Avatar uživatele
zjentek

Jak správně uvařit zeleninový vývar?

Vím, co na vývar použít. V otázce jde spíše o to, na jak silném plamenu vařit a jak dlouho. Zda má zelenina ve vodě prudce vřít, anebo se má i zelenina tzv. táhnout, jako kupř. vývar masový. Ať tak či onak, tak potom dlouho? Je zde nějaký labužník přes zeleninové vývary? Děkuji.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? da ny, Kepler, aliendrone před 1500 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Já teda čisté zeleninové vývary nedělám, ale jako výchozí surovina pro větší vaření můžou být užitečné. Zeleninu dávám rovnou do polévky s ostatními surovinami.
Správnější by to ale bylo podle těchto rozumů https://www.kuchar­kaprodceru.cz/ze­leninovy-vyvar/ Tam jsou i další dobré rady.

Při vytváření vývaru nejde o nic jiného, než vyluhovat aromatické látky, tedy chuť a vůni, do vody. Ze všeho nejlépe se tak děje, když se teplota vody při vaření pohybuje kolem 80–90 stupňů, voda tedy ještě nevře. Na dobrý vývar se chodí pomalu a zvolna, a platí to jak pro vývar masový, tak i pro vývar zeleninový.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Zde je vše, jak pokrájet zeleninu, případně opéci, dusit, jak táhnout vývar,
jak uchovávat atd.:
https://www.kuchar­kaprodceru.cz/ze­leninovy-vyvar/
https://www.re­cepty.cz/recep­t/zeleninovy-vyvar-161545
https://www.jar­milasweet.cz/ze­leninovy-vyvar/

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aliendrone

To především záleží na MÍŘE TVÉ SOCIOPATIE.
Pokud nepřekročí určitou mez a tedy přichází v úvahu následující možnost, tak ten nej nej NEJ postup je: „Ženo uvař“! ;) :D :D

BTW – je MOC dobré zeleninu rychle osmahnout na ždibci másla a pro barvu prozměnu cibuli vařit se slupkou. Tedy, pokud je to tvůj vlastní (či jinak prověřený) výpěstek, cibule z krámu má slupku PLNOU konzervačních/pro­tiplísňových sajrajtů. Tu je dobré loupat VČETNĚ celé první zelené vrstvy. :)

Upravil/a: aliendrone

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hufnágl

Dělávám i zeleninový vývar tak, že zeleninu zaliju až po okraj hrnce vodou. Až zavaří, stáhnu plamen a nechám probublávat nejméně 1 a půl hodiny. To má potom grády.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek