Jsem si napustil do skleničky vodu, a jelikož rovnou piju, tak jsem si toho nikdy nevšiml, ale dnes jsem si tu skleničku prohlížel a koukám, že ta voda je jako mléko. Neprůhledná, bílá a zespoda měnící se v průhlednou a čistou. Co to je za chlór a proč je ho tam tolik?
Děkuji Founde za informace, ale i tak si mi neodpověděl na otázku 😁
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? zjentek, anonym před 2902 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Pitná voda se chloruje elementárním chlorem, jeho obsah by měl být do 0,3 ppm (0,3 dílu na milión). Mléčný zákal vody není samozřejmě způsoben chlórem, ale rozptýleným vzduchem, která se do vodovodních řadů může dostat např. přisáváním přes ucpávky čerpadel.
0 Nominace Nahlásit |
Pravda bolí…
Vnitřní požití chloru ve formě centrálního vodovodu způsobuje
zjizvení tepny, když k takovému jizvení dojde, dochází k vytvoření
možnosti uchycení se chloru na těchto zakřiveních způsobených malými
jizvami. Takto zachycený chlor ucpává cévy a tepny po celém
kardiovaskulárním systému v těle. Takže v podstatě voda z vodovodu,
bazény a vířivky, které jsou čištěny a dezinfikovány pomocí chlóru
ucpávají cévy. Je proto důležité zamyslet se nad použitím jiných
možnosti čištění vody, které jsou na trhu dlouhodobě přístupné,
dokonce účinnější a přijatelně i k přírodě.
V současnosti probíhá ve světě řada veřejných debat na téma
chlorování a jeho přímý vliv na zdraví člověka. Existují studie, které
naznačují, že volný chlor způsobuje nejen jeho samotné ukládání
v cévách a tepnách, ale i to, že chlór na sebe váže tuky, což
v konečném důsledku znamená, že při množství tuků, které denně
procházejí naším tělem se každým dnem zvyšuje šance infarktu nebo
mozkové příhody. Právě to jsou nejčastější příčiny vzniku těchto
závažných onemocnění za které podle těchto studii může právě chlór.
Chlor může také poškodit nebo úplně zničit vitamin E. Vitamin E je
zdraví prospěšný antioxidant, který zabraňuje tvorbě volných radikálů
(destruktivní molekuly, které podporují odbourávání tkání a vzniku
nádorů).
Chlor může mít vliv i na neplodnost mužů, ucpávání cév snižuje
průtok krve a tím i vyživování a následně ovlivňuje i tvorbu spermií,
což má za následek sníženou potenci u mužů.
Zdroj: https://www.facebook.com/permalink.php?id=252776581558150&story_fbid=303357746500033
0 Nominace Nahlásit |
Voda se obvykle chloruje chlorem. Ten během několika sekund (v závislosti na teplotě) reaguje s vodou za vzniku kyseliny chlorné a chlorovodíku:
H2O + Cl2 = HClO + HCl
Rozkladem kyseliny chlorné vzniká atomární kyslík, který teprve desinfikuje vodu:
HClO = HCl + O
Pokud z kohoutkové vody citíš něco, o čem si mylně myslíš, že je to chlor, tak to jsou produkty první uvedené reakce. Volný chlor v kohoutkové vodě už dávno žádný není. Z bezpečnostních důvodů se v poslední době použití kapalného chloru omezuje a je ve vodárenské praxi nahrazován kyselinou trichlorizokyanurovou.
Found > ten tvůj příspěvek je nesmysl, kterému se každý chemik zasměje.
0 Nominace Nahlásit |
Ano, odpověď Keplera je zcela správná.
Chlór je plyn, voda ve vodárnách se tedy většinou nechá jemně
probublávat tímto plynem.
V menších vodojemech a studnách se k potlačení bakteriálního množení
ve vodě používají chlornany – ve vodě rozpuštěné soli chlornanu
sodného nebo chlornanu stříbrného.
Případné vyšší dávkování poznáš typickým chlórovým zápachem nad
hladinou čerstvě napuštěné vody (např. do sklenky).
Vyšší dávkování se použije jen v případě kontaminace vody
nebezpečnými bakteriemi anebo viry. A bílý „šum“, který ustupuje,
jsou skutečně jen jemné vzduchové bublinky.
Každá běžná voda obsahuje i vzduch, v různém množství. A pokud máš
na výtokové trubce vodovodní baterie takzvaný perlátor, je ten určen
právě k provzdušňování vody, kdy je tím vytvářen dojem vydatnějšího
toku vody. Díky tomuto dojmu dochází i k lepším oplachům s menší
spotřebou vody.
Konečně i při ohřevu nebo i vaření vody se nejprve objevují bublinky
vzduchu ve vodě,
dojde-li k varu, jsou to už spíš bublinky páry, která se trošku
zchlazená nad hladinou mění v mlžný opar. Tož tak…:o)
Co se týče rozsáhlé odpovědi Founda, jde o působení spíše
nadměrného množství chlórových přípravků výjimečně ve vodě, ale
hlavně v barvách, umělých pryskyřicích, v zelenině, ovoci a v jiných
potravinách vinou špatného ovzduší blízko továren a chemických skladů
atd. atd.
Na ucpávání cév a jeho důsledků má pochopitelně větší vliv množství
tuku ve stravě než vícemíně stopová množství chlóru, zachycovaného
v organizmu živočichů, tedy i lidí, a rovněž stav cévních stěn,
jejichž tloušťka i elasticita v posledních desetiletích významně
slábne díky výraznému snižování množství vitamínů a stopových prvků
v rostlinných produktech naší potravy. Půdy pro rostlinné pěstění
začínají být již vyčerpané, často jsou doplňovány jen přísady pro
růst rostlin, nikoliv pro minerální a vitamínový obsah.
Zdroj: Jsem lékař kardiologie a cévních nemocí.
Upravil/a: vlasecc
0 Nominace Nahlásit |
Jak už název napovídá, chloruje se voda chlórem.
K jeho vyprchání stačí nechat natočenou vodu
chvilku → pár minut (není potřeba několik hodin) odstát.
Přesně, jak odpověděl Kepler:
Ve vodě není vidět chlór, nýbrž vzduch.
0 Nominace Nahlásit |
Chloruje se chlorem. Kdybys ve škole dával pozor, tak bys věděl, že chlor je žlutozelený plyn. Ten bílý zákal ve vodě je vzduch.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2007 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1321 | |
zjentek | 1192 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 947 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |