df

Co mají, prosím pěkně, společného magnetismus a frekvence?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 2 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Tonda Káňa

Oboje jsou to fyzikální pojmy.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
aliendrone

Otázka je to pěkná, ale obávám se, že ji nedokážu srozumitelně ozřejmit. Jednak předpokládá poněkud hlubší znalosti tématu, druhak matematiky.
Nevím, jak moc jsi obeznámen s Maxwellovými rovnicemi (geniální, překrásná věc, základ všeho v elektroMAGNE­TISMU) a případně s nezbytným matematickým aparátem. Takže tě nebudu trápit termíny, jako je „dAlembertův operátor“ či „Lorentzova kalibrační podmínka“ a způsoby, kterak všelijak lze Maxwellovy rovnice převést do podoby VLNOVÝCH rovnic. (jde to různými způsoby, to je na celou samostatnou stať, prostě matematika). Zkrátka mi věř, že to jde. 🙂

No a když máš nějaké vlnění, tak snad i naprosto laicky chápeš, že k vlnění se přímo vztahuje pojem FREKVENCE. To je asi nejjednodušší způsob vysvětlení k tématu (který mne napadl).

Celkem mne mrzí zoufale vágní odpověď Káňátka (myslím, že by tohle právě měl promrskávát a tudíž mít čerstvě v hlavě – potažmo zodpovědět dotaz MNOHEM LÉPE, než já). 😕

Právě mě napadlo ještě obecnější a stručnější vysvětlení – jakmile dochází ke změně veličiny v PRŮBĚHU ČASU, tak se frekvence doslova VNUCUJE. Ale teď nwm, jestli jsem ti v tom neudělal ještě větší guláš. Sry, nejsem žádný lektor. 😐

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Dochy

Aliene: Sice se snažíš na dotaz odpovědět podrobněji než TK, ale obávám se, že jeho odpověď opravdu lépe sedne k dotazu. Podle Tebe se frekvence k magnetismu přímo vnucuje, ale my máme i statická magnetické pole, ne jen vlnění. Pokud je dotaz jen na „magnetismus“ a „frekvenci“ pak jde o natolik volné pojmy, že spojitost je snad opravdu jen přes celý obor.

aliendrone

Dochy>>> Čti POZORNĚJI! 😕
Píši: „…jakmile dochází ke změně veličiny v PRŮBĚHU ČASU, tak se frekvence doslova VNUCUJE…“

Už v základu se VYLUČUJÍ termíny „ZMĚNA“ a „STATICKÉ pole“. Bud máš jedno NEBO druhé. Měnící se pole NENÍ statické a statické se jaxi NEMĚNÍ již z definice, chňápeš? 😉 😁

Ale rozumím, že nevidíš ani vzdálenou souvislost, případně vztah, jakkoli jsem se to v odpovědi FAKT snažil ozřejmit. NJN, co nadělám. 🙂

df

Aliendrone vidí trošku do větší dálky a z větší výšky. Ty se od země nikdy neodlepíš

Dochy

Možná… Někteří staví vzdušné zámky, mým oborem je říct jim, proč ty zámky spadnou dříve než spadnou (a příp. navrhnout co by se s tím dalo udělat) 😉
Alen ode mně odstal bod, protože to co píše není od věci. Jen se mi nelíbilo to kopnutí do TK, protože TK napsal jasnou, stručnou a přesnou odpověď na položenou otázku. (že Ti ta odpověď nic nedá, není problém TK, ale Tvoje, protože jsi tu otázku položil tak jak jsi ji položil 😉 )

Nový příspěvek