PetrPro

Změna mzdy – mzdový výměr nebo změna PS?

Dobrý den,

pracoval jsem u jedné firmy ode dne 10.5.2014 a dne 1.3.2019 jsem z práce odešel díky ukončení provozu firmy. Při nástupu do této mé první práce byla mzda stanovena pouze v pracovní smlouvě.

Na začátku roku 2017 mi byla navýšena mzda pouze o prémie pomocí mzdového výměru a tyto prémie mi byly vždy vypláceny až do konce mého působení ve firmě, přičemž základ mzdy zůstal tedy neměnný.

Ve smlouvě mám takový „oddíl“, který si dovolím citovat: „Obsah této pracovní smlouvy může být změněn pouze a jen na základě písemné dohody obou smluvních stran pracovněprávního vztahu s výjimkou zvýšení mzdy zaměstnance, které může učinit zaměstnavatel jednostranným pracovněprávním úkonem.“

Když jsem nyní trochu googlil, zjistil jsem, že standardně, pokud mám od nástupu do práce uvedenou mzdu jen a pouze v pracovní smlouvě a dojde k její změně, musí dojít k sepsání dodatku ke smlouvě, který následně potvrzují svým podpisem obě strany. Pokud bych měl od samého počátku uvednou mzdu pomocí výměru, pak by mi každá změna mzdy byla ustanovena v novém výměru a ten by mi zaměstnavatel vždy předal a já bych pouze podpisem stvrdil jeho obdržení.

Vím, že mám tedy v PS výjimku a že se stanovení navýšení mzdy pomocí výměru bere jako jednostranný akt, čili by to mělo být v pořádku.

Otázkou tedy je, jestli toto neodporuje zákonu a jestli je to takto skutečně dobře, jelikož praxe je odlišná a jestli mi také tedy neměl tehdy spolu se mnou zaměstnavatel sepsat správně dodatek ke smlouvě.

Otázkou druhou je, pokud to mám celé špatně, jestli z toho čistě právně může být pro mě vyplývat nějaký problém, když vina by v tomto případě byla jednoznačně na straně z-tele jakožto vystavitele dokumentů.

Děkuji Petr

Zajímavá 0 před 795 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
Drap

A co chceš řešit. Ať máš mdu zvýšenou, či ne, je to jedno, protože ti ji už nikdo nebude vyplácet a předpokládám, že se tě žani nkdo nebude ptát, určitě ne abys nějak dokazoval jak jsi měl v minulém zaměstnání plat. Teď si najdi noé zaměstnání, kde dosaneš jinou zdu, možná i vyšší a pokračuj v klidu v prái. Neni na tom co řešit.

0 Nominace Nahlásit

Filip84

Takto právo nefunguje. Právo ani neoperuje s pojmy, jako „dobře“, či „špatně“, to prostě nezná.

Pracovněprávní vztah je normální business contract, jako každý jiný, to jest, co si strany ujednají, to platí a změnit to lze jen novým ujednáním, no a z povahy věci ujednání je od toho, že se na něm shodnou obě strany.

Zároveň však na práci je konstitučně zaručené právo, máme za sebou nějaké to dělnické hnutí, a tak vůbec, proto stát do, jinak ryze soukromého, pracovněprávního vztahu vstupuje a pracovní právo, dosi silně, reguluje.

Platí, tedy, zásada legální licence: co není platným právem zakázáno, je povoleno a nikdo nesmí být nucen činit, co platné právo neukládá. Co si strany ujednají, to platí. Zároveň však platné právo klade na zaměstnavatele, i zaměstnance, určité, kogentní, povinnosti (pracovní smlouva musí být písemná, výpověď musí být písemná, jinak se k ní nepřihlíží, ochranná lhůta, ve které nelze zaměstnanci dát výpověď, ale i minimální mzda, zaručená mzda, zaručené příplatky k práci etc. etc. etc.). Jestliže je něco kogentní, tak se to musí dodržet a jakékoli smluvní ujednání, které ujednává něco jinak, než zakotvuje positivní právo, je absolutně neplatné.

Obecně vzato by měla být výše mzdy ujednána, protože když si objednáváš natření plotu u někoho, tak v té smlouvě taky, asi, bude, kolik za to dostane, že jo, logicky. Nicméně platné právo umožňuje zaměstnavateli ustanovit výši mzdy jednostranným aktem, tzv. platebním výměrem. To zmocnění není kogentní, ale dispositivní – on může, nikoli musí. Může být výše mzdy sjednána v pracovní smlouvě, pro zaměstnance je to rozhodně výhodnější, ale pokud zaměstnavatel chce, nemusí její výši sjednávat a může jí ustanovit jednostranně.

V zásadě je to jedno, na něčem se dohodnete, a když to neplní, tak mu ve zkušební době stejně utečeš. Jde spíše o budoucnost, protože pokud je mzda ve smlouvě, zaměstnavatel jí bude chtít snížit, Ty nebudeš souhlasit, tak víš co si tak může. Nic nenadělá. Když jí ustanoví výměrem, tak jí sníží, až po zaručenou mzdu, zase výměrem. No a když to Tobě nevyhovuje, tak mu dáš výpověď, ale pak Ti běží výpovědní lhůta, kterou stejně musíš odpracovat i za ty menší peníze.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek