Doplňuji:
P.S. Baghiro , kulicky delate podle " oka " , nebo mate recept ? Sem s nim.
🙂 Diky. Syn tam jezdi z Plzne s pritelkyni jen kvuli tem Svedskym kulickam.
! Je Plzenak.! 🙂 -iv-
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? anonym, Kerberus, chudst, barnajka, Deli, anonym před 4837 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Hosty máme obvykle na vánoce, a to po mě chtějí bůhvíproč pokaždé smaženého kapra se salátem :)
Tak jo, děti po mně často žadoní na večeři špenátové šneky. Ale to
je taková trivka, že nazvat to „specialitou“ bych se neodvážil.
U návštěvy příbuzných jsem měl opakovaný úspěch se švédskými
masovými kuličkami ve smetanové omáčce s brambory, jak je dělají
v restauraci v IKEA (prý je dělám ještě líp :)))
Doplňuji:
Upravil/a: baghira
0 Nominace Nahlásit |
0 Nominace Nahlásit |
no, je to spíše dezert který se po mně vždy žádá, medovník -marlenka, tiramisu ale hlavně brownies.
0 Nominace Nahlásit |
U nás jsou to bábovky – mám jednoduchý recept od kamarádky, je to vlastně hrnková klasika – ale přidávám do těsta citrónovou šťávu a rum (každé do jedné půlky těsta) a opravdu k nám jezdí známí i rodina na „čaj a bábovku“.
0 Nominace Nahlásit |
A co recept na to domácí Cinzano? může být?
0 Nominace Nahlásit |
Mamka vždycky zabodovala s kynutými koláči s mrkvovou náplní. Já
jsem na vaření kopyto, takže sama jsem se tuhle mňamku ještě neodvážila
zkusit upéct, ale chystám se. Jednou :D Fakt jsou moc dobrý – klasický
kynutý těsto jako na koláče tvarohový, jen místo tvarohové náplně se
tam dá náplň z dušené mrkve. Jak na sladkostech moc neujíždím, tady
většinou neodolám a jeden sblajznu :)
Jinak co si tak ještě vzpomínám, nikdy nezklamala hrášková polévka
s drobením a taky domácí „cinzano“. Polívečka je jednoduchá,
v pohodě ji zvládám i já :)) – a taky relativně nenáročná na
čas.
To Cinzano je potřeba dělat několik týdnů dopředu, ale výsledek docela
stojí za to – od vermutu z obchodu skoro k nerozeznání, rozdíl
v ceně: výrazný :)
Doplňuji:
I Cinzano je v diskuzi ;)
Upravil/a: barnajka
2Kdo udělil odpovědi palec? anonym, anonym
před 4837 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Cinzano
3,5 litru vody převaříme s 1,5 kg cukru. Necháme vychladnout a pak
nalijeme do 5 litrové lahve (od okurek).
Přidáme 1 citron nakrájený na kostky, 8dkg kvasnic, čtvrt kávové
lžičky tymiánu, 4 zrnka nového koření, čtvrt čajové lžičky
muškátového květu, čtvrt čajové lžičky nastrouhaného muškátového
oříšku a 0,5 kg propláchnuté rýže (my vždycky dělali
z dlouhozrnné).
Láhev zaděláme alobalem nebo potravinovou folií, zavážeme a postavíme na
teplé místo. V klidu necháme zhruba jeden měsíc kvasit, pak scedíme,
přelijeme do menších lahví a necháme ještě několik týdnů
„čistit“. Až se kal usadí na dně, je hotovo :)
U nás se tohle Cinzano dělává vždycky před Vánoci a vždycky z dvojité i trojité dávky. Na můj vkus je teda příliš sladký, ale to je i ten vermut z obchodu. Komu vermut chutná, toto je jeho dost věrná, ale citelně lacinější alternativa :)
Barnajko , ja jsem opravdu blbka – ta ryze ma byt varena ? 🙂 Snad uz to nikdo , krome nas dvou cist nebude. 🙂 Diky. -iv-
Nic si z toho nedělej – kdybych ten recept neznala z domova a vyčetla
ho někde v kuchařce, taky bych byla schopna nasypat tam rýži vařenou :))
Ale ne, patří tam syrová :) Pořádně ji pod tekoucí vodou propláchni –
proplachuj ideálně tak dlouho, dokud nepoteče čistá voda. Není potřeba
žádná luxusní rýže, stačí opravdu obyčejná dlouhozrnná ze
supermarketu. Ty kvasnice pak do lahve rozdrob na menší kousky, ale ne zase na
úplný šrot :) Citron stačí úplně bohatě na kostičky cca 2×2cm.
Všechny ingredience dej do lahve, zlehounka zamíchej a pak nech všechno cca
1 měsíc „pracovat“ – v klidu, bez míchání a ideálně bez
jakékoliv manipulace.
Asi bych měla varovat, že ze začátku to může vypadat děsivě – jak
začnou kvasnice působit, z lahve se bude ozývat hlasitý šumění..to je
ale úplně normální a lahev explodovat nemůže!!! (jak jsem se vždycky
bála já :))
Ok. 🙂 Muzu dat tu na lahev na pudu ? A v kterem mesici je to nejlepsi delat , aby to bylo na Vanoce ? Dik. -iv-
S tou půdou já nevím…jedině snad jako řešení pro případ nouze, kdybys nenašla vhodnější místo :) Lahev by měla být na světle – ne na sluníčku, samozřejmě. Ale aspoň troška toho denního světla aby tam byla. My to vždycky šoupli do obýváku nahoru na skříň :)) Tam to nikomu nepřekáželo, světla tam bylo tak akorát a nikdy se žádná katastrofa nestala. Ono to sice bublá a šumí a člověk má divný pocit, že to každou chvilku bouchne, ale nesmíš se nechat zastrašit :))
K tomu termínu – jestli bys chtěla už na Štědrý den popíjet,
namíchej to začátkem listopadu maximálně. Když to uděláš třeba už
v půlce října, na škodu to nijak nebude – spíš naopak. Tu dobu
kvašení (1 měsíc) je ideální jakžtakž dodržet, ale čím delší dobu
pak necháš scezenou tekutinu „čistit“, tím líp: čím delší doba
čištění, tím víc kalu se na dně usadí a tím čistější a taky
uleženější cinzano bude.
Rozhodně ale není potřeba nic počítat přesně na dny – ani tu dobu
kvašení. Když to necháš 5 týdnů, vůbec nic se neděje. Spíš jde
o to, aby to nebylo míň jak ten měsíc – měsíc (cca 4 týdny) je
minimum.
Diiiky. -iv-
Terry , ano ! Sup sem s tim take. 🙂 -iv-
IKEA Köttbullar
půl kila mletého masa (hov + vepř)
sůl, pepř, střední cibule nadrobno
2 lžičky solamylu, hrst strouhanky (v originálu je z tmavého chleba)
3 malé vařené strouhané brambory
2 žloutky nebo 1 celé vejce, 150 ml šlehačky
Všecko se to zpracuje a z toho se udělají koule průměr 26 mm :) a
naskládají na plech. Pečeš 200°C dvacet minut, pak pootáčíš a pečeš
dalších 20 minut.
Koule vyber, prozatím odlož, a jde se na omáčku: šťáva slitá z plechu po pečení, čtvrt litru šlehačky, asi tak dvě lžičky solamylu, troška vývaru (masox) podle potřeby. Tyčákem rozšlehám na hladkou omáčku. Lžíce hořčice, případně trocha sardelové pasty tomu dají šmrnc. Lehce povařím, jen tak aby to ten škrob zahustil. Přidám upečené koule, a pokud to zatím vychladlo, tak ještě prohřeju. Brambory a kypanec brusinkového džemu.
Prostírání v kombinaci tmavě modré a žluté, a z přehrávače si pustit:
Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord,
du tysta, du glädjerika sköna!
Jag hälsar dig, vänaste land uppå jord,
din sol, din himmel, dina ängder gröna,
din sol, din himmel, dina ängder gröna…
http://www.sweden.se/Swedish-National-Anthem/Swedish-National-Anthem.mp3
Tomu prvnimu nerozumim , tomu druhemu ano. !
🙂 Bezva ! Diky. Na me to je ale nejak slozite , preposilam synovo
pritelkyni. 🙂
Drap | 8229 | |
led | 4070 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2779 | |
zjentek | 2725 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |