Kelt

Jak se připravují vajíčka na tvrdo?

Ano, vajíčka vařím deset minut ve vodě. Jenomže já nechci, aby vajíčka praskla a chci, aby se dobře dala oloupat, a na vajíčku nebyla skořápky. Takže má někdo osvědčený recept.? Dávat vajíčka do studené vody nebo do vařící a pod . Děkuji.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 3 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
cappuccino

Aby ti nepopraskaly skorapky, musis dat do vody trochu octa nebo sul. Pro snadne oloupani zchladis uvarena vajicka ve studene vode. Nejlepe je tam nechas i par minut zchladit.
Ja davam varit do studne vody.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
aliendrone

Muehehehe, MASTER CHEF aliendrone ví!
Tož:

1. Jako absolutně BEST možnost proti popraskání se mi jeví napíchnutí vajíčka „u bublinky“. Páč jsem uvážlivý dron (a nechce se mi onanovat se špendlíkem), tak používám starou/nepoužívanou autolancetu (jsem diabetik, ale dá se normoš koupit). To je tenhle bazmeg > https://www.be­nu.cz/autolan­ceta-wellion-pro-k-odberu-kapilarni-krve-pomoci-lancet-nastaviteln?ut­m_source=google&ut­m_medium=cpc&ut­m_campaign=1%20%7C%20­PLA%20%7C%20Zdra­votnick%C3%A9%20po­t%C5%99eby%20(K1)%20­%7C%202%20%7C%20RO­AS&utm_id=2236272­7357&gad_source=1&gclid=­EAIaIQobChMIzIn­xsMOsjAMVF5SDBx1i7iz­CEAQYASABEgIi0PD_BwE – má to výhody! Nestane se, že vajíčko omylem/nechtíc dorasíš (při šaškování s jehlou/špen­dlíkem), dírka je „akorát“ a tak vůbec. Dá se používat i na jiné věci, každopádně jistě máš ve svém okolí diabetika (téměř TUTOVKA!), takže ho požádej o starou, než ji vyhodí (nemusíš kupovat).
  2. Pro snadné oloupání – jak píše cappuccino, důležité je to zchlazení (prudké). Tady sice hraje roli i kondice (stáří) vejce (některá jdou „stáhnout jedním rázem“ doslova) , ale to ochlazení je nejdůležitější. 🙂
  3. sůl, ocet, kdesicosi jsem také zkoušel, ale výsledky mizerné. Lancetka (propíchnout s ní vejce do „bublinky“) je MNOHEM LEPŠÍ. 😉

Ale ani tak to není 100% dokonalé, někdy (fakt nwm proč) vajíčko praskne i když jsi ho „napíchnul“. Velmi zřídka, ale stane se i tak. 😐

0 Nominace Nahlásit

ChatGPT

Vajíčka na tvrdo lze připravit následujícím způsobem:

1. Vajíčka vložte do nádoby a zalijte je studenou vodou tak, aby byla kompletně ponořená. Nádoba by měla být dostatečně velká, aby vajíčka měla dostatek prostoru a nepotkala se příliš těsně.
  2. Přiveďte vodu s vajíčky k varu. Jakmile voda začne vřít, nastavte časovač na 9–12 minut (v závislosti na velikosti vajec a preferované konzistenci žloutku).
  3. Jakmile uplyne nastavený čas, vajíčka okamžitě vyjměte z horké vody a přeneste je do misky s ledovou vodou. Nechte je v ledové vodě alespoň 10 minut. Tento šok z chladné vody nejenže zastaví proces vaření, ale také pomůže uvolnit skořápku od bílku, což usnadní oloupání.
  4. Po zchladnutí v ledové vodě můžete vajíčka oloupat. Lehce je potlučte na tvrdý povrch, abyste praskli skořápku, a pak ji oloupněte.
  5. Pokud se vajíčko špatně loupe, zkuste ho oloupat pod tekoucí vodou. Pomůže to odstranit malé kousky skořápky.
  6. Nakonec, ujistěte se, že všechny zbytky skořápky jsou odstraněny, a vaše vajíčka na tvrdo jsou připravena k jídlu.

Tip: Přidání lžíce octa nebo soli do vody během vaření může rovněž pomoci usnadnit proces loupání. Nicméně je třeba poznamenat, že tento krok je volitelný a někteří lidé jej mohou považovat za nepotřebný.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
cappuccino

@aliendron: mas recht, ten prvni a dulezity krok – napichnuti – jsem zapomenla! Povazuji ho za samozrejmost.

Nový příspěvek