jirka F

Je lepší zapálit svíčku za zemřelé než strašit s Haloweenem?

Příjde mně to lepší než haloween.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Drap, Rokio, EKSOT123 před 371 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Pepa25

Halloween mi připomíná naše (na Valašsku) běhání čertů kolem Mikuláše, kdy se původní myšlenka (připomínka Sv. Mikuláše) dost vytratila. Tady je také původně připomínka zemřelých a svatých v nebi, všechna ta duchařina je nános, takže samozřejmě je lepší vzpomenout na zemřelé.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
elkon

Ano, Haloween není náš obyčej. K nám nepatří.

0 Nominace Nahlásit

Drap

Halloveen je svátek importovaný, z cizí kultúry. Nemá nic společného s naším svátkem. V naší kultuře patří k tradicím v tento den zapálit svíčku za zemřelé a tiše a v klidu zavzpomínat. Též se upravují, zdobí a navštěvují hroby zemřelých předků a známých.

0 Nominace Nahlásit

led

Ano. Tichá spomienka je viac než hlučná zábava na účet mŕtvych.
Ak si všimnete spôsob „oslavovania“ v rôznych svetových oblastiach, zistíte, že práve tie chudobnejšie a podceňované „národy“ majú v úcte tichú pietnu spomienku na mŕtvych, na rozdiel od tých ekonomicky najvyspelejších najdemokratic­kejších štátov. Prečo je to tak? Prečo práve v tých bohatých štátoch vidíme, nie pietnu úctu voči mŕtvym, ale práve naopak radosti (zjavne preto, že Kmotra Smrť nás priamo nezobrala) a stále viac a viac hlučnú zábavu s ukážkou „My na to máme peniaze a moc. Čo nás je po po tých mŕtvych a umierajúcich, či už prirodzeným spôsobom, prípadne na chorobu, alebo "odídených násilnou smrťou… My predsa žijeme!“
Nemôžem nespomenúť „Dušičky“ v Thajsku. Večer pri stmievaní prišli slávnostne oblečení ľudia na breh rieky, mlčky položili na hladinu malé papierové lodičky s horiacou sviečkou a so sklonenou hlavou sa chvíľu potichu pomodlili, alebo len tak mlčky stáli, pozorovali svoju „Loď mŕtvych“ a o chvíľku uvoľnili miesto ďalším spomínajúcim. Ešte aj povestní „chmatáci a vreckári“, tu nevykonávali svoju činnosť, ako sa bežne stáva napríklad v Európe, kde na Dušičky pracujú aj presčasy s viac než 100% výkonom (rozumej krádežami), vďaka nepozornosti ich obetí.
Hallowen bol pôvodne „pohanský“ keltský sviatok spomienky na mŕtvych. Podobne slávený ako opísaná ukážka z Thajska. Tento sviatok sa v záujme kresťanstva a na likvidáciu „pohanstva“ neskôr zmenil na oslavu „všech svätých“.
Do USA bol prinesený až počas zosilnenej imigrácií Írov a Škótov v polovici XIX.storočia. Neskôr sa zmenil na americký spôsob osláv „čím rozpustilejšie, drahšie a nápadnejšie, tým krajšie“. Tak, ako sa presadzoval vplyv USA do sveta a „rozťahoval, pretláčal sa amerikanizmus“, presadil sa aj Hallowen na úkor miestnych zvyklostí.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Disraeli

Je. Ale s tím, co dělají ostatní a hlavně mladší ročníky, moc nenaděláš. Už jsou ovlivnění (a zblblí) cizí kulturou.
Ty dětska v podstatě vychovaly a vychovávají americké filmy a seriály (a média). Takže se nelze divit, co vše od nich přijímají za své.

0 Nominace Nahlásit

zjentek

Na mne tato atmosféra padne již 27. 10. a drží se mne do 02. – 04.11., jak kdy, od kolébky, rok co rok. Nevím. Tou dobou se určitě děje něco mezi nebem a zemí přičemž člověk má v sobě jakýsi skrytý potenciál se tomu přiblížit. Nahlédnout pod pokličku. Cítím to. Svíčka je jen prostředek, ale… Uvař si kakao, Jirko, zapomeň na rušivé živé elementy (v maskách), koncentruj se a oddej se atmosféře okolo. V čase od soumraku až do večerníčku. Ucítíš nevídané. 😐

Halloween naopak utlumí (oslavami zblbnout člověka aby byl rušný a nekoncentrovaný), co se v tento čas okolo doopravdy děje.

(Já tou dobou večer co večer zapaluji ohěn, pálím listí a ořezané větve tolik milovaných stromů a protože jsem již probuzený k hlubšímu uvědomění, vím, že tím osvobozuji jejich ducha a rituálně ho uvolňuji zase zpět tam, odkud vzešel a kam patří. Zřetelně v tomto období při této konkrétní činnosti vnímám a cítím, feeling uvědomění je nad oheň jasnější a v těchto chvílích hluboce lituji všechny duše, které nejsou účastny. Je mně velmi líto… Zapálit svíčku je jen chabá berlička. 😉)

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
led

Ak si dobre všimnete staré obrady „dušičiek“ skoro všetky, pokiaľ sú pri vode, majú ako súčasť obradov „plavbu mŕtvych, cestu duší do Krajiny mrtvých“

Nový příspěvek