Celou dobu žiji v přesvědčení, že osoba bez platného řidičáku nemá za volantem vozidla jedoucího po silnici co dělat. Včera jsem se dozvěděl, že to není tak úplně pravda. Tak se ptám, za jakých okolností budou policisté tak shovívaví, že nechají osobu bez platného ŘP beztrestně řídit auto?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Tw!st před 2091 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
361/2000 Sb
§3
Trestní zákoník č. 40/2009 Sb.
§ 28
Krajní nouze
(1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící
zájmu chráněnému trestním zákonem, není trestným činem.
Upravil/a: Dochy
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Roman71 Nahlásit |
Romane,
Celou dobu žiji v přesvědčení, že osoba bez platného řidičáku nemá
za volantem vozidla jedoucího po silnici co dělat.
Žíjte s tímto přesvědčením dále, páč je to pravda. Policie nikdy
nenechá řídit „shovívaví, že nechají osobu bez platného ŘP
beztrestně řídit auto“
To je jen výmysl někoho.
0 Nominace Nahlásit |
Může řídit třeba při vážném ohrožení života někoho. Může ho zavést do nemocnice, zpět ale už jet nemůže. Stejně tak může hasič řídit zásahové vozidlo bez ŘP, když jede k požáru a v podobných případech. Ještě také můžeš jezdit bez ŘP v autoškole, ale musíš mít k tomu instruktora.
0 Nominace Nahlásit |
… ne, policisté jí nenechají řídit >>> ve stavu ohrožení života můžeš usednout za volant, ale u prvního policajta jsi povinen zastavit a oznámit mu situaci …
0 Nominace Nahlásit |
Dochy, díky za odpověď s doplněním paragrafy. Přesně toto jsem potřeboval vědět. Všem ostatním děkuji za odpovědi 🙂
Bacha, je to všechno výcuc… Nakonec by se stejně vše posuzovalo případ od případu i s ohledem na další paragrafy… A třeba ta „Krajní nouze“ má nějaká další omezení…
Jenom bych měl výhradu k tomu, že řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění není trestný čin. Jednu dobu to bylo, ale pak se to zase zrušilo. Takže ta krajní nouze nebude podle § 28 trestního zákoníku, ale podle § 24 zákona č. 250/2016 Sb. o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich.
Jo to asi máš pravdu. Já postupoval logicky (což se asi u zákonů nemá, ale přesto…) když je „prominut“ trestný čin, kdo by řešil přestupek…
Samozřejmě tou silnicí byla myšlena jakáloliv veřejná komunikace. Je
mi jasné, že to někde na vesnici s podomácku vyrobeným „traktůrkem“
asi jen tak někdo řešit nebude, ovšem, dokud se něco nestane..
Vztahuje se na takový výjimečný případ legislativa? Nějaký
konkrétní zákon?