Ano. Vzpomínám si na dokument Poučení z krizového vývoje, na jehož základě se dělaly stranické propvěrky.
Nevím, zda byly všude, ale ve školství ano. Netýkaly se jen členů strany, ale i nečlenů strany a správních zaměstnanců.
Hodně členů KSČ, kteří nesouhlasili s poměry u nás a s politikou kSČ, bylo ze strany vyloučeno, nemohli ve školství působit, mohli zůstat ti, jimž bylo členství pozastaveno, a samozřejmě nestranícil
Jak to často bývá, projevil se charakter některých lidí, o tom je lepší se nezmiňovat. Záměr – jen přisolit, aby někteří museli opustit školu.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Nielen že zažila, ale aj prežila. Bolo to obdobie, kedy „komunisti s ľudskou tvárou podľa Dubčeka“ boli vylúčení z KSČ, tí „lepší mali len pozastavené členstvo“ čo sa rovnalo odchodu (hlavne intelektuálov a inteligencie) z práce na dobrých postoch na novú prácu bližšie k ľudu, pri lopate a táčkach. V kultúre sa objavila „náznaková satira“, ktorá inotajovým humorom pranierovala normalizáciu a „mocných tohto sveta“. Ale, čo sa objavilo medzi ľuďmi počas Pražskej jari ´68 už sa nedalo nijako žiadnou pokrievkou alebo plachtou prikryť. Dierami v nich sa myšlienky naďalej dostávali medzi ľudí, až vybuchli v roku 1989.
Upravil/a: led
0 Nominace Nahlásit |
Ano, už jako student a později.
3Kdo udělil odpovědi palec? gagaga, Rokio, independent
před 2421 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano, zažil, jako absolvent jsem nastoupil do Tesly, kde probíhaly prověrky. Za úkol jsem dostal na sebe napsat posudek. Napsal jsem, že správně chápe závěry XIV sjezdu KSČ (číslo jsem odněkud opsal) a byl jsem prověřen. Jako technik jsem nikdy osobně nezažil žádné omezování nebo nucení k politickým aktivitám. V práci jsme měli západní měřicí přístroje, v knihovně bylo možné půjčit si anglickou literaturu. O hrůzách normalizace jsem se dověděl až z blábolení různých pisálků po roce 1989.
0 Nominace Nahlásit |
Nezažil, ale připravil to soudruh Dubček, který také studoval 5 let komunismus, poté pobláznil většinu národa o jiném ismu – komunismu a jako čistokrevný sraboch podepsal v Moskvě dočasnou okupaci na 40 let s dalšími soudruhy Smrkovským a Černíkem.
0
před 2421 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kryšpín, nie je to také jednoduché ako sa zdá. Treba si uvedomiť nielen
malého československého funkcionára, ktorý predstavuje verejnosti mienku a
rozhodnutia svojej politickej strany – platí to aj dnes, ale aj hospodárske
a politické vplyvy svetových lídrov. V tých časoch boli pripravené
vojská Východu aj Západu na východzích blokoch bojovej zóny. V čase,
keď Dubček podpisoval ústup od Pražského jara, už platila dohoda medzi USA
a ZSSR o neútočení v prípade vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie
ČSSR.
Zjednodušene USA a ZSSR sa dohodli o sfére vplyvu.
annas | 5913 | |
Drap | 4602 | |
led | 2997 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2238 | |
zjentek | 1643 | |
ivzez | 1445 | |
quentos | 1420 | |
aliendrone | 1413 | |
elkon | 1296 |
Divadlo |
Etiketa |