Avatar uživatele
starejpes

Jak naložit maso na výrobu asi 1kg domáci šunky?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? PostApMan, johana 56, anonym, suaeda před 4039 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
www

Odpoveď byla označena jako užitečná

Stačí použít šunkovar a vše máš v návodu, i bez nakládání.
Zkušenost

Zdroj: www.google.com/se­arch?client=ms-opera-mini&channel=new&gws_­rd=cr&hl=cs&i­e=UTF-8&q=%C5%A0unkovar

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, beer Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Je to jednoduché, ale pokud chceš takovou šunku, jaká se prodává v obchodech, tak ti ji nedoporučuji. Já, osobně si koupím (na 1 kg šunky) cca 1,20 vepřového masa z kýty, ale ta je docela suchá. Maso předem naložím do pragandy, tedy pokud chceš, aby byla šunka růžovoučká. Na to 1.2 kg asi 2– 2,5 gr.. Maso nakrájej na větší kousky, promni pragandou a nechej v chladu uložit na 24 hodin. Poté maso vlož do mikrotéňáku a ten vlož do formy, mírně zatížit, jinak máš z toho cihlu a vložit do studené vody, kde můžeš přidat různé koření (bobkový list, nové koření, česnek… ) a nechat po dobu 2 hodin při teplotě 70–75 st. C v nádobě! Po této době nechej ve té vodě maso zcela vychladnout a poté vlož do lednice. Upozorňuji, že forma „nesmí být ponořená“ , jinak veškerá štˇáva přijde vniveč!
Doplňuji:
Že nekecám ! http://imagelin­k.cz/?v=unka003­.jpg

Upravil/a: anonym

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Sůwa Nahlásit


Avatar uživatele
suaeda

Jen hodně matně si pamatuji z dětství na domácí zabijačky u dědy. Vybrané maso se opláchlo a naložilo do slaného roztoku (žádná rychlosůl jako dnes) na asi 3 týdny. Každý týden se naložené kusy překládaly. Hotové kusy masa se potom daly do komína na několik hodin pomalu vyudit. Za zimních večerů byla takto vyrobená šunka s domácím žitným chlebem pochoutka.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Táta byl řezník a šunku párkrát dělal. Vybrané maso trochu osolil, uzavřel do šunkovaru a dal je vařit. Příprava je velmi jednoduchá a chuť výborná.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek