Vedu spor s otcem. V obchodě mají v akci olej 5W40, 4litry za cca 200,–. Životnost dle obalu 2016. Osobně si myslím že oleji nic není. Otec jelikož má nové auto (3 roky) tvrdí že je to nějaký šunt a do auta by to nedal, cena prý je levnější než nákupka ve velkoobchodě. Otázka tedy zní. Kazí se motorový olej v originál balení nebo ne?
Zajímavá 0 před 2765 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
U olejů se na obalu neuvádí životnost (co si pod tímto pojmem mám
myslet?), ale datum plnění. V původním balení je doba použitelnosti
nejméně 5 let od data plnění.
5W40 udává viskozitu. Podstatné je, jaká je výkonnostní třída (např.
dle API, ACEA apod.)
https://www.oleje.cz/clanek/Vykonnostni-tridy-automobilovych-motorovych-oleju
Takže zdali výkonnostně vyhovuje vašemu autu, tak bych se tohoto oleje nebál.
0 Nominace Nahlásit |
Je to syntetika nebo minerál???
😉
Do jakého motoru to chceš nalejt? Jaký je interval? Jak je motor (auto)
používán?
___
No – pravděpodobně tomu oleji nic nebude – ale věř tomu v případě
nějakého downsizovaného TSI…
Naopak – stará škodivka by to asi neřešila a stalinovy saně by si
chrochtly…
___
Osobně – už dávno si olej sám neměním a neřeším, co mi tam leje
autorizovaný servis – ale veškerá odpovědnost je tím pádem na
servisu…
0 Nominace Nahlásit |
Automobilové oleje nejsou potraviny, anóbrž směs stabilních chemických látek, nebo destilačních frakcí ropného původu – ať už jde o minerální, polosyntetické, nebo syntetické oleje, viskozitní označení nehraje roli. Pokud je olej skladován v chladu a ve tmě (případné degradace jsou vyloučeny), vydrží v originálním balení déle než auto.
3Kdo udělil odpovědi palec? pusinka50, briketka10, nyjono
před 2765 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Otec tvrdí, že to je to šunt, nicméně splňuje tento olej výkonnostní specifikaci požadovanou výrobcem jeho auta ?
0 Nominace Nahlásit |
Správně skladovaný v neotevřeném obalu vydrží velmi, velmi dlouho, ale nesmrtelný také není.
0 Nominace Nahlásit |
Věčně nevydrží určitě. Bude záležet samozřejmě i na kvalitě oleje. Zřejmě bez laboratoře těžko určit, jak skutečně dlouho vydrží. V tomto případě si myslím, že ten rok by neměl být problémem. Levný je zřejmě právě z toho důvodu, že prochází.
0 Nominace Nahlásit |
Pokud je pevně uzavřen, obal neporušen, suché místo, bez sluníčka
a.p., tak 3–5 let, měla by být životnost uvedena.
Pro některé i novější pojezdy možno použít český olej M7ADS/III, dle
doporučení výrobce je určen pro naftové atmo, i přeplňované motory
nákladních i osobních automobilů,
Viskozita při 100 st.C, 15
tekutost –32
třída CF-4-SF
klasifikace MB 227/1
0
před 2764 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Já měním olej v autě po 10 000 km. Najedeme je zhruba za ty dva roky. Autu nedělám žádnou velkou údržbu, spíš řeším věci, až když se rozbijí, ale výměnu oleje a filtru docela dodržuju. Osvědčily se mi minerální motorové oleje z https://www.filsonstore.cz/oleje-a-maziva/mineralni-motorove-oleje/ . U některých se mi v zimě stalo, že motor nějak drhnul (asi mu byla zima 😁 ) , ale u tohoto je to bez problému.