Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Zná někdo název, dále popsané, léčivé potravinové houby?

Před asi 15-ti lety jsem dostal od přítele léčivou houbu. Doposud jsem ale nezjistil její název. Jde o potravinovou houbu, která se vkládá do mléka a za 24 hodin mléko zkysne do hustého zákysu. Má mít léčivé účinky na trávicí aparát, počínaje jícnem, na žaludek a i na střeva. Já měl tehdy velké problémy se zánětem jícnu a po gastroskopii mne začal bolet i žaludek. Měl jsem podezření, že došlo k nějakému poškození sliznice žaludku (nebo náběh na žaludeční vřed). Po měsíční aplikaci mi problémy ustaly a dodnes mám pokoj.
Ale nyní má problémy manželka. Já ji měl zmrazenu (už dokonce těch 15 let) a nyní jsme ji opět „rozjeli“.
Když jsme se o ní bavili, nevíme stále její název a moc by nás to zajímalo.
Popis houby: bílé měkké kuličky o průměru 2–5 mm, něco jako rozdrcený polystyren, ale měkké. Drží se v „chuchvalci“. Ten, asi ve velikosti dětské pěstičky, cca 5 cm průměr, se vloží do 0,5 l mléka (dokonce může být i trvanlivé, které se při běžném kysnutí zkazí) a za 24 hodin, při pokojové teplotě, se vytvoří hustý a chuťově dobrý zákys (jako kyška, nebo podmáslí, ale hustší). Ten se přecedí přes umělohmotné sítko, houba se dá opět do hrnku a zaleje se opět novým mlékem. Zákys se vypije. Houba se postupně množí, takže asi za 2–3 týdny je jí zhruba dvojnásobek a je možno ji oddělit a mít další dávku, pro případnou potřebu někoho dalšího. Ale cyklus kvašení se musí udržovat stále. Při pokusu o zmrazení, když už jsme ji nepotřebovali, bylo zjištěno, že vydrží dlouhou dobu a po rozmrazení, při pokojové teplotě, je schopna opět „nastartovat“ kvasný proces.
Zná někdo její, jak lidový, tak i popřípadě latinský název? Za odpověď děkuji.

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, pusinka50, gecco před 2892 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Zřejmě jde o tibetskou houbu, která umí vyrobit lahodný a zdravý domácí kefír. Také jsem ji kdysi používala . .

http://www.ire­ceptar.cz/zdra­vi/tibetska-houba-umi-vyrobit-lahodny-a-zdravy-domaci-kefir/

http://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/

Ještě existuje kombucha

Kombucha a tibetská houba mají něco společné. Obě nám díky kvasnému procesu vyrábějí chutný a zdraví velmi prospěšný nápoj.

Liší se však prostředím, ve kterém žijí a ve kterém se rozmnožují.

Kombuchu vkládáme do slazeného čaje, zpravidla černého či zeleného t tibetskou houbu dáváme do mléka.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Annabellee

Dobrý den.
Lidově se jí říká Tibetská kefírová houba neboli „kefírka“. Ve skutečnosti se však nejedná o jeden konkrétní druh houby, ale o směs různých druhů kvasinek a bakterií.
Blíže na: http://www.kombucha-kefir.wz.cz/ke­firka.html
Dle meho názoru je tento domácí kefír chuťově i zdravotně bezkonkurenční.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
gecco

Kvasí se lecjaké houby – ale v tvém případě by mohlo jít o rosolovku stříbrnou (lidově čínská bílá houba)…
😉

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Všem díky, jenom ještě zkušenost. V článcích se říká, že může být zamrazena 2 měsíce, já ji měl zamrazenu 15 let !!! a funguje.

před 2892 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pusinka50

No tak díky za zkušenost, ta se vždycky hodí!:-)

před 2891 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek