Avatar uživatele
anonym

Je nějaká varianta smažení?

Četl jsem že celkově smažení je nezdravý, je mnoho článků na jakém oleji smažit a nesmažit, někde se píše že na sádle, že při smažení na sádle se nepřipaluje, jinde zas píšou že na sádle je to nezdravý kvůli velkému obsahu tuku, koukám že zdravé smažení na nějaký zdravý způsob neexistuje
a proto by mne zajmalo,
jak připravit maso když ne smažením ?
jak připravit zeleninu když ne na panvy ?
jak třebas si připravit míchané vejce když ne smažením? a podobně…

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Bataluma před 2666 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

1/ Vařením, dušením, pečením, grilováním…
2/ To samé
3/ Prý to jde v mikrovlnné troubě

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Míchaná vejce lze připravit v mikrovlnce-rozklepneš vejce do misky, hodíš do mikrovlnky na chvilku, vyndáš, promíchneš, a znovu strčíš do mikrovlnky, ovšem nesmíš to tam nechat půlhodiny.
Troubu lze použít jako variantu smažení, pokud jídlo pokapeš máslem nebo olejem. Zkoušela jsem rybu i květák, není to zlé, ale není to ono. Recept najdeš na netu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Smažení je jeden ze způsobů rychlé přípravy jídla za využití vysokých teplot. Stejně tak se použít i grilování, aniž bychom přepalovali tuky. To platí jak pro maso, tak pro zeleninu. Skoro všechny lepší pánve dnes už mají nepřilnavou povrchovou úpravu a tak se bez použití tuku (nebo jen minimem) dá použít úplně na vše.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dr.luha

U smažení není škodlivý tuk (pokud se nepřežene teplota), ale akrylamid, který vzniká působením vysoké teploty na škroby a cukry – strouhanka, mouka, ap.
Zelenina a míchaná vajíčka jsou bez problémů. Tuk nemá možnost dosáhnout vyšších teplot.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Mimo smaženi existuje snad také vaření a dušení, ne?
Jak maso, tak i zelenina se také připravuje vařením, které se provádí ve větším množství vody. Uvařený produkt je pak doplněn přílohou a případně omáčkami.
Z vývaru z vaření je možno zhotovit polévku, případně i tu omáčku.
Nebo další možnost, dušením. To se provede tak, že se na připravený rozpuštěný tuk, třeba s restovanou cibulkou, vloží maso, okoření se, mírně podlije vodou a při regulované teplotě se delší dobu dusí do měkka.
Pak je možno šťávu, po vyjmutí masa, různými způsoby „zahustit“. Nejběžněji rozmíchanou hladkou, nebo polohrubou moukou ve vodě.
A dušená zelenina (na malém množství vody), je možná rovněž jako příloha k masu, nebo jako doplněk, spolu s kečupem a různými „sosy“, na vařené těstoviny.
Pokud chceš vaření, nebo dušení, urychlit, je možno použít „tlakový“ hrnec, „papiňák“. Podstatně uvedené procesy urychluje.
A já osobně preferuji elektrický automatický tlakový hrnec, který neupouští žádnou páru (tlak se reguluje vypínáním ohřevu) a veškeré živiny a chutě zůstávají v produktu a neodchází s párou, jak z obyčejného hrnce, nebo z obyčejného „papiňáku“.
A pokud si „děláš“ ta míchaná vejce, tuk pouze rozpustíš, osolené, případně okořeněné vejce rozmícháš na rozpuštěném tuku, pokud se „nesrazí“ a neohřeje a pak se pánev z plotny „stáhne“. A tak se ani vlastně nijak nesmaží.
Takže, i bez smažení, si můžeš dopřát a popřát dobrou chuť.:-)))

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
synapse

Pečení – vždy a všeho. Po diagnostice nefunkčního žlučníku už pouze peču (nebo vařím). Jediná výjimka jsou palačinky, ty i nadále smažím (bez tuku), jinak už pánvičku na nic nepoužívám.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

A co uprava masa v troubě, mohu zaměnit třeba smažení na panvy tim ze maso vložim do trouby? třeba kuřecí řízky či prsíčka

před 2666 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek