Avatar uživatele
Kešař

Je jídlo z McDonald's o­pravdu tak nezdravé? Pokud ano, proč tomu tak je?

Zajímavá 0 před 516 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
ChatGPT

Jídlo z McDonald's může být považováno za nezdravé z několika důvodů:

  1. Vysoký obsah kalorií: Mnoho jídel na menu McDonald's má vysoký obsah kalorií. Například Big Mac sám o sobě obsahuje 540 kalorií a to ještě neobsahuje přílohy jako hranolky a nápoje.
  2. Vysoký obsah tuku a nasycených tuků: Jídlo z McDonald's může obsahovat vysoké množství tuku a nasycených tuků. Dlouhodobé konzumace takových jídel může zvýšit riziko onemocnění srdce.
  3. Vysoký obsah soli: Mnoho jídel na menu McDonald's má velmi vysoký obsah soli, což může vést k vysokému krevnímu tlaku a dalším zdravotním problémům.
  4. Obsahují přidaný cukr: Některé položky na menu, zejména nápoje a dezerty, mohou obsahovat velké množství přidaného cukru. Nadměrný příjem cukru je spojen s různými zdravotními problémy, včetně obezity a cukrovky.
  5. Nedostatek vlákniny a jiných důležitých živin: McDonald's jídlo obecně obsahuje méně vlákniny a dalších důležitých živin, jako jsou vitamíny a minerály, ve srovnání s celozrnnými a rostlinnými potravinami.
  6. Použití nezdravých ingrediencí: Některé potraviny v McDonald's mohou obsahovat trans tuky, které jsou považovány za jedny z nejnezdravějších tuků a které mohou zvýšit riziko srdcových onemocnění.

Je důležité poznamenat, že McDonald's a mnoho dalších rychloobslužných restaurací začalo nabízet zdravější možnosti na svých menu v reakci na rostoucí obavy o zdraví. Avšak mnoho z jejichjídel stále zůstává vysokokalorických a obsahujících vysoké množství tuků a soli.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Díky přípravě se to dá říci o většině značek rychlého občerstvení.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Filip84

Teďka jsem měl chili con carne z kolena a boku. Hezky jsem opekl koleno a bok ze všech stran, vyjmul, vrazil v to hrubě cibule, pořádně orestoval, přidal jeden česnek (když by byl malý, nebo měl mocnou slupku, tak dva; když bys to chtěl víc česnekové, tak ten druhý vymačkej a vrazíš ho do toho až nakonec), čerstvý – je saisona česneku, pak jsem tam vrazil chili, habanero, no a podlil vodou a společně podusil, deglasiroval, že jo, protože ten vejpek chceš v jídle, ne drhnout z hrnce, no a pak tam vrazil rajčata (růžová, červená a oranžová, a jak ta rajčata tak jako povolila, tak jsem na to vrátil to koleno a bok, podlil jsem to přiměřeně vodou, přiklopil a dusil. A co chvíli otočil, nebo polil to koleno. Jo a vrazil jsem v to jednu kukuřici.

No a tak ten bok je relativně rychle, bok se dá uvařit i a la minute, když se vhodně nakrájí, ale tady byl vcelku, tak jsem ho vyjmul, nechal zchladnout, odkrojil mu kost a dal jí ještě zpátky dodusit. Pak byla hotová kukuřice, tak taky, vyjmout, zchladnout, pak obrat, klas vyhodit, no a kukuřici vrátit zpátky do jídla, no a nakonec bylo koleno. Tak, taky, obrat, všecko maso jsem nakrájel na drobno a vrátil do toho chili.

No a dáš si do misky, hezky, rejži, na to to chili, na to čerstvý koriandr, bazalku a cayene nadrobno nakrájené. Nebo jalapeño je fajn, taky podle toho, jak ostré to chceš mít (neboj, ono je to „ďábelský jídlo“ i bez toho! 😎).

Dneska budu dělat caldo de albóndigas, úplně stejný princip.

No a teď si vezmi, že bych koupil už koleno a bok hotový, zmražený, jenom bych to strčil do televise rozmrazit, vrazil do hrnce, přidal další zmražený polotovar „base para chili con carne“, prostě by v tom byly zbytky z rajčat, barvivo, chili prášek, zvýrazňovač chuti, stabilisátory, antioxidanty, výtažek z ropy, výtažek z mrože, imitaci pravého koriandru, může obsahovat stopy kopytnatců, sóji, polystyrenu a gumovou holínku, Made in Pakistan, dovozce do ČR: Spolana Neratovice s. r. o. (to je jinak príma fabryka, jo, to není vůbec nic proti ní). No a abych to měl „taký komplet, aj s kokotom“, tak bych si k tomu neuvařil normálně rejži, ve vodě, ne, koupil bych tu rejži v pytlíku: rejže, co kupuju já, z Republiky Myanmarský svaz, kulatá nebo dlouhá, stojí kilo Kč 39.90, a nad tím mají tu samou rejži, za Kč 22.90, 400 g v pytlíku. No tak proč ne, je to moderní, ne, je doba plastová, no tak „vraž do toho kus plastu“! 🤷🏽‍♀️ Čerstvý koriandr, bazalku, nějakou čerstvou papriku, by to žrádlo ani nevidělo! 🙃

Stejný princip bude, když bych chtěl dělat burger. Nechtěl, když už, tak bych udělal tu placku, dal si jí na rejži, nebo na tortilla, nebo s nudlí, udělal si k ní rajčatovou omáčku, a tak dál. Ale dejme tomu:

No tak bych koupil housku, jak na Grilettu, hezky bych koupil nějaký maso, no tak na steak haché, co já vím, třeba krůtí stehno, krk a něco libovýho, pečeni, no a kus boku, nebo jenom ořez, trochu tučnýho, bych v to vrazil. Místo krůty můžeš přidat hovězí, nebo koninu, ale americký pták je, podle mého, chutnější. Tak pomeleš to vepřový, americkýho ptáka, všecko dohromady, no a tak nakrájel bych chili na drobno, asi rawit, cibuli na jemno, pepř, sůl, orestoval bych to, no a potom bych to dal dodělat do trouby, že jo, aby to nebylo syrový. No a udělal bych nějakou rajčatovou omáčku, že bych vzal jedno růžový a jedno zelený rajče, orestoval na sádle trochu cibule, vrazil na to ta rajčata, nakrájená na menší, aby se to nemuselo dusit pět hodin, no, vrazil do toho nějaké sladší chili, třeba cayenne, zelený, hrst koriandru, pepř, trochu soli, podusil, zvýšil teplotu, zredukoval vodu, zlegíroval trochou másla, hotovo. No a pak plátek avokáda, na tenký proužky nakrájenou zeleninovou papriku, pár listů bazalky, hodně koriandru, tenký plátek oranžovýho rajčete, a „burger“ by byl hotový. 😃

Ne, mekáč, Burger King, nebo jiný nejmenovaný řetězec rychlýho občerstvení z špinavých, krvavých rukou imperialistických, válkychtivých hyen, prašť jako uhoď, chová hovězí (prase v tom není a americký ptáky nežerou) v Rzeczypospolite, ale klepnout se krávy vezou do Saska, naporcovaný krávy jedou na další zpracování do Nizozemí, a tam, v tý fabryce na krav zpracování, tam už z toho jedou hotový, zamražený, masový placky, každá hezky zatavená v plastikovým pytlíku, do jednotlivých provozoven. To samé housky, okurky chodí v ohromných vědrech bůhví odkud.

Pokud to jíš čas od času, protože hlad je sviňa, no tak co, no, tak je to jak vařit ještěra: je to hnusný, ale při životě tě to udrží. A houby prd se stane. Ale co by mělo na takovým, smutným, jídle být zdravý? To nechceš žrát! 🙃🤷🏽‍♀️🤢

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Co se hambáčů týče, tak já vlastně dodnes nechápu, jestli je nebezpečná spíče ta bulka, nebo ten její obsah. Děkuju.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
novakjarek90

Źe by umělá inteligence mluvila o „vědomé sebevraždě“ podobně jako Dušek?

Avatar uživatele
Filip84

Vem si prášek, vraž si čípek a vyjeď! 🤪

Nový příspěvek