Zkušenost z posledních dnů mně vede k této otázce. Sice neřídím
příliš často, ale když už, většinou jsou to delší (na poměry
republiky – několikahodinové) trasy. Většinou Praha, Střední a Jižní
Čechy, Jižní Morava,… Vcelku mi připadá, že ve jmenovaných krajích se
jezdí poměrně podobně… Občas zaregistruju nějaké prasácké zařazení
při přejíždění z pruhu do pruhu (na co blinkr, že? A k čemu nějaký
bezpečný rozestup – půl metru při řazení před jiný vůz musí
stačit), povolená rychlost se běžně o chlup překračuje, ale když někdo
jede o chlup pomaleji, většinou to nikoho moc netankuje, tam kde se má
zipovat se část řidičů snaží zařadit zbytečně brzo, což zpomaluje ty
co jedou v průběžném pruhu… Čas od času vidím vůz jen s jedním
potkávacím světlem (i pozdě večer, kdy 1. je to nebezpečné a
2. řidič vozu to nemůže přehlédnout). Čas od času vidím že lidi ani
nenapadne zapnout světla když např. vjede do hustého deště – on vidí
že svítí (denní svícení) a nedojde mu že není vidět zezadu…
Ale teď jsem byl v oblasti Uh. Brod, Uh. Hradiště a tam jsem se opravdu
necítil bezpečně. Protijedoucí vůz začne předjíždění náklaďáku
přestože jasně vidí že jsem kousek před nimi – těsně mně míjel
poté co jsem musel úplně zastavit na své krajnici. V místech kde byla
značka práce na silnici a omezení na 30 jsem jel cca 50–70 (skutečných),
přesto mně auta zezadu problikávala a předjížděla (opakovaně několik
různých podobných úseků a v odstupu několika dní – nový povrch
silnice ale ještě nepomalovanej, s nějakými schody na koncích)
a pod…
Tak by mně zajímalo jaké jsou vaše zkušenosti s rozdíly v kultuře silniční dopravy v různých částech republiky a jestli má zkušenost s danou oblastí byla spíše náhodná, nebo ji potvrdí někdo další…
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Drap před 2290 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Myslím, že nejde určit kraj, nebo oblast, kde by se jezdilo nějak podstatně lépe nebo hůře. S prohřešky řidičů se setkáme na celém území republiky. Snad nejagresivněji jezdí řidiči v Praze. Alespoň podle mých zkušeností. Třeba v Brně je to o něco mírnější.
0 Nominace Nahlásit |
Pům mega po celé Evropě, osobní auta občas dodávka. Zrovna tuhle vyšel soubor statistik o „dopravní ne-kázni“. Nejvíce drobných dopravních nehod bez zranění a přestupků je v Praze. Ale nejvíce přestupců pochází z Ústí nad Labem. Pak existují statistiky na věk, na dobu, jak dlouho řidiči řídí, kde řídí, odkud pocházejí… a mnoho a mnoho dalších hledisek. Jistě se daj najít na netu, v bedně tomu věnovali asitak hodinu s tím, že to byla taková ta nejzajímavější čísla. Osobně se mi to hledat nechce, ale jistě může být zajímavé porovnání osobních zkušeností s těmito čísly.
Upravil/a: Edison
0 Nominace Nahlásit |
Tak už 12 let nemám auto a neřídím. Ale řídil jsem auto od 1987 a služební od r. 2000. Jezdil jsem po Československu, po rozdělení v obou státech. A nejde rozlišovat řidiče podle místa. Někdo dodržuje předpisy kdekoli, jiný blbec tam vjede, aby se dostal z vedlejší ulice domů a nemůže chvíli počkat.
0 Nominace Nahlásit |
Myslím, že územně se to rozlišovat nedá, spíše podle hustoty dopravy. Jako prase řídí i lidovec hejtman a senátor Čunek, pánbíčkář, nepánbičkář. To je poznatek z osobního rozhovoru, ne pomluva. To, jak kdo řídí, spíše závisí na osobních vlastnostech.
0 Nominace Nahlásit |
Kelt: Dík za odpověď. Já to beru, ale právě ty prasárny mi tam přidaly až příliš časté a… nějak jsem měl pocit, že tak jezdí skoro všichni v oblasti… Kdyby mně předjel jeden, není co řešit, ale nebyl to jeden…