Dá se zalét sáčkový čaj přímo studenou vodou a čekat hodinu na vyluhování, aby byl stejný jako uvařený a následně vychlazený čaj? Nebo je vačící voda důležitá?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? VampGirl, SeptikB před 4670 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Vařící voda podmiňujě výluh látek a barvy. Profesionálové dokonce
odmítají sáčkový ve prospěch kvalitního sypaného.
Čas je určující, černý čaj 3–4 minuty, ovocné 5–6 min. Delší
louhování naopak degraduje chuť, protože uvolňuje negativní složky.
Studený výluh se používá jen u určitých bylin v léčitelství a
častěji s pomocí lihových příměsí.
Doplňuji:
ad terry, správná příprava čaje je hotová věda. Čajové země na to
mají přímo obřady a např. ovocné čaje vůbec neuznávají za pravé
čaje, ale považují je za skupinu odvarů a výluhů. Ty ovocné údajně
přišly z Německa a aplikují se jen v části evropského regionu.
Na obalech některých komerčních čajů je přímo uvedeno, že se
nedoporučuje ponechávat sáček přes doporučenou dobu. Jde o to, že to
sama ani nemusíš chuťově poznat, ale optimální příznivé složky se pak
už snižují (podíl kofeinu, antioxydanty, citlivé vitamíny, aromatické
rozložení a další). Delší louhování není na závadu jen u zelených
druhů a některých kvalitnějších čajů.
viz jeden z četných odkazů:
http://cajovnik.cz/pri00a.html
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Jen doplním Dr.Axl. Pokud je čaj kvalitní, ty negativní složky,
třísloviny, neovlivní chuť čaje.
Kupuji jeden černý čaj a i když ho zapomenu vytáhnout ze šálku či
konvice, je vždy chutný.
A s tou studenou vodou bych to vyzkoušela.
0 Nominace Nahlásit |
Že to nezkusíš. Já jsem si ověřoval i jestli je dobrý osolený čaj.
Dokonce jsem ověřoval jestli rodiče mají pravdu, že oheń pálí.
A fakt – měli.
0 Nominace Nahlásit |
Ahoj všem, prosím, mohla bych se zeptat, kde bych koupila hezkou, kvalitní a originální skleněnou konvici na čaj? Budu moc ráda za tipy. Díky moc.
Ze zdejších uživatelů by ještě mohla poradit Deli, která je specialistka na pečené čaje.
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |