Zdravím, miluju steaky, ráno jsem si je naložil do marinády a za hodinu se chystám je připravit 🙂. Mátě nějaký postup jak udělat co nejlepší steak? vařit neumím, takže to vždycky jen hodím na pánev a nechám dokud to nebude do zlatova, něco mi ale říká že to není zrovna profesionální postup… Máte nějaké rady? Třeba co je lepší? Častěji otáčet, nebo co nejméně? grilovat déle na menší oheň nebo na větší oheň rychleji? Přidáváte na to nějakou přísadu ještě? Koření, nebo česnek, nebo dokonce med?
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? dudu před 3079 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Podle mých zkušeností je rozhodující zvolená marináda a maso nechávám naložené třeba i dva dny. Taky maso obalím v Solamylu. Smažím nebo griluju prudce, Solamyl maso zatáhne a všechna šťáva zůstane uvnitř. Často otáčím, aby propečení bylo stejnoměrné a dokonalé. Používaných koření a způsobů marinád je mnoho, záleží na chuti. Při podávání nesmí chybět čerstvá zelenina: paprika, rajče, pórek…
0 Nominace Nahlásit |
teď jsi se předvedl. přesně to koliduje z odpovědí, kterou jsi
směřoval na mojí odpověď ohledně knihy. čti i odborné knihy, neumřeš
hloupý, ty Geek style.
abych neporušil pravidla. kvalitní maso (ne z pokémona), prudký oheň,
marinádu dle chuti a maso se otáčí jen jednou
0
před 3079 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Dejte přednost silnějšímu steaku před tenkým. Silnější steaky
(o tloušťce alespoň jednoho palce (cca 2.5 cm) se mohou na povrchu krásně
osmahnout, aniž by se steak uvnitř zbytečně vysušil. S tenkými steaky
tomu jen stěží zabráníte: Riskujete, že vnitřek steaku přepečete hned
poté, co zhnědl na povrchu. Jestli máte rádi steak šťavnatý,
s růžovým středem a osmahnutý na povrchu, dejte přednost silnějšímu
steaku před tenkým.
Před přípravou steaků v pánvi je posolte a nechte dojít na pokojovou
teplotu. Posolte je alespoň 40 minut před opékáním. Posolíte-li je
příliš brzy, dosáhnete opačného, než žádaného výsledku: vlhkost
steaku bude vytažena na jeho povrch. Správným nasolením steaků můžete
tomuto nežádanému výsledku předejít:
Sůl nasákne šťávu ze steaku a shromažďuje ji na jeho povrchu. Současně
s tím sůl maso zjemňuje a rozkládá jeho bílkoviny. Díky tomuto procesu
se šťáva vytažená na povrch steaku vsákne zpět do steaku. Váš steak tak
bude jemnější a zároveň šťavnatý.Steak před pečením nepepřete. Pepř
se může na pánvi spálit, zatímco sůl ne. Nepřejete-li si štiplavou chuť
pepře na vašem skvělém steaku, zadržte s pepřením až do chvíle, kdy je
steak hotov.
Pánev vymažte 1–2 lžičkami neutrálního oleje (např. řepkovým olejem
nebo olejem z vlašských ořechů) a postavte na oheň o vysoké teplotě.
Pánev je připravena na vložení steaku ve chvíli, kdy z oleje začne
stoupat jemný dým.
Do pánve opatrně vložte steak a začněte s přípravou. Máte-li pánev
s vystouplým žebrováním, můžete steak po každé straně na žebrování
natočit a vytvořit tak šrafování.
Rozhodněte se, jestli maso obrátíte vícekrát nebo jen jednou. Obracet či
neobracet — toť otázka. Zatímco spousta kuchařů upřednostňuje jen
jedno obrácení tak, aby docílili té správné barvy povrchu steaku, spousta
odborníků přes stravu tuto metodu zpochybňuje a zvažuje jiný způsob
přípravy.
Příznivci častého obracení objevili, že časté obracení napomáhá
rychlejšímu a rovnoměrnějšímu propečení. [2][3][4] Na druhou stranu,
přesto, že je takto připravené maso chutné, není mu dopřáno dost času
na vytvoření dokonalé kůrky.
Zkuste to sami a najděte způsob, který vám samotným nejvíce vyhovuje.
Vaření je prostě jen o přípravě toho, co vám chutná. To by mělo být
vždy rozhodující.
Pečte steak z každé strany po dobu mezi 3 a 6 minutami, podle tloušťky
steaku a požadovaného stupně propečení. Silnější steak bude třeba
připravovat déle, zatímco slabší bude připraven rychleji.Přibližně
2 minuty před dokončením pečení přidejte do pánve 2 lžíce másla,
spolu s bylinkami a kořením. Máslo dodá steaku bohatou, oříškovou chuť.
Jemně nakloňte pánev, naberte lžičkou rozteklé máslo a rovnoměrně jím
polijte steak. Chcete-li přidat bylinky či koření — ačkoli dobrý steak
žádné nevyžaduje — zvažte některé z následujících:
Rozmarýn
Levandule
Tymián
Šalvěj
ČesnekPoužijte teploměr k ověření, zda je steak hotov. S teploměrem
nejspíše docílíte důsledné přípravy skvělých steaků. (Alternativně
můžete teplotu zjistit dotykovým testem). Vhodný teploměr propíchne povrch
steaku jen minimálně a ukáže, zda se váš steak blíží zamýšlenému
stupni přípravy. K návodu, na jakou teplotu je třeba steak připravit,
slouží následující tabulka:
120° F (48.8° C) = Krvavý
130° F (54.4° C) = Středně krvavý
140° F (60° C) = Střední
150° F (65.5° C) = Středně propečený
160° F (71.1° C) = Propečený
Přibližně 5° F (15° C) před dopečením vyndejte steak z pánve a nechte
jej „dojít“. Váš steak se bude dopékat i chvíli poté, co jej
odstraníte z pánve. To proto jej z ohně sundáte dříve, než je
skutečně hotov. Nakonec nechte váš steak alespoň 5 minut odležet, jemně
přikrytý aluminiovou fólií.
Nedopřejete-li vašemu steaku čas k odležení, všechna šťáva na vás
vyprskne, jakmile do steaku říznete. To proto, že svalovina se během
tepelné úpravy zpevní a šťáva zůstává ve středu masa, kde maso
zůstává nepropečené a světlé. Odležení umožňuje uvolnění svaloviny
a návrat šťávy ze středu zpět do celého steaku. Zakrojíte-li do masa po
odležení steaku, je celkově jemnější a šťavnatější.Podávejte váš
steak a užijte si jeho chuť. Můžete jej podávat rozkrájený na větší
kusy, nebo nechat hosty, aby steak vzali útokem sami.
0
před 3076 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |