Avatar uživatele
AK

Znáte fyzikální pokus – voda, pepř, saponát?

Určitě znáte pokus s vodou, pepřem a saponátem (na talíř dáte vodu, do něj na sypete pepř, na prst si nanesete saponát, dotknete se uprostřed talíře a hele – pepř „utekl“ na okraj talíře).
Chápu princip, proč tomu tak je. Saponát zmenšuje povrchové napětí vody, tím narušuje soudržnost molekul vody. Ale proč na to pepř reaguje právě takto? Proč neklesne ke dnu v důsledku menší povrchové síly? Proč jde na okraj? Co jej tam tlačí? Díky

Zajímavá 0 před 3836 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Sama říkáš – povrchové napětí vody. Tam kde se dotkneš prstem je povrchové napětí menší, šíří a rozšiřuje se v kruhu. To povrchové napětí ty zrnka pepře drží fest.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
AK

Zrnka pepře jsou ale hydrofobní. Tak by se měly vody naopak štítit. Co je nutí být tam, kde je větší povrchové napětí?

před 3836 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Sapon působí jako smáčedlo. Voda táhne sebou zrnka do místa s větším povrchovým napětí. Blána která se vytvoří na vodě díky povrchovému napětí nedovolí zrnkům jejich smočení.

před 3836 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek