Už od mala jsem měla citlivé zuby na kazy, ale teď jsem po roce hledání zubního lékaře, který by byl ochoten mě vzít do ordinace zjistila, že mám více kazů než by bylo za ten rok u mě zvyklé. Našli mi jich 6 co se musí nutně vyvrtat. Nechápu jak je to možné, žádné obtíže nemám a hlavně nevím. Co by to mohlo způsobit, zuby si čistím klasicky tak jako před rokem.
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2352 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
1.Je to zubní plak
Na vzniku zubního kazu se podílí celá řada příčin. Základní
vyvolávající příčinou je zubní plak.
V zubním plaku probíhají poměrně složité děje, které jednoduchým způsobem osvětluje Millerova „acidogenní parazitární teorie vzniku kazu“ z roku 1889. Ta je založena na tvrzení, že na vzniku kazu se podílí tyto bakterie zejména tím, že jsou schopny přeměňovat cukry (sacharidy) na organické kyseliny. Ty pak společně s bakteriálními enzymy naruší tvrdé zubní tkáně. Teorie se tedy opírá o 4 základní faktory, a to: přítomnost bakterií, sacharidů (z potravy), odolnost tvrdých zubních tkání a důležitou roli hraje také čas.
2. Kromě zubního plaku se na vzniku kazu podílí také genetické predispozice (tvar a postavení zubů, kvalita tvrdých tkání zubů, stravovací návyky), jakost a množství sliny, pohlaví, věk a civilizační faktory (strava, hygiena).
3. Významnou roli hraje slina. Ta ochraňuje zuby jednak mechanicky, ale také chemicky. Omývá a očišťuje povrch zubu a svým chemickým působením snižuje rozpustnost skloviny. U nemocných, kteří jsou postiženi sníženou tvorbou sliny (hyposialie až asialie), je výskyt kazu nesrovnatelně vysoký oproti zdravé populaci.
4. Své místo má i vhodný kartáček a zubní pasta,Zuá bní kqazu se dá předejít pravidelnou zubní hygienou, úpravou stravy a použitím fluoridu ke zvýšení odolnosti zubní tkáně."
Více se dovíte v odkazu.
https://nemoci.vitalion.cz/zubni-kaz/
Upravil/a: annas
7Kdo udělil odpovědi palec? vagra, Drap, orwell, dubraro, independent, aliendrone, Edison
před 2352 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zřejmě ta zubní hygiena není dostatečná nebo správně prováděná, nebo tvé stravovací návyky nejsou příznivé. Asi by to chtělo i více vápníku ve stravě.
„Zubní kaz, neboli narušení zubní skloviny, je infekční onemocnění
poškozující tkáň zubu. Zubní kaz patří u lidí mezi nejčastější
onemocnění. Příčin zubního kazu je více. Většinou je to způsobeno
špatnou ústní hygienou spolu s nevhodným stravováním.
Vzniká působením bakterií, které pokrývají povrch zubní skloviny.
Rozkládají sacharidy na organické kyseliny, které odvápňují sklovinu a
snižují tvrdost – zub bolí (cítí více chlad, teplo atd.).“
Více ve https://cs.wikipedia.org/wiki/Zubn%C3%AD_kaz
4Kdo udělil odpovědi palec? marci1, dubraro, independent, aliendrone
před 2352 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Cariezní chrup se ošetřuje něž a aby nenastaly obtíže. Takový je
princip!
Až budete mít obtíže, je pozdě, zle a známka toho, že nechodíte na
pravidelné preventivní prohlídky. Případně na chyby stomatologa.
Některé kazy nemusejí být „nové“, ale sekundární, na již
plombovaných zubech.
10 doktorů a každý najde jiný počet kazů… Některé odhalí RTG, OPG
snímek
Ty na aproximální straně mohou být přístroji a oku zubního lékaře
„neviditelné“.
Pokud si čistíte zuby „klasicky“, je možné, že špatně…
U plomby staršího data a nesprávně ošetřeném zubu vznikají sekundární
kazy.
Někdy se lékaři jen stará plomba nelíbí, je uvolněná, převislá (může
tam být kaz) a takový zoubek nahlásí lékař do stavu při vyšetření jako
„kaz“.
Vhodné může být používání jednosnopkového zubního kartáčku.
Při tvorbě zubního kazu bývá na vině plak, složení slin – bakterie,
lctobacily aj., do jisté míry dědičnost
(ož ne všichni lékaři připouštějí).
MNoho lidí si oslabí zubní sklovinu nevhodným chováním, z neznalosti
(např. sní sladké, ovoce, jogurt a bezprostředně po tom si čistí chrup za
pomoci zubní pasty a to je špatně).
Tady máte „potvůrky“, které jsou v zubním plaku:
"Příčiny vzniku zubního kazu
Bakterie – kariogenní organismy
Streptococus (S. mutans, S. sanguis, S. mitis, S. salivarius)
Lactobacily
Aktinomycety
Fusobacterie
Bacilus subtilis
Nízkomolekulární sacharidy (zkvasitelné uhlohydráty (sacharóza, maltóza,
laktóza) produkující organické kyseliny)
Zubní plak
Špatná ústní hygiena
Kvalita tvrdých zubních tkání (částečně podmíněna geneticky)
Bakterie jsou schopné aerobní glykolýzou rozkladu cukrů a demineralizace
skloviny. Sliny podporují samoočišťování zubů, čímž snižují riziko
vzniku zubního kazu. "
zdroj. https://www.wikiskripta.eu/w/Zubn%C3%AD_kaz
Ještě jsem zapomněla na další možnou příčinu:
Postavení zubů, případně mezičelistních vztahů. Tam i šikovná ruka
apečlivé čištění klasickým kartáčkem může být snahou marnou. Tam je
jednosnopkový kartáček nezbytný a čištění rukou lékaře nebo zubní
hygienistky vhodné.
Upravil/a: da ny
1Kdo udělil odpovědi palec? independent
před 2351 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3408 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2007 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1339 | |
zjentek | 1202 | |
hanulka11 | 1028 | |
elkon | 962 | |
quentos | 955 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |