Než by řekl švec – je frazém, s významem ‚rychle.
Jeden z mnoha popdobných se stejným významem: dělat to, než by pět napočítal, co by dup, na to tata, které představují rozdílné pojetí tohoto významu.
Základem je slovo švec, zřejmě ksyž přitloukal flok, tak to dělal rychle.
Frazém se používá více než 100 let, je aktuální stále, vzhledem k uspěchanosti doby.
Např. „citace ze Čtvrtkova Rumcajse: „A co by Rumcajs napočítal do tří, vyběhl z krámku hodinář Semerád.“ (V. Čtvrtek, Rumcajs, 1970, s. 44), která zároveň prozrazuje příbuznost s německým ehe man bis drei zählen, či obdobné než bys do pěti napočítal. Právě tyto frazémy s číslovkami nabývají trvalejší platnosti.“
Monika Víchová
http://www.paces-casopis.cz/nase-temata/jazykove-okenko/item/320-ne%C5%BE-bys-%C5%99ekl-%C5%A1vec-ne%C5%99%C3%ADk%C3%A1me-d%C3%A9le-ne%C5%BE-100-let
–
Ještě srovnání s bleskurychle – je to příslovce, nikoliv frazém.
Když něco konám bleskurychle, tedy neuvěřitelně rychle, mělo by to bý
rychlejší, rychlé, než by řekl švec.
Samozřejmě jde o nadsázku v obou případech.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Pomalejší je švec. Bleskurychlá je ta, kdy uhnem kulce, než slyšíme výstřel a to není pro každýho ;)
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 2889 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Já jsem si svou reakci kdysi zkoušel na testeru a dosáhl jsem času 0,6 s. To jsem měl ovšem prst na tlačítku. V automobilovém provozu je považován za bezpečný odstup vozidel 2 s, když i ti nejlepší jsou schopni zažít brzdit za 1 s. Takže říci „švec“ je asi rychlejší.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 2889 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2657 | |
quentos | 1804 | |
mosoj | 1594 | |
led | 1363 | |
marci1 | 1357 | |