Avatar uživatele
dudu

Za jakých podmínek hoří cukr?

Každý si může vyzkoušet, že bílý cukr vyrobený z řepy nehoří. Pokud však třeba kostku potřeme popelem z cigarety, začne probíhat oxidace až na úrovni, která může posloužit jako pevný podpalovač. Jaké kouzlo prosím umožní tuto chemickou reakci?
To jsou katalyzátorky sedmdesátých let.

Upravil/a: dudu

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone, Edison před 2420 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Edison

A zde vzorec hoření sacharózy: C12H22O11(s) + 12O2((g) → 12CO2(g) + 11H2O(l).
Popel se na reakci nepodílí, je zde pouze katalyzátorem.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Popis chemického pokusu: http://www.zsle­tohrad.cz/eu/che­mie/pokus41.htm

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aliendrone

No striktně – cukr HOŘÍ i bez katalyzátoru, pokud mu dáš větší koncentraci O2. Třeba ho polij tekutým kyslíkem – to bude tanec! ;) :D :D Nebo smíchej s KClO3 (důkladně – ale OPATRNĚ!!) a pak půjde zapálit také jedna radost. (chlorečnan draselný se teplem rozkládá za vývinu kyslíku >> 2KClO3→2KCl+3O2)

BTW – co je to za buchty? Marně hledám souvislost s dotazem – a to mě sejří, když na něco nemůžu přijít ;) :)!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
metro

Opravím Edisona: katalyzátor se reakce účastní, ale vyjde z ní nezměněn.

Zde je katalyzátorem železo obsažené v popílku.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Edison

Metro, tak mi to v tý rovnici ukaž. Katalyzátor se chemické reakce neúčastní! Jen mění rychlost reakce.

před 2416 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek