Zdravím… je mi 14 let a chtěl bych se vás zeptat, jak začít vařit a konkrétně třeba jakým jídlem začít. Už umím udělat palačinky, lívance a uvařit těstoviny/špagety, ale chtěl bych se posunout někam dál. Jakým jídlem jste třeba začali vy, když jste začínali s vařením? Co byste mi doporučili, něco lehkého na přípravu? Napadlo mě, že když už umím ty těstoviny, tak by se hodilo umět třeba udělat i maso (řízek), jak přírodní, tak ve strouhance, a třeba si časem udělat i těstovinový/kuřecí salát. Jinak ještě když máme doma třeba pesto, tak si uvařím těstoviny, do toho dám to pesto a posypu to sýrem, ale pesto samozřejmě není nejlevnější záležitost a obyčejné špagety s kečupem a se sýrem mě taky časem omrzely, když na to neumím udělat ani tu směs…
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? redy, gecco, Kepler před 2810 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Pesto není drahé a není nutné. Taky jsem si myslela, že ke špagetám je
nutná hromada masa s omáčkou, není.
Moje jakože bologneská omáčka obsahuje jen mleté maso, protlak, vodu,
koření a sýr.Maso necháš na pánvici trochu změknout, s kořením na
mleté maso nebo rovnou na bolognese špagety. Přidáš protlak, necháš
dusit, podliješ vodou, dokořeníš. Na talíř hodíš uvařené špagety,
přidáš omáčku a posypeš sýrem.
Žádný kuchař z nebe nespadl a každý se učí za pochodu.
Na netu najdeš víc jak tunu receptů pro začátečníky.
Bylo mi devět, když jsem měla uvařit svůj první oběd, bylo to farářovo
tajemství, maso na přírodně zasypané sýrem, dost jsem to přesolila, ale
dospěláci to nekomentovali a povzbudili, přihodili pár rad a vařím
s úspěchem do dneška.
0 Nominace Nahlásit |
Začátek nemáš špatný, pro někoho je to problém i v pokročilejším věku. Zdá se, že máš o vaření celkem zájem. Já jsem se o vaření začal zajímat až v době kdy jsem musel (tedy jako poprvé osamostatněný) a to bylo metodou pokusů a omylů, učil jsem se sám. Ty máš obrovskou výhodu netu, kde se dá najít vše kolem vaření. Pro začátek bych si vybral nějaké jednodušší recepty, ale ani to není samospasitelné, pokud nevíš jak se správně dělá trojobal a jak se má správně smažit a na čem. Nejlepší škola je praxe. Já jsem už dědek a přesto toho ještě hodně nevím.
0 Nominace Nahlásit |
To seš dobrej, já se začla učit vařit až před dvacítkou :) s nula
nula zkušenostmi, všecko jsem se naučila sama, vyčetla z internetu a
knížek. Nic víc v tom není, prvně jsem chtěla udělat rýži, kdy jsem si
neuvědomila, že na půl kila mi malej kastrůlek opravdu stačit nebude :) ony
ty návody na zadní straně nejsou pro srandu králikům…
Asi nejsem správnej student, když nepiju kafe a nikdy jsem si neudělala
špagety s kečupem a sýrem. Ne, já klidně budu trávit v kuchyni nejednu
hodinu, abych si navařila víc chodů i na další dny. Připadám si mezi
spolubydlícími jako největší žrout. Vařím bezmasově a inspiraci
sbírám od Kuchařky ze Svatojánu, Jíme jinak, Veganzy, Soucitně atp. Není
to vůbec těžké a mnohem chutnější a nutričně bohatější, než
nějakej řízek s bramborovou kaší. Ale pokud po něm opravdu toužíš,
radši ho obal v kukuřičný strouhance, ta je mnohem lepší a chutnější
(a taky bez bůhvíčeho přidanýho navíc ;)) a předtím akorát ve
vajíčku.
0 Nominace Nahlásit |
Nejlepší by bylo, kdyby ti to někdo ukázal naživo. Kecy po internetu moc
neřeší. Receptů je všude fůra, ale vesměs jsou to recepty pro ty, kteří
již alespoň základy znají, alespoň vědí, co jaké slovo znamená.
Pokud by ses to přece jen chtěl učit sám, zkus si sehnat kuchařku pro
veřejné stravování, nebo nejlépe vojenskou kuchařku (sám jsem ji za ta
léta ještě nesehnal…). Tam jsou postupy podrobně popsané, zvláště
v té vojenské se počítá s tím, že vařit může kdokoliv, bez
předchozích zkušeností.
2Kdo udělil odpovědi palec? Dochy, RyuzakiKate
před 2809 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Něchci tě zklamat, ale uvařit těstoviny umí každej ňouma…
😉
Začni třeba tím, že se naučíš dusit cibulku – kilo cibule nakrájej
nahrubo (stačí polokroužky) a na sádle cibuli podus do tmavohněda.
Ideálně to trvá tak 5 hodin – pokud se ti podaří, aby cibulka byla
sladká a nikoli připálená, pokroč k masu.
Jen – vykašli se na kuřecí, to je bláto – věnuj se třeba
vepřovému, nejdřív se nauč steak (medium až welldone; karé), pak dobrou
pečeni (aby bylo maso měkké až skoro rozsýpací, přitom uvnitř růžové
a ne vysušené; krkovička nebo plec).
A pak už bys měl vědět, co tě dál bude bavit.
😉
0 Nominace Nahlásit |
Masa se vůbec neboj, třeba kuřecí nakrájej na nudličky nebo na tenké plátky, hoď to na pánev na olej, přidej nějaké koření co najdeš a až bude maso do zlatova tak jej vytáhni (nejlépe jej v polovině otoč ať se osmaží i z druhé strany) taky jsem začínal vařit takhle „experimentálně po svém“
Později můžeš experimentovat i se sójovou omáčkou spolu s čili omáčkou či kečupem, aby maso nebylo tak suché
Upravil/a: Tw!st
0 Nominace Nahlásit |
až toto zvládnete, začnite s mäsom
0 Nominace Nahlásit |
Possepi on takovej čaj není zrovna lehká záležitost, nemluvím o nějakým pytlíku hozeným do hrnku s vodou.
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |