Chtěl bych se zaptat, zda je lepší dohoda o pracovní činnosti nebo dohoda o provedení práce. tuším, že se to tak jmenuje. Mám v obchodě na brigádě holčinu, kterou bych si chtěl vykázat v nákladech. Měsíčně mi odpracuje cca 120 hodin s výdělkem kolem 12 tis. ona sama je OSVČ. Takže odpadá placení soc. a zdrv. Může mi prosím někdo poradit co je v tomto případě nejvýhodnější pro obě strany? Děkuji
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? iceT, hanulka11 před 5109 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Z dohody o provedení práce se neplatí pojištění jen srážková daň
Pěkně je to vysvětleno zde
http://www.mesec.cz/clanky/kdyz-je-dohoda-o-provedeni-prace-malo-a-pracovni-pomer-moc/
0 Nominace Nahlásit |
Samozřejmě, že pro obě strany by v tomto případě byla výhodnější Dohoda o provedení práce (DPP).
Ale je zde jeden ´drobný´ zádrhel, a to limit maximálního počtu 150-ti odpracovaných hodin, který vaše holčina může na DPP odpracovat za celý rok ☹
Takže jeden měsíc můžete proúčtovat přes DPP, ale na zbývající měsíce roku musíte uzavřít Dohodu o pracovní činnosti…, ledaže byste se chtěl pouštět do určitých kulišáren jak obejít evidenci odpracovaných hodin a přes DPP tak ´prohnat´ více jak 150 odpracovaných hodin…
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 5109 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano, je to přesně tak, jak napsal Standa.
Avšak nechápu, když holčina je OSVČ, proč to řešíte. Ať vám napíše fakturu a vy ani ona nemáte žádný problém. Samozřejmě v případě, že jde pouze o peníze.
Pokud by šlo v tomto smyslu např. o náhradu škody, kterou byste v budoucnu mohl uplatňovat na zaměstnanci, je to věc jiná. Ale zaměstnanecký poměr je relativně drahý jak pro vás, tak pro holčinu.
Žádné placení soc. a zdrav. vám neodpadá, pokud ji zaměstnáte na DPČ (jak bylo řečeno DPP nemůžete použít), nevím, jak jste na takovou blbost přišel?
Ještě doplňuji, DPČ se může uzavřít max. na 1/2 fondu pracovní doby, což 120 hodin rozhodně není. Takže to vidím buď na HPP nebo ŽL, jinou možnost prakticky nemáte 🙂
0
před 5109 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
„…ať vám napíše fakturu a vy ani ona nemáte žádný problém.“
S: no jo, ale co když holčina nemá ŽL na činnost, kterou u pisatele otázky vykonává ?