Avatar uživatele
broula

Jak si udělat ze šípků víno?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3735 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Přečti si zde :
http://www.re­ceptyonline.cz/re­cept--sipkove-vino--3417.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
novaky

ten recept od dropa je cájk. Jen do procesu kvašení bych přidal vinnou kvasnici. Ta zaručí výsledek,. Jnak to zkvasí tím, co do toho nalítá ze vzduchu.
Slovy mého kamaráda: Na moravě je spousta vína a některé je dokonce z révy

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Jarko

Šípkové víno na způsob portského nebo vermutu – vynikající!!!

Recept na 5 litrů:
40 dkg sušených šípků (před sušením je dobré odstranit stopky a kalíšky) dáme do demižonu, posypeme 20 dkg cukru, přidáme živnou sůl a spaříme 3 litry vařící vody. Po vychladnutí vmícháme tekuté kvasinky nebo aktivní kvas, vychladlý roztok 500 g cukru v asi 1/3 litru vody a přidání roztoku cukru opakujeme ještě po 5 dnech a pak ještě jednou po 5 dnech (celkem 1,5kg cukru). Je účelné nechat šípky v moštu po celou dobu kvašení. Po skončeném kvašení víno přetočíme a necháme asi rok uležet. Asi měsíc před stočením do lahví necháme demižon stát pouze s uzávěrem z vaty, aby mohl k vínu jít vzduch, ale nemohly na něj např. octovky. Po tomto tzv. okysličení se víno stočí a může konzumovat.
Toto víno opravdu doporučuji.

Z tohoto šípkového vína lze také udělat vynikající domácí vermut. Místo okysličení vína, tak stočené víno dáme do demižonu a přidáme na kolečna nakrájený chemicky neošetřený citron nebo lépe i pomeranč (s kůrou) a necháme asi měsíc louhovat a pak stočíme do lahví. Výsledek je chuťově k nerozeznání od vermutu.

Další recepty a rady na domácí víno najdete zde:
http://diskuse­.dama.cz/disku­se.php?d=16918

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek