevypaří.
Záleží, o jakou zeleninu se jedná, jak jí vaříš (vodní lázeň, pára, dušení), a jak dlouho jí tepelně upravuješ. A o jaké vitamíny, minerály, či jiné stopové prvky se jedná, každý reaguje na teplo jinak.
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Dvorní šašek
před 895 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tak ony ne ty vitamíny nevypařují, nýbrž podléhají tepelnému rozkladu. Tedy z jedné sloučeniny se změní v jinou/jiné. Typicky vitamín C je totálně zbytečné sypat do čaje teplejšího 50°C, bo se při této teplotě rozkládá (přesněji něco lehce pod 50°C, dohledej sám). Minerály ve formě různých solí se obvykle nerozkládají (kuchyňská sůl má např. teplotu tání asi 800°C a i pak zůstává chloridem sodným, je jen tekutá). Prvky (stopové) přirozeně žádnému rozkladu nepodléhají. No, možná v urychlovačích, popřípadě v reaktorech apod. hračičkách. ;)
1Kdo udělil odpovědi palec? Dvorní šašek
před 895 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1709 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |