Lamalam
Lidé si často pletou hustotu s viskozitou. Např. moje mamka klidně
o oleji řekne, že je hodně hustý, ale on ve skutečnosti má hustotu
nízkou. To, čemu mamka říká „hustý“, je ve skutečnosti viskozita.
anonym
Hustota – měrná hmotnost, tedy hmotnost vztažená k objemu (ρ =
m/V)
Viskozita – vazkost, je dána vnitřním třením kapaliny, počti si – http://cs.wikipedia.org/wiki/Viskozita
Konzistence – spojitost, soudržnost (ale i pevnost, hutnost…) – stav
´hmoty´
Kelt
Určitě bys našel odpověď na googlu, wikipedii atd. Hustota je měrná
hustota, určuje nám hmotnost stejného objemu látky za stejné teploty.
Protože zde chceš vědět něco o hustotě a viskozitě, budu psát hlavně
o kapalinách – tekutinách. Například voda má hustotu 1, ale hustota se
mění s teplotou. S teplotou hustota klesá, objem se zvětšuje, ale voda
má zajímavou vlastnost, že největší hustotu má při teplotě 4 °C,
proto voda nezamrzá až na dno v zimě.
Viskozita charakterizuje tekutost a také souvisí s teplotou. Například olej
med je za nízké teploty málo tekutý, ale za vyšší teploty, protože má
nižší viskozitu, teče lépe.
Viskozita je dvojí – kinetická a dynamická a charakterizuje odpor kapaliny
vůči tečení. Konzistence je určitý stav kapaliny – ale pro podrobné
informace viz Google.