Pokud vím, tak jediné české pivo je Budvar, ostatní pivovary už nejsou
české.
A co se týče vaření piva, tak se receptury změnily tak (aby pivo bylo
levnější, resp. jeho výroba), že se to pomalu nedá pít.
Nebylo by lepší, aby se naše české pivovary staly skutečně českými?
(třeba záchrana aspoň některých pivovarů třeba národní zbírkou, nebo
z daní za alkohol?)
Doplňuji:
to je právě to – nechutná stejně.
ad Radegast (pivovar):
Původně hořké pivo. Kam se poděla jeho hořkost? Kdysi hořké bylo, ale
dnes? Patok (jako více piv včetně kozla, gambáče, etc. – omlouvám se
přátelům všech piv).
Pilsner (Plzeň) – jo, je dobrá, jako jedno z mála piv (ale už ne českého) si drží kvalitu, na úkor ceny.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? quentos, dědapetr, anonym, gnosis, anonym před 4864 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Pivovar Svijany, pivovar Rochlov, Bernard, pivovar Herold Březnice.
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
RADEGAST ŽÁDÁ ZPŘÍSNĚNÍ DEFINICE ČESKÉHO PIVA
SLÁDKOVÉ ZVEŘEJNILI VÝZVU NA WWW.ZACISTECESKEPIVO.CZ
Radegast požaduje zpřísnění podmínek pro používání chráněného zeměpisného označení České pivo. Oficiální žádost o změnu a výzva sládků tří pivovarů Plzeňského Prazdroje Žijeme českým pivem jsou reakcí na test deníku MF Dnes z 24. 3. 2010, který odhalil v některých pivech českých pivovarů nepovolenou přídatnou látku – chemický chmelový preparát tetrahop. Fanoušci českého piva se k výzvě mohou připojit na internetových stránkách.
„Jsme znepokojeni současným trendem v českém pivovarství, kdy stále více pivovarů využívá nestandardní suroviny, jako například nepovolené chmelové preparáty a přídatné potravinářské látky. Jde hlavně o chemicky modifikovaný chmel a sladové náhražky, které v tradičním českém pivu nemají co pohledávat. Tyto praktiky umožňují nepoctivým sládkům nahrazovat kvalitní suroviny a nedovoleně vylepšovat vlastnosti piva, např. kvalitu pěny. To ohrožuje dobrou pověst českého piva ve světě, renomé chráněného označení České pivo i důvěru tuzemských konzumentů,“ říká starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.
Radegast ani jiný ze tří pivovarů Plzeňského Prazdroje do svých piv žádné chemicky modifikované chmelové preparáty ani náhražky sladu nepřidává. Radegast, Pilsner Urquell, Gambrinus a Velkopopovický Kozel se vaří pouze ze tří základních pivovarských surovin – z vody, ječmenného sladu a chmele za přidání pivovarských kvasinek. Přidávání jakýchkoliv dalších látek do piva je porušováním tradičního postupu výroby českého piva plzeňského typu, tak jak bylo poprvé uvařeno v Plzni v roce 1842.
„Označení České pivo by mělo být pro spotřebitele jasným indikátorem profesní poctivosti a integrity vaření piva podle ryzí české tradice. V dopise adresovaném Českému svazu pivovarů a sladoven a sdružení České pivo proto Plzeňský Prazdroj žádá o zpřísnění definice Českého piva, protože ta současná neřeší dostatečně problém nepovolených přídatných látek,“ shrnuje vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Jan Hlaváček.
Pětice sládků Plzeňského Prazdroje (Václav Berka, Jaroslav Hacko, Jan Hlaváček, Ivo Kaňák a Pavel Šemík) zároveň vydala veřejnou výzvu Žijeme českým pivem. Je adresovaná všem, kterým záleží na budoucnosti tradičního českého piva, aby podpořili požadavky Plzeňského Prazdroje na přesnější definici Českého piva. Veřejnost a pivaři se mohou k iniciativě připojit na internetových stránkách www.zacisteceskepivo.cz.
Doplňuji:
taky je rozdíl mezi točeným a lahváčem..Jako lahváč mi docela chutná
Braník,jestli ho vlastní češi nevím..
Upravil/a: HOMER
0 Nominace Nahlásit |
Myslim, ze alkohol je jiz dnes zatizen dani z ktere by pivovary uz mohly byt
zpet nase.
Otazka je jestli by to melo vliv na kvalitu. Ja osobne budvar moc nemusim, ale
mam rad Plznicku.
Je draha, ale dobra.
0 Nominace Nahlásit |
Je mi to take lito… , ale sobecky napisu za sebe : Chutna stejne. 🙂
-iv-
Doplňuji:
Aha . Tak to ja nevim. My plzenaci Radegast nepijeme. 🙂 -iv-
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Tak zrovna jsem si dala skleničku Kozla 11 a byl hořký br, ani nechci říct jak …vlastně jako pelyněk
0 Nominace Nahlásit |
všem stálým i příležitostným pivařům doporučuji z osobní
zkušenosti české pivo Effenbert. Na Superbike v Brně jsme v depu chodili
k jejich stanu. Jako řidič jsem si dávala nealko a bylo výborné!!
Lze jej koupit i přes net.
0
před 4863 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |