Avatar uživatele
Jirka R

Jaká se má vařit o Velikonocích tradiční polévka? Na Moravě, ale i v Čechách nebo na Slovensku.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4683 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Dnes se už tradice nedodržují, proto jsem pátrala, které polévky se v minulosti upřednostňovaly. Dnes snad jen platí, že v polévce má být hodně zeleného – špenát, petržel, libeček, pažitka, smetana a vajíčko.
Na Velikonoce se vařily zelené bylinkové polévky, které obsahovaly především byliny:
Používala se řeřicha, pažitka, kopřiva, pampeliška, popenec, sedmikráska, třeba i list fialky či jahodové listí, šťovík a další.
http://www.ire­ceptar.cz/zaji­mavosti/veliko­noce-uzijte-si-svatecni-zvyky-a-recepty/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

Hodně se vaří z tradičních jarních surovin -kuřecí vývary s vejci/různě upravenými/ a bylinkami …
http://www.net­kucharka.cz/re­cepty/ostatni-polevky/babiccina-velikonocni-polevka

nebo smetanové polévky s bylinkami http://recepty­.vareni.cz/vyh­ledavani/?q=Sme­tanov%C3%A1+ry­b%C3%AD+pol%C3%A9vka&dru­h=9&search=1&or­der=relevance&cou­nt=40&prilezi­tost%5B0%5D=11

každý kraj a oblast má tu svou

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
beer

Slováci dělají určitě zelnou (kapustnicu). Žiji stále Moravě a mívali jsme vždy zeleninovou – říkalo se jarní. Jestli to taky obsahovalo zelí, nebo mělo nějaký spec. název, už nevím )).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek