pritel mi chce darovat dum.musime mezi s sebou sepsat darovaci smlouvu.co konkretne by mela obsahovat?je to pisemna smlouva mezi nami dvema,je nutny pravnik???
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 4675 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ve vašem případě bych právníka doporučovala, protože mezi dárcem a
obdarovanou není žádný příbuzenský vztah. Mimo to, musí být proveden
odhad nemovitosti, podle něj se platí i darovací daň. Není to jen smlouva
mezi vámi dvěma, ale musí být zaknihována i změna vlastníka v Katastru
nemovitostí. Těch důvodů je samozřejmě ještě víc, ale na ty vás
právník upozorní a případně ve smlouvě uvede.
Doplnění pro >tekumseh< :
Za jiných okolností bych dala stejnou radu, ale bohužel se v poslední době
stále víc dozvídám o případech, kdy se obdarovaný po čase zachoval
k dárci tak, že ten posléze své velkodušnosti litoval. Samozřejmě
v tomto případě to tak být nemusí, ale pro klid bych doporučovala do
smlouvy začlenit i podmínky, podobné jako jsou u vydědění.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4675 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zvládnete to i sami, na internetu je spousta vzorů, třeba tady: http://www.vzory.cz/vzory/nemovitosti-a-byty/darovaci-smlouva-darovani-nemovitosti/.
Darovací smlouva musí obsahovat přesnou specifikaci nemovitosti (zjistíte na
výpisu z KN), identifikaci dárce a obdarovaného, a hlavně prohlášení,
že dárce touto smlouvou uvedené nemovitosti bezúplatně daruje a že je
dárce do svého vlastnictví příjímá. Doporučuji před sepsáním smlouvy
nechat zhotovit znalecký posudek o ceně nemovitosti pro účely daňového
řízení a ve smlouvě se na tento posudek odkázat. Posudek je stejně nutný
jako příloha k daňovému přiznání, které je povinen podat obdarovaný.
Smlouvu je potřeba sepsat v počtu 2+počet účastníků a poté podat návrh
na vklad do KN. Návrh na vklad se podáva na příslušném formuláři +
uhradíte poplatek 1000Kč. Minimálně jeden výtisk darovací smlouvy musí
mít ověřené podpisy. Návrh na vklad nemusí být ověřený a může jej
podat kdokoliv.
Právník nutný není, platit několik (možná i desítek) tisíc Kč jenom
proto, že někdo doplní vaše osobní údaje do připraveného vzoru je
zbytečné. V případě fatální chyby vám to vrátí KN
k přepracování.
0 Nominace Nahlásit |
Moje známá si dělala přepis nemovitostí přes nějaký vzor smlouvy. Na katastru jí to prý bez problémů vzali, ale cca po roce se tam prý objevil stejně nějaký problém a říkala, že to bylo skoro na soud. Když chtěli rodiče pak přepisovat barák i s pozemky na mě, byla jsem se ptát pro jistotu na katastru. Tam mi řekli, že je fakt, že katastrální úřad prý nemá povinnost podle zákona kontrolovat všecko a že si mám dát pozor. Od toho problému známé jsem nechtěla nic riskovat, přece jen jde o poměrně vysokou hodnotu. Zjišťovala jsem si také poplatky u notáře a je fakt, že ta cena byla celkem vysoká, tak jsem do Seznamu napsala něco o darování nemovitostí nebo darovací smlouva nemovitost (nebo tak nějak, už nevím) a vyskočily mi nějaké odkazy advokátů s tím, že se to dá udělat i po netu. Na pár prvních jsem teda napsala dotaz za kolik by se to dalo nachystat. Některé byly cca podobné jak jsem se ptala u toho notáře, ale jiné byly o hodně nižší (o žádném procentu z ceny nebyla ani řeč), což mě celkem překvapilo. Vybrala jsem si jednu kancelář, která se mi zdála v pohodě po odpovědi, ale i cenově. Vše zpracovali jak jsem chtěla, rychle, podle mě (a toho jak srovnám tu smlouvu známé) i kvalitně, vše vysvětlili. U mě spokojenost a hlavně mnohem větší jistota, než kdybych si to psala sama podle nějakého vzoru a pak se dočkala třeba toho co moje známá, i když bych tím asi nějakou tu korunu ušetřila. Rozhodně nechci dělat nějakou reklamu nebo tak, proto ani nikoho nejmenuju. Fakt ale je, že se dá najít i přepis beze strachu, že jsem něco ve vzoru napsala špatně a že se to projeví až kdoví kdy, a přitom za úplně jinou cenu, než jakou vám řeknou u prvního notáře, kterého máte poblíž.