Určitě znáte pokus s vodou, pepřem a saponátem (na talíř dáte vodu,
do něj na sypete pepř, na prst si nanesete saponát, dotknete se uprostřed
talíře a hele – pepř „utekl“ na okraj talíře).
Chápu princip, proč tomu tak je. Saponát zmenšuje povrchové napětí vody,
tím narušuje soudržnost molekul vody. Ale proč na to pepř reaguje právě
takto? Proč neklesne ke dnu v důsledku menší povrchové síly? Proč jde na
okraj? Co jej tam tlačí? Díky
Zajímavá 0 před 3789 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Sama říkáš – povrchové napětí vody. Tam kde se dotkneš prstem je povrchové napětí menší, šíří a rozšiřuje se v kruhu. To povrchové napětí ty zrnka pepře drží fest.
0
před 3789 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zrnka pepře jsou ale hydrofobní. Tak by se měly vody naopak štítit. Co je nutí být tam, kde je větší povrchové napětí?
Sapon působí jako smáčedlo. Voda táhne sebou zrnka do místa s větším povrchovým napětí. Blána která se vytvoří na vodě díky povrchovému napětí nedovolí zrnkům jejich smočení.
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |