Dobrý den.Chci se poprosit o přesný návod šťávy z černých jeřabin.Na netu jsem našel nějaké recepty ,ale nechci tam alkohol a pokuď možno co nejméně tvz.kyselin.Za odpovědi předem děkuji.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? magicm18, zjentek, gagaga před 4039 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
ok, uděláme si sirup třeba z 1kg jo? Omyj kilo jeřabin (aronie) a vlož je spolu s 1kg hnědého cukru do hrnce. Důležité je, aby to byl smalt, ne kov. Jeřabiny mačkej něčím dřevěným a pomalu přiveď k varu. Nech probublávat, dokud nedosáhneš sirupovité konzistence, ale pozor, za tepla je řidší a po vychladnutí tuhne. Prolisuj ještě za tepla přes síto (ne kov) a slij do čistých, temných, dobře uzavřených lahví. Hotovo. V lednici do 8°C vydrží celou zimu. Dělám si tyto sirupy z aronie, ostružin, bezinek a černého rybízu leta a ještě se mi nezkazili. Černý rybíz nepotřebuje lednici, má takové chem. vlastnosti, že se v kombinaci s cukrem léta nezkazí, stejně jako třeba citrony v kombinaci se solí ,)
0 Nominace Nahlásit |
ocko: to máme doma, akorát nebylo to ruského původu, ale z DDR; používáme to na šťávy z rybízu, poněvač ho máme hodně. mikik: šťávu z jeřabin jsme před pár týdny lisovali zastudena zařízením viz zdroj (jen trošku starší, je po dědečkách 🙂 ) další postup zjistím a doplním, ale alkohol jsme tam určitě nepřidávali. A teď dokonce nevím, jestli z toho není marmeláda…
Zdroj: http://www.domacipotreby.cz/foto-katalog/foto_7105.jpg
0 Nominace Nahlásit |
Na jakékoliv šťávy se před lety prodávala tzv. „sokovarka“. Byl to ruský výrobek – soustava tří hrnců, kde dole byla voda. Uprostřed byl „komín“, který končil až v posledním hrnci, který měl hustě děrované dno. Voda se zahřívala a propařovala ovoce v horním dílu. Šťáva uvolňující se z ovoce se zachytila v prostředním hrnci, který měl plné dno.
Dělala jsem tehdy šťávy z různých druhů ovoce. To jsem prosypala
cukrem a po odkapání šťávy z ovoce jsem šťávu slila do lahví a
zavařila.
Jednoduché. Snad se dá něco takového sehnat i dnes.
Doplňuji:
To máš smůlu (chi), já ji mám dodnes uloženou u maminky na Moravě a mně
ji osobně známí z Ukrajiny přivezli. Ta moje zaručeně ruský výrobek
byla. Nebudu ale tvrdit, že něco podobného se nevyrábělo i jinde.
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |