Četl jsem že celkově smažení je nezdravý, je mnoho článků na jakém
oleji smažit a nesmažit, někde se píše že na sádle, že při smažení na
sádle se nepřipaluje, jinde zas píšou že na sádle je to nezdravý kvůli
velkému obsahu tuku, koukám že zdravé smažení na nějaký zdravý způsob
neexistuje
a proto by mne zajmalo,
jak připravit maso když ne smažením ?
jak připravit zeleninu když ne na panvy ?
jak třebas si připravit míchané vejce když ne smažením? a podobně…
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Bataluma před 2713 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
1/ Vařením, dušením, pečením, grilováním…
2/ To samé
3/ Prý to jde v mikrovlnné troubě
2Kdo udělil odpovědi palec? Drap, briketka10
před 2713 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Míchaná vejce lze připravit v mikrovlnce-rozklepneš vejce do misky,
hodíš do mikrovlnky na chvilku, vyndáš, promíchneš, a znovu strčíš do
mikrovlnky, ovšem nesmíš to tam nechat půlhodiny.
Troubu lze použít jako variantu smažení, pokud jídlo pokapeš máslem nebo
olejem. Zkoušela jsem rybu i květák, není to zlé, ale není to ono. Recept
najdeš na netu.
1Kdo udělil odpovědi palec? briketka10
před 2712 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Smažení je jeden ze způsobů rychlé přípravy jídla za využití vysokých teplot. Stejně tak se použít i grilování, aniž bychom přepalovali tuky. To platí jak pro maso, tak pro zeleninu. Skoro všechny lepší pánve dnes už mají nepřilnavou povrchovou úpravu a tak se bez použití tuku (nebo jen minimem) dá použít úplně na vše.
0
před 2713 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U smažení není škodlivý tuk (pokud se nepřežene teplota), ale
akrylamid, který vzniká působením vysoké teploty na škroby a cukry –
strouhanka, mouka, ap.
Zelenina a míchaná vajíčka jsou bez problémů. Tuk nemá možnost
dosáhnout vyšších teplot.
0
před 2713 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Mimo smaženi existuje snad také vaření a dušení, ne?
Jak maso, tak i zelenina se také připravuje vařením, které se provádí ve
větším množství vody. Uvařený produkt je pak doplněn přílohou a
případně omáčkami.
Z vývaru z vaření je možno zhotovit polévku, případně i tu
omáčku.
Nebo další možnost, dušením. To se provede tak, že se na připravený
rozpuštěný tuk, třeba s restovanou cibulkou, vloží maso, okoření se,
mírně podlije vodou a při regulované teplotě se delší dobu dusí do
měkka.
Pak je možno šťávu, po vyjmutí masa, různými způsoby „zahustit“.
Nejběžněji rozmíchanou hladkou, nebo polohrubou moukou ve vodě.
A dušená zelenina (na malém množství vody), je možná rovněž jako
příloha k masu, nebo jako doplněk, spolu s kečupem a různými „sosy“,
na vařené těstoviny.
Pokud chceš vaření, nebo dušení, urychlit, je možno použít
„tlakový“ hrnec, „papiňák“. Podstatně uvedené procesy
urychluje.
A já osobně preferuji elektrický automatický tlakový hrnec, který
neupouští žádnou páru (tlak se reguluje vypínáním ohřevu) a veškeré
živiny a chutě zůstávají v produktu a neodchází s párou, jak
z obyčejného hrnce, nebo z obyčejného „papiňáku“.
A pokud si „děláš“ ta míchaná vejce, tuk pouze rozpustíš, osolené,
případně okořeněné vejce rozmícháš na rozpuštěném tuku, pokud se
„nesrazí“ a neohřeje a pak se pánev z plotny „stáhne“. A tak se
ani vlastně nijak nesmaží.
Takže, i bez smažení, si můžeš dopřát a popřát dobrou chuť.:-)))
0
před 2713 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pečení – vždy a všeho. Po diagnostice nefunkčního žlučníku už pouze peču (nebo vařím). Jediná výjimka jsou palačinky, ty i nadále smažím (bez tuku), jinak už pánvičku na nic nepoužívám.
0
před 2712 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
A co uprava masa v troubě, mohu zaměnit třeba smažení na panvy tim ze maso vložim do trouby? třeba kuřecí řízky či prsíčka
Drap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |