Kíči

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli si dítě může koupit benzín do kanystru bez doprovodu dospělého?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Savier před 3 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Drap

Nic to nezakazuje

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Filip84

„Bensin do kanystru“ asi míníš prodej stáčeného paliva BA95, BA98 nebo BA100.

Palivo BA95, BA98 a BA100 je vysoce hořlavou látkou I. třídy nebezpečnosti, z toho vyplývají různá omezení a povinnosti: prodejce u toho musí mít bezpečnostní list, vysoce hořlavá látka I. třídy nebezpečnosti musí být uchovávána jen v nádobách k tomu určených (nebo v technických zařízeních k tomu určených, což je „systém“ bensinové pumpy, např., ale i např. nádrž automobilu.

Abych odpověděl na Tvou otázku, musel jsem najít bezpečnostní list pro tato paliva, protože od toho se vše odvíjí.

A dopadlo to naprosto přesně, jak jsem se domníval: bezpečnostní list pro stáčená paliva na bensinovém základě obsahuje naprosto shodnou specifikaci a varování, jako je v bezpečnostním listu k tzv. technickému bensinu.

Pro nás je relevantní jediný kód, totiž „P102“, z tzv. pokynů pro bezpečné zacházení, P-vět: P102 Uchovávejte mimo dosah dětí.

Byť to může být všelidovou logikou problém pochopit, právo je kogentní a malicherné, a ve chvíli, kdy je v bezpečnostním listu výrobku, nebo produktu, P-věta P102, prodejce má zákonnou objektivní povinnost toto zajistit.

Lidé vědí, že si dítě nesmí legálně koupit alkohol a tabák. Ale dítě si nesmí legálně koupit ani Savo, zapalovač, nebo čistič WC. Jde právě o kód P102. Drobnoprodejci to příliš neřeší, ono se to taky velice tuze nekontroluje, ale v korporátu jsme na to měli školení, protože pokuty jsou docela mastné.

Summa summarum: Dítě může řídit docela široké portfolio motorových dopravních prostředků (moped, motocykl o objemu válců do 125ccm s omezeným výkonem, mopedauto, auto na základě ŘP skupiny B1 – např. Fiat 500, traktor, atp.).

Pokud dítě tankuje palivo přímo do nádrží motorového vozidla, palivo je chráněno před stykem s dítětem a prodeji nic nebrání.

Ve chvíli, kdy dítě tankuje palivo do kanystru, s tím kanystrem bude, jako dítě, nakládat, proto je takový prodej naprosto nelegální – palivo není chráněno před dítětem.

0 Nominace Nahlásit

Kelt

Představa, že 6 leté – 12 leté dítě přijde s kovovým kanystrem na 25 l k benzínce a vytáhne 1000 Kč , že chce plnou, je dost zvláštní.

0 Nominace Nahlásit

Disraeli

Nejsem si jistý, neřešil jsem. Nějaké omezení tam bude, ale nevím jaké a jestli je obecně prodej zakázaný. Nejspíš záleží i na prodejci a jak se k tomu postaví. Jako i na toleranci, na lokalitě (na vesnici se mnozí znají, i s prodejci). Nemusí chtít žádné věkové ověření, pokud vypadá dostatečně staře (mladistvý pod 18) nebo pokud to neřeší.

Něco můžeš řídit i třeba od 16 a natankovat si samozřejmě můžeš (a taky musíš, když už ti dochází). Ale jak už píše Filip84, tankování do motorového vozidla není totéž, jako tanktovat do kanystru… Jak přesně to upravuje zákon nevím, ale myslím si, že mladistvý si benzín koupit může. Nelíší se moc od toho, když mladistvý kupuje různé chemikálie v obchodech a průmyslovkách (do kuchyně, na práci apod., toxické, hořlavé, prostě jedy a chemikálie). Sám jsem takové běžně kupoval, včetně ředidel a podobných.
Každopádně u nás, kde jsem vyrůstal si mladí pod 18 benzín kupovali (někteří třeba neměli otce – po smrti nebo rozvedení rodiče, matka neřídila apod), potřebovali na práci, do sekaček, do pily… Zcela běžně. Jedna věc je, jestli je to zakázané (takhle prodávat pod 18), druhá jestli ti to skutečně prodají. A podle mě se takhle prodává.

Upravil/a: Disraeli

0 Nominace Nahlásit

plebs

Dle mého názoru jako nádeníka je dítě dle odpovědnosti do 18 let.
Záleží, zda benzín služebníci nemají interní pokyny a omezení pro prodej paliv jsou zde mezinárodní i soukromé společnosti.
Do 10 let s doprovodem osoby starší 18 let žádný problém, ovšem můžeš přijet ve věku na př. 11 let na jízdním kole neb s kolobrdou s pomocným motorem max. obsah 50 ccm, 1 kW, rychlost do 25 km a budeš mít snahu natankovat, když to benzín sluha odmítne může to také být diskriminace anebo nemusí.
V případě, že ti je 15 let máš oprávnění a přijedeš natankovat do Moped auta palivo nemělo by dítě v tomto věku mít problém.
Pokud jako dítě mezi 10–18 lety přijdeš s kanystrem pro 10 litrů paliva měl by okamžitě benzín sluha zapnout tykadla a nahlásit podezřelý nákup většího množství Policii ČR jako na př. prodejce zbraní když majitel ZP prověřen PČR i lékařem si jde nakoupit 10 balíčků nábojů do pistole na střelby ve střelnici.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Filip84

Disraeli: Mladistvý si, právě, žádné chemikálie koupit nesmí. Respektive on si je koupit může, to nemá zakázáno, ale prodejce mu je nesmí prodat. Mladistvý si nesmí koupit křečka, může si ale koupit krávu, protože, sice, je zakázáno prodávat živá zvířata dětem, ale netýká se to zvířat hospodářských. Koně může smrad chovat bez souhlasu a vědomí svého zákonného zástupce, kapra taky, zlatou rybku ne. 👌😂

Dítě může řídit poměrně velké auto, ale nesmí si koupit zapalovač, Savo, nebo třeba čistič WC. Štětku do záchodu si koupit může, ale čistič WC ne.

Disraeli

No, možná ne, ale běžně kupují… což si pamatuji ještě ze svých zkušeností )pod 18). Kuchyňské potřeby i do dílny, chemikálie různého druhu v běžných obchodech i průmyslovkách.
Takže to prodejci a možná i prodejny spíš nějak nekontrolují a neřší..

Taky by mě zajímalo jestli je nějaká hranice, které chemikálie se mohou /nemohou prodávat mladistvým. Jako reálně nezajímalo, jen nad tím tak kroutím hlavou. Nejspíš míra toxicity, žíravosti, hořlavosti.. Za mě stejně nesmysly. Savo X Jar, petrolej, dezinfekce, leštič na nábytek, chemie do myčky a pračky, a vůbec chemikálií je cokoli běžně prodejného. A to i jedovaté nebo hořlavé. Včetně sprejů (deoderantů, antipesriprantů), voňavek, vody po holení, všelijakých čistících prostředků i maziv, bežný olej na vaření… cokoli z toho může být nějak potenciálně nebepzečné, ale přesto to mladiství běžně kupují.
To si lidí i mladí běžně kupují. Dětem (kolem 10 a níž) by to nejspíš neprodali, ale kolem 15 určitě jo.

Nový příspěvek